Bine Ai Venit!

Inauguram astazi blogul EXIMTUR.
Astazi voi incerca sa scriu eu cate ceva despre noi, cei de la EXIMTUR, despre meseria noastra, despre turism si calatorii si ceea ce ne-am propus noi sa construim in aceasta lume.
Pe parcurs vom incerca sa ii provocam sa scrie pe colegii nostri de la EXIMTUR, din industria de calatorii romaneasca, pe prietenii nostri, pe clientii si partenerii care vor dori sa ne impartaseasca opinii, impresii de calatorie, sugestii sau noutati.
Acum 17 ani, in Cluj Napoca, EXIMTUR a inceput ca o aventura. Agentii de calatorii private nu prea erau in Cluj, practic EXIMTUR a fost prima care a contat in piata.
Nu aveam bani aproape de loc, prima suta de mii de lei pentru capitalul social am luat-o imprumut de la sora mea Anca Lupu, cu care impreuna, alaturi de sotul meu Radu Morariu si colega Susana Costea, am infiintat societatea.
Am dorit turism si calatorii deoarece despre turism am invatat in scoala si a lucra intr-un loc in care oamenii vin mereu cu bucurie si speranta, bucuria pregatirii de plecare in vacanta, este o mare sansa.
Am avut noroc sa incepem in anul Caritasului in Cluj, an in care clujenii stateau la coada la noi dupa un bilet la mare. Am avut noroc sa avem sprijinul si increderea unui mare prieten, Marius Trifu de la Melody Central, care ne-a ajutat cu primul spatiu de functionare pentru agentie, intr-o perioada in care nici daca aveai bani nu aveai multe sanse sa faci rost de un spatiu ultracentral in Cluj.
Am avut noroc cu increderea acordata de colegele noastre Emilia Kiss si Felicia Chereches, care s-au alaturat curand echipei noastre si, devenind asociate in companie, au adus si ele stabilitatea si garantia unor servicii catre clienti care erau deja verificate de multi clujeni in fostul OJT.
In primii ani ne-a fost cel mai greu. Timp de 2 ani ne-am mutat dintr-o locatie in alta, “pile” nu am avut niciodata si a obtine in chirie un spatiu de la autoritati a fost, din pacate, un lucru imposibil pentru oameni normali ca noi.


Pana la urma, cu multa munca, cu multa dedicatie si cu suportul clujenilor care ne-au acordat de la inceput incredere, am reusit sa ne cumparam un apartament in strada Saguna, loc in care se afla si acum principala noastra agentie din Cluj Napoca. Viata a facut ca acea agentie sa fie inaugurata de Ministrul Turismului de atunci, Akos Birtalan, ca agentie model pentru industria de calatorii din Romania.
Lucrurile au mers mai departe intr-un ritm alert, pe masura dezvoltarii si diversificarii activitatilor noastre.
Am deschis Timisoara, primul sediu a fost la parintii mei acasa, apoi intr-un apartament de bloc, apoi in centru, intr-o locatie castigate la licitatie in care inca functionam cu una dintre agentii. Mai departe au aparut EXIMTUR Sibiu, Baia Mare, Oradea, Bucuresti Gerota, Arad, Bucuresti Latina, Suceava si, din iunie 2010 Constanta. Am inceput cu bilete la mare si turism intern, am continuat cu turismul extern, am intrat cu forta in ticketing si am devenit lideri in toate sectoarele de activitate in care activam. Avem astazi 14 agentii de turism, 1 franciza in Medias, suntem lideri de piata in Transilvania si agentia de calatorii si business-travel nr 2 in Romania de un numar bun de ani. Suntem singura agentie de calatorii din top 5 pentru Romania care nu are sediul central in Bucuresti. Am reusit sa devenim principalul partener roman pentru concernul turistic European WORLD of TUI, am fost primii realizatori ai unui catalog de agentie de turism dupa model European.

In timp, am incercat sa fim lideri de opinie in industrie, sa aducem un suflu ardelenesc intr-o industrie dominata de bucuresteni. Am condus timp de 2 ani Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania si am reusit sa convingem ca implicarea colegilor din tara este benefica pentru Capitala. Suntem cei care am creat si promovat contractul de calatorie cu turistul, acceptat de ANAT si, mai apoi, de Ministerul Turismului si adoptat ca act normativ, valabil si astazi.
Tot noi cei de la EXIMTUR am creat conditiile generale pentru vanzarea de bilete de avion si le-am promovat in industria de calatorii si catre ANPC, ca instrument de protectie a pasagerilor si control al activitatii de informare a acestora. Prin ANAT, EXIMTUR a contribuit in mod esential la crearea monografiei contabile pentru agentiile de turism, la conceptul si sutinerea legii tichetelor de vacanta si la multe alte acte normative specifice industriei de calatorii din Romania.
Am incercat in acesti 17 ani sa fim corecti cu clientii si cu partenerii. Nu am mintit si nu am oferit povesti ci lucruri concrete si servicii sigure. Daca am gresit, am ales sa platim, de multe ori am ales sa platim si daca au gresit altii, deoarece in fata clientului noi suntem raspunzatori. Am respectat intotdeauna legile tarii si nu am fost smecheri, chiar daca in jurul nostru asta a parut cateodata unora o prostie. Nu am dat “spaga” niciodata, nu am inselat si nu am manevrat hartii si licitatii. Am preferat sa nu vindem la stat, pentru a nu fi nevoiti sa facem compromisuri. Am fost si suntem o companie romaneasca , 100% privata, libera de influente de orice fel si, in totalitate in slujba clientilor nostri.
Cheia dezvoltarii noastre o reprezinta Scoala de turism EXIMTUR. Alaturi de noi au venit tineri de exceptie, care au facut la noi cariera, s-au profesionalizat, intre timp si-au intemeiat familii si sunt in continuare alaturi de noi, devenind la randul lor traineri pentru alti tineri care au completat si completeaza echipa. Avem in EXIMTUR zeci de absolventi ai cursurilor internationale IATA –UFTAA pentru agenti de ticketing/travel , ai cursurilor nationale de agenti de turism/ghizi de turism si manageri in turism. Zeci de diplome si premii au fost acordate EXIMTUR pe toate domeniile de activitate.
Ne-am propus de la inceput sa ne facem meseria cu cinste. EXIMTUR nu este o afacere ci este o familie a celor care isi doresc mai mult decat orice sa se ocupe de calatoriile oamenilor, sa fabrice vise de vacanta si sa se ingrijeasca ca astfel de vise sa devina realitate.
Astazi suntem cu mult mai tehnici si mai informatizati decat acum 17 ani. Acum ne conformam unei lumi dominate de Internet, oferim optiuni de rezervari on line si suntem prezenti in retele sociale, precum Twitter si Facebook. Cu toate acestea, entuziasmul si umanitatea sfaturilor de calatorie date prin viu grai inca ne caracterizeaza si ne recomanda in fata clientilor.


Romania Turistica a fost si va ramane pentru EXIMTUR destinatia preferata pentru vacante si calatorii. Chiar daca EXIMTUR este astazi agent acreditat pentru toti marii turoperatori europeni si ofera servicii de calatorie in intreaga lume, pentru noi Romania Turistica este inca o speranta si un vis frumos. Sustinem, alaturi de colegii din industrie si Ministerul Turismului, brandul turistic al Romaniei, pe care il veti putea vedea in curand pe site-ul EXIMTUR si pe materialele noastre de promovare. Avem credinta ca, in cativa ani, Romania noastra isi va confirma misiunea de tara turistica . Depinde de noi toti sa avem incredere, sa ne dorim si sa facem fiecare cate ceva pentru ca visul sa se implineasca.
Inchei prin a multumi colegilor din EXIMTUR pentru ceea ce fac zi de zi pentru companie si pentru turistii nostri si, mai ales, prin a multumi sutelor de mii de clienti care ne-au onorat si ne onoreaza cu incredere si respect.
Va invit pe toti, clienti, colegi si prieteni, sa scrieti pe acest blog, deschis si sincer, fara rezerve, asa precum o vom face si noi, si de acum inainte.

Lucia Nora Morariu

Presedinte EXIMTUR

8 comentarii in “Bine Ai Venit!

 1. Felicitari pentru tot ce faceti! Mie imi place mult ca sunteti foarte dedicati activitatii de turism, aveti multe oferte. Pagina Eximtur-ului o deschid prima data cand caut un loc de cazare sau o vacanta, daca nu pentru rezervare, macar pentru idei. Felicitari inca o data !

 2. FELICITARI pentru blog , EXIMTUR !
  ANAT va este alaturi , ca intotdeauna , pentru ca ne respectam membrii , si activitatea acestora – cu atat mai mult cu cat vorbim de Eximtur !
  O agentie de calatorii , asa cum va spuneti voi , carei activitate onoreaza asociatia , prin servicii ireprosabile , siguranta calitatii si seriozitatea cu care v-ati impus pe piata , in 17 ani de activitate in turismul romanesc, pe care atat de frumos si natural ii evoca Lucia Morariu pe acest blog !

  FELICITARI pentru o istorie atat de frumoasa si bogata , si mai ales pentru pionieratul prin care ati deschis usi , ati spart bariere , ati creat standarde si un model de urmat !

  Cu drag ,
  Corina Martin
  Presedinte ANAT

 3. Stimata doamna Morariu,

  Va felicit din toata inima pentru realizarile si plusul pe care ni l-ati adus si noua hotelierilor.

  Cu deosebita stima,
  Petruta Catargiu
  Sales Manager
  Hotel Toaca Bellevue****

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *