Aleg Romania

Vroiam demult sa scriu ceva despre Romania Turistica, despre locurile si oamenii acestor locuri. Dar vroiam sa o fac simplu, fara intelectualisme si pretentii erudite bazate pe solide cunostinte de geografie, istorie, sau alte alea.

Vroiam sa fiu, in randurile mele, un turist profan, manat doar de setea frumosului, de ispita micilor descoperiri proprii, de bucuria momentelor unice, acelea in care iti tii respiratia pentru cateva clipe si totul e minunat, pana la un extaz interior care te copleseste.

N-am avut inspiratie, n-am avut timp sau a lipsit momentul potrivit acestui demers, dar un dead-line mi-a spus “ai promis, trebuie sa-mi dai materialul”. Nu reuseam sa ma decid de unde sa incep, despre ce locuri sa scriu, dar lucrurile s-au limpezit oarecum atunci cand am primit pe Facebook link-ul catre 273 de locuri pe care trebuie să le vezi înainte să pleci din România. Am inceput sa “rasfoiesc” imaginile, sa citesc comentariile fiecarei imagini.
Savuram, alaturi de oamenii care au vazut acele locuri, amintirile lor, ca intr-un film in care o scena se reia pentru fiecare spectator in parte si fiecare traieste o experienta unica, insa profund legat de experienta tuturor celorlalti spectatori.

Asa am simtit eu atunci Romania, o experienta absoluta, naturala si concreta pentru toti cei care stiu sa-i admire frumusetea. Acea Romanie in care nu exista mizerie, infrastructura deplorabila, servicii proaste, coruptie, oameni politici si promisiuni electorale, oameni necivilizati. Acea Romanie minunata pentru care cei mai multi dintre noi nu putem pleca sa ne stabilim in alte colturi de lume, acea Romanie pentru care nu simti greutatile de zi cu zi, facturile nesfarsite sau rata lunara a creditului din banca, acea Romanie care iti ofera un sentiment unic, extraordinar – acasa!

Cu tristete, in ultimii ani, la targurile de profil din tara auzeam cu obstinenta vizitatorii intreband: “ce oferte bune si ieftine aveti in strainatate?”. Incercand sa aduc in discutie Romania ca destinatie de vacanta, reactia era una revoltata, ofensata de indrazneala sugestiei: “m-am saturat de Romania!”.

Sursa: 273 de locuri pe care trebuie să le vezi înainte să pleci din România

Cum poti sa te saturi de minunatele privelisti din Bucegi, Caraiman sau Retezat, cum poti ramane indiferent la frumusetea lacurilor de munte, la cheile ametitoare sau platourile semete, la cascadele involburate sau pesterile sfioase, la dealurile molcome sau padurile racoroase? Mai stiti ca avem o Delta, unica, senzationala, firava si puternica in acelasi timp, ca avem ape termale cu proprietati curative de exceptie, ca avem un litoral generos, cu plaje line si nisip fin, izvoare cu ape minerale, asezari dacice, vestigii romane, cetati medievale sau sate traditionale romanesti?
Din pacate e o problema falsa, ei nu s-au saturat de Romania, de acele locuri minunate despre care spuneam, ci s-au saturat de sistemul in care traiesc, de serviciile proaste, de infrastructura deplorabila, de atitudinea jignitoare si superioara a celor carora ar trebui sa le faca concediul placut.

Unde mai pui si faptul ca nu e in trenduri sa-ti faci concediu in tara pe care toata lumea o blameaza si din care toata lumea vrea sa emigreze.

Toate aceste lucruri nu se vor schimba pana nu ne schimbam noi atitudinea, pana nu cerem noi, tare si raspicat, celor in cauza, ce asteptari avem de la ei, de la serviciile lor. Conform proverbului – Fii tu insuti schimbarea pe care o doresti lumii – daca incepem sa nu mai aruncam gunoaiele pe jos sau ii apostrofam pe cei care o fac, o sa incepem sa avem o tara mai curata. Poate maine mai invatam ceva, sa facem lucrurile cu pasiune, sa spunem multumesc sau sa zambim cu adevarat si atunci Romania mea va fi mai frumoasa.

EU ALEG ROMANIA!
TU?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *