Băile Herculane: relaxare și izvoare


Despre Băile Herculane se poate spune că reprezintă una dintre cele mai importante stațiuni turistice balneare cu regim permanent din România și Europa de Est, fiind și cea mai veche dintre acestea. Înconjurată de frumoasele peisaje ale Parcului Național Domogled-Valea Cernei, această stațiune oferă o varietate de trasee turistice marcate, perfecte pentru explorare și drumeții . Pe lângă frumusețea locurilor, Băile Herculane dispune și de un patrimoniu cultural impresionant. Dar ceea ce face ca Băile Herculane să fie o atracţie deosebită pentru turiștii din țară și străinătate sunt izvoarele. Cunoscute încă din timpul Imperiului Roman, izvoarele de la Herculane au proprietăți terapeutice în tratarea unor afecțiuni reumatice, nervoase și nutriționale. Stațiunea dispune de aproximativ douăzeci de izvoare cu ape minerale și termale, bogate în sulf, sodiu, clor și alte minerale. Cu alte cuvinte, Herculane este un loc grozav pentru cei care doresc să își îmbunătățească sănătatea și să se relaxeze în același timp.

Cum ajungi în Băile Herculane?

Stațiunea este situată în partea de sud-vest a țării, în județul Caraș-Severin, în Valea Cernei, la doar 8 kilometri de granița cu județul Mehedinți și la 25 de kilometri de frontiera cu Serbia. La Băile Herculane poţi ajunge cu mașina sau cu trenul. Hai să vedem câteva repere:
  • Din Cluj Napoca poţi ajunge în stațiune cu mașina, A 10 fiind cea mai bună rută.
  • Din Timișoara poţi ajunge cu mașina în mai puţin de trei ore dacă urmezi DN6/E70. Tot din Timișoara poţi ajunge la Băile Herculane cu un tren direct.
  • Din București poţi urma E81 iar apoi DN6/E70 ca să ajungi cu mașina sau poţi lua un tren direct din Gara de Nord.
  • Dacă ești din Brașov și îți doreşti o vacanță de refacere și relaxare în Băile Herculane, ruta DN1/E68 și apoi A1 și E70 este cea mai scurtă.
Indiferent ce cale alegi pentru a ajunge aici, trebuie să știi că vacanță în stațiunea Băile Herculane îți va fi mai mult decât benefică.

Cum s-au schimbat Băile Herculane și de ce merită să vii aici?

În ultimii ani, stațiunea Băile Herculane a evoluat mult. Datorită proprietăților curative ale apelor termale, numărului crescând de turiști și vizitatori, investițiilor masive din ultima perioadă, precum și a peisajului natural pitoresc, stațiunea a început să se bucure de o adevărată revitalizare. În ultimii ani, s-au construit și renovat numeroase hoteluri, pensiuni și vile turistice, iar sectorul privat s-a dezvoltat puternic, în special în aria comerțului și serviciilor. De exemplu, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din stațiune – Afrodita Resort & SPA – a fost complet renovat, căpătând un regim bine-meritat de patru stele. Un alt exemplu este Grand Hotel Minerva, și el de patru stele, care oferă oaspeților săi facilități de cazare, relaxare, tratament și distracție la cele mai înalte standarde. O variantă mai accesibilă ca preț, dar cu servicii foarte bune este Hotel Diana, de 3 stele. Planurile de renovare private sau din fonduri europene nu se opresc aici însă. Obiectivele principale asumate de către autorități și investitorii privați sunt renovarea infrastructurii și a parcurilor stațiunii, reamenajarea unor zone urbane cu potențial turistic, reparații și proiecte de reabilitare a monumentelor istorice, etc. Unitate Un puternic factor de progres în stațiune l-a constituit și brand-ul cosmetic Ivatherm, care folosește apă captată din Băile Herculane în creația de produse cosmetice și de înfrumusețare. Motivul pentru care acest proiect s-a dovedit un succes este faptul că apele din Herculane au proprietăți similare celebrelor izvoare de la Vichy 😊.

Refacere și relaxare

În stațiune sunt disponibile multiple opțiuni de tratament care includ aerosoli, masaje, electroterapie, kinetoterapie, băi termale în bazin descoperit, SPA-uri cu ape sulfuroase și sărate, instalații de termoterapie cu saună, balneoterapie cu împachetări cu nămol, reflexoterapie, acupunctură și alte proceduri. Oferind facilități din ce în ce mai atractive, Băile Herculane, prin oferta balneo, facilitează tratarea și ameliorarea unor afecțiuni precum reumatismul, osteoporoza, unele boli cardiovasculare și artritice, dar și a afecțiunilor neurologice, dermatologice sau pediatrice. Unitate O combinație perfectă de tratament și distracție o constituie ștrandul termal Șapte Izvoare, aflat în imediata vecinătate a stațiunii. Un loc vizitat de mii de turiști anual, zona oferă nu numai ape termale și saline cu proprietăți benefice, dar și locuri de campare – o adevărată aventură pentru cei mici!

Explorare și distracție

În plus față de tratamentele balneoclimaterice, turiștii se pot bucura aici și de numeroase obiective turistice, în stațiune și în afara ei. O plimbare prin Băile Herculane trebuie să includă Muzeul Băilor Apollo și centrul stațiunii. Excursiile în împrejurimi îți vor purta pașii spre adevărate comori naturale - peșteri și grote (Peștera cu Aburi, Peștera lui Adam sau Grota Haiducilor), cascade (Vânturătoarea), chei (Cheile Pecinișcăi, Cheile Tășnei, Cheile Șoimului), sau izvoare (Izvorul Cernei, Izvorul de Apă Plată), etc. Unitate Cei care își doresc o vacanță de neuitat admirând comori naturale unice pot face excursii și drumeții către rezervațiile naturale Domogled - Cheile Carașului sau Cheile Nerei – Beușnița. Tot de aici poți porni într-o aventură către cascadele Bigăr și Beușnița. Dacă ești în zonă și ai timp, nu rata Ochiul Beiului, Lacul Dracului, Sfinxul Bănățean și multe altele.

Pe final...

Trebuie să îți mai spunem că Băile Herculane te așteaptă cu surprize din ce în ce mai plăcute, chiar dacă investitorii publici și privați mai au încă de lucru în stațiune. O perlă a Europei care trebuie redescoperită, stațiunea este un loc excelent pentru a te reface și a petrece un concediu de neuitat alături de cei dragi. Unitate

SOURCE AND TAGS