Aurora boreala si minunile naturale ale Islandei


Frumusetea si intensitatea aurorei boreale provoaca milioane de turisti sa porneasca in cautarea ei in tarile nordice si sa o “vaneze” cu orice ocazie. Daca nu stiai, Islanda este una dintre aceste destinatii in care poti trai pe viu experienta aurorei boreale, dar si una dintre tarile cele mai misterioase si mai interesante din punct de vedere turistic. Hai sa descoperim impreuna aurora boreala si minunile naturale ale Islandei intr-un circuit pe care vei vrea sa il faci anul acesta!

O calatorie in timp: Golden Circle – Zona Selfoss/ Fludir

[caption id="attachment_10515" align="aligncenter" width="600"]Golden Circle – Zona Selfoss/ Fludir Peisaj din Parcul National Thingvellir; sursa foto: Todd Hakala[/caption] Odata ce ai poposit in capitala Reykjavik, este timpul sa pornesti intr-o excursie catre zona Selfoss, un loc magic ce te va incanta cu siguranta. Prima oprire o poti face in Parcul National Thingvellir, care are o deosebita importanta pentru istoria si geologia intregii planete, pentru ca aici poti observa efectele miscarilor placii tectonice care au produs fisuri in scoarta terestra. [caption id="attachment_10517" align="aligncenter" width="600"] Selfoss- Sera Fridheimar; Sera Fridheimar; sursa foto: reykjavik.com[/caption] Islanda este recunoscuta pentru modul inventiv in care isi foloseste resursele termale, asa ca o vizita la sera Fridheimar iti va dezvalui secretele fermierilor islandezi care folosesc puterea geotermala pentru a cultiva legume pe tot parcursul anului, fara a fi afectati de climatul rece. [caption id="attachment_10518" align="aligncenter" width="600"]The-Iceland-Golden-Circle-Gullfoss-Waterfall Cascada Gullfoss; sursa foto: iceland4me.com[/caption] In zona Selfoss poti vedea cascada Gullfoss (Cascada Aurie), cea mai frumoasa si mai vizitata cascada din tara. Gullfoss ocupa locul sase in topul celor mai spectaculoase cascade din lume nu pentru inaltimea ei, ci pentru felul in care apele par a disparea in abis.

Minuni naturale unice: Skogar – Vik – Klaustur

[caption id="attachment_10520" align="aligncenter" width="600"]Seljalandsfoss-waterfall-in-Iceland-1 Cascada Seljalandsfoss; sursa foto: placestoseeinyourlifetime.com[/caption] O calatorie in sudul Islandei trebuie sa inceapa cu vizitarea cascadelor Seljalandsfoss si Skogar (una dintre cele mai inalte din Islanda). Atmosfera din aceste locuri magice te va cuceri pe loc. Daca te simti aventuros, poti urca treptele de la Skogar pentru a te bucura de o priveliste spectaculoasa asupra cascadei. Destinatia finala este Kirkjubaejarklaustur, un sat mic si pitoresc. Nu te vei mai satura de fotografiat peisaje, turme de animale si chipuri vesele de localnici, dar nu te lasa furat complet de peisaj, pentru ca trebuie sa ajungi mai intai la Vik. [caption id="attachment_10522" align="aligncenter" width="600"]reynisdrangar-seastacks-iceland_l Spectaculoasele stanci Reynisdrangar; sursa foto: locationscout.net[/caption] Satul se afla intr-un decor idilic si este faimos pentru rocile Reynisdrangar ce se înalta din mare in imediata apropiere a țărmului. Trebuie neaparat sa faci o plimbare pe plaja cu nisip negru Reynisfjara, dominata de roci din bazalt de diferite forme și mărimi. [caption id="attachment_10513" align="aligncenter" width="600"]reynisfjara-beach-iceland Plaja cu nisip negru Reynisfjara; sursa foto: supercoolbeaches.com[/caption] Aici este locul perfect de a admira peisajul si de a asculta legendele despre coloanele de bazalt – povestea celor doi troli care au incercat sa acosteze o corabie cu trei arbori si care s-au transformat in stane de piatra la rasaritul soarelui este unul dintre miturile preferate ale Islandei.

Patrunderea in alta lume: Parcul National Skaftafell – Laguna glaciala Jokulsarlon

[caption id="attachment_10524" align="aligncenter" width="600"]vatnajokull-ice-cap-iceland_67773_990x742 Ghetarul Vatnajokull; sursa foto: nationalgeographic.com[/caption] Partea de sud-est a Islandei este cunoscuta pentru sandrele (campii de nisip dezvoltate la exteriorul calotelor glaciare) din Skeidararsandur, oferindu-ti o priveliste ce iti va taia rasuflarea, caci de aici poti admira cel mai mare ghetar din Europa: Vatnajokull. Dincolo de desertul negru te asteapta Parcul National Skaftafell, chiar la poalele ghetarului Vatnajokull. Cadrul natural unic si vegetatia abundenta fac ca acest parc sa semene cu o oaza ce desparte desertul de ghetari. Tot in zona se afla si superba cascada Svartifoss pe care trebuie sa o vizitezi daca timpul ti-o permite. [caption id="attachment_10525" align="aligncenter" width="600"]Parcul National Skaftafell Peisaj din Parcul National Skaftafell; sursa foto: nonhamar.is[/caption] Mergi in continuare catre est, caci Islanda mai are inca minuni care te asteapta sa le descoperi. Impresionanta laguna glaciara Jokulsarlon este una din ele – va trebui sa ai aparatul de fotografiat la tine pentru ca numai aici poti vedea aisberg-urile desprinzandu-se de ghetarul Vatnajokull si plutind spre lac.

Sufletul Islandei: Coasta de Sud – Laguna Albastra – Reykjavik

[caption id="attachment_10527" align="aligncenter" width="600"]Laguna Albastra din Reykjanes Laguna Albastra din Reykjanes; sursa foto: grayline.com[/caption] Nicio calatorie in Islanda nu trebuie sa ocoleasca o serie de destinatii aflate de-a lungul coastei de sud. Indreptandu-te inapoi catre Reykjavik, opreste-te la centrul turistic Eyjafjallajokull. Aici vei vedea si vei afla ce impact a avut eruptia vulcanica din 2010 asupra fermierilor locali si a intregii lumi. Drumul tau de explorare trebuie sa se indrepte spre Reykjanes unde se afla faimoasa Laguna Albastra. Acest spa geotermal unic in lume este situat in cel mai tanar camp de lava vulcanica din vestul tarii. Daca iti faci o rezervare in prealabil, aici te poti rasfata cu o baie in apa albastra si limpede ca si cerul de vara, te poti relaxa cu un masaj in aer liber sau cu un tratament spa. O plimbare prin imprejurimile Lagunei este si ea un motiv in plus de bucurie. Dupa o calatorie atat de fascinanta si tratamente, probabil ti se va face foame, asa ca poti profita din plin de restaurantul cu meniu a-la-carte, sau de cafeneaua si barul din zona. Magazinul Blue Lagoon trebuie pus neaparat pe lista, caci de aici iti poti lua produse de ingrijire a pielii bazate pe ingredientele active din apa geotermala a Lagunei (minerale, silicati si alge), dar si articole de imbracaminte si de arta islandeza. Sigur ai de luat si suveniruri pentru cei de acasa!

O capitala cum nu mai sunt multe in lume: Reykjavik

[caption id="attachment_10529" align="aligncenter" width="600"]Reykjavik-blog-kaffe Capitala Islandei, Reykjavik; sursa foto: thereykjavikfoodwalk.com[/caption] Capitala Islandei pare la prima vedere ca orice alt mare oras din Europa sau de peste ocean. Magazinele, cafenelele, atractiile turistice, culturale, religioase si de agrement te pot surprinde si incanta in egala masura. Dar daca petreci o zi intreaga in capitala, pune-ti pe lista cateva activitati de care te poti bucura aici:

Incursiune in trecut si viitor:

[caption id="attachment_10530" align="aligncenter" width="600"]Strada comerciala Skolavordustigur Strada comerciala Skolavordustigur; sursa foto: icelandmonitor.mbl.is[/caption] O plimbare pe cunoscutele strazi comerciale Laugarvegur si Skolavordustigur iti va purta pasii catre nenumarate buticuri micute si fermecatoare in care puteti gasi adevarate comori ale modei, de la piese vintage din epoca de aur pana la creatii ultramoderne si chiar futuriste.

Shopping la Kringlan

Desigur ca ai mai fost la mall-uri in tara sau in strainatate, dar cate astfel de locuri iti pun la dispozitie o biblioteca publica si cateva dintre cele mai sic restaurante din oras? Cel mai mare centru comercial din Reykjavik te intampina cu peste 180 de magazine si o selectie de restaurante, un cinema ultramodern si multe altele.

Oaza de rasfat

[caption id="attachment_10531" align="aligncenter" width="600"]laugardalslaug Complexul Laugardalslaug; sursa foto: happycampers.is[/caption] Daca nu ai apucat sa inoti in Laguna Albastra sau sa te bucuri de tratamente spa, atunci bucura-te de capitala Islandei ca de locul perfect in care sa iti indeplinesti toate visele. Laugardalslaug, aflata in Laugardalur Valley, este cel mai mare centru nautic si de agrement din oras si te asteapta cu o piscina exterioara de 50 m, piscina exterioara pentru copii, bazine de vaslit, doua tobogane de apa, numeroase jacuzzi, bai de aburi, sala de fitness si un teren de minigolf. Poti incerca pe pielea ta beneficiile apei termale pure incercand piscinele termale si Spa-ul din capitala.

Aurora Boreala: Poveste fara de sfarsit

[caption id="attachment_10532" align="aligncenter" width="600"]Aurora boreala Aurora boreala, fotografiata in Islanda; sursa foto: huffingtonpost.co.uk[/caption] Incepusem sa iti povestim de aurora boreala si pare ca nici nu am adus vorba de ea. Ei bine, aurora polara este obiectivul tau numarul unu si poti incerca sa o vezi in fiecare noapte pe tot parcursul excursiei. Poti incerca sa surprinzi acest fenomen ce apare pe cerul iernii daca exista conditii potrivite (cer senin) in oricare dintre zonele si locurile pe care le vei vizita in cadrul acestei excursii, desi nimeni nu garanteaza ca ea se va produce.
Vezi detalii
Care dintre locurile despre care ti-am vorbit mai sus te atrag cel mai mult?

SOURCE AND TAGS