9 triburi despre care nu stiai ca exista


Oricat ar fi de greu de crezut, pe planeta exista un numar impresionant de populatii bastinase complet izolate de restul lumii, triburi pe care avansul tehnologic nu le-a atins de sute de ani si care traiesc la limita primitivismului.

Exista documentare destul de zguduitoare despre unele triburi si practicile lor de-a dreptul ciudate, la fel cum exista atestari documentare despre triburi descoperite intamplator de turisti si oameni de stiinta. Astazi te invitam intr-un tur in jurul lumii pentru a-ti prezenta 9 triburi despre care cel mai probabil nu stiai ca exista.

1. Populatia Samburu

[caption id="attachment_6252" align="aligncenter" width="675"]Populatia Samburu este trib de pastori in general si se disting mai ales prin hainele in culori tipatoare, de cele mai multe ori in nuante de roz si rosu aprins si prin podoabele pe care le poarta. Populatia Samburu - sursa imaginii: Flickr[/caption]
Acest mare grup se regaseste la nord de Ecuator, in Kenya. Sunt un trib de pastori in general si se disting mai ales prin hainele in culori tipatoare, de cele mai multe ori in nuante de roz si rosu aprins si prin podoabele pe care le poarta. Nu putini dintre ei isi vopsesc fetele in albastru, iar femeile se rad in cap. Contactul cu civilizatia occidentala i-a determinat in ultimii ani sa renunte la portul popular si sa poarte vesminte moderne, precum pantaloni sau camasi. Desi straiele lor colorate sunt inca norma civilizatiei lor, in anumite contexte oficiale (comert sau comunicare), mai marii tribului accepta ca membrii sa utilizeze hainele occidentale. Samburu sunt poligami, devenind cunoscuti, mai mult sau mai putin corect, din referintele literare, cinematografice si culturale care se centreaza in jurul lor.

2. Populatia Dard (Drokpa)

[caption id="attachment_6247" align="aligncenter" width="675"]Una dintre caracteristicile cele mai interesante ale tribului Dard o reprezinta portul lor, sau cel al femeilor, cel putin : un strai bogat, din plin ornamentat cu flori si cu accesorii este ceea ce scoate in evidenta frumusetea si complexitatea membrilor acestui trib. Populatia Dard - sursa imaginii: theburningchinar[/caption]

Acest grup locuieste intre India si Pakistan, pe teritorii adanc disputate politic. Din punct de vedere religios sunt musulmani si incepand cu 2001 sunt considerati un trib aflat oficial sub tutela guvernului Indian. Una dintre caracteristicile cele mai interesante o reprezinta portul lor, sau cel al femeilor, cel putin: un strai bogat, din plin ornamentat cu flori si cu accesorii este ceea ce scoate in evidenta frumusetea si complexitatea membrilor acestui trib.

3. Oamenii Surma

[caption id="attachment_6250" align="aligncenter" width="674"]Cercurile introduse in buza de jos si in lobul urechii, penele si oasele prinse pe corp si picturile complicate de pe piele sunt numai cateva dintre caracteristicile pentru care Surma s-au facut cunoscuti in lume. Oamenii Surma - sursa imaginii: eye4ethnic[/caption] Guvernul Etiopian denumeste oficial grupurile Suri, Mursi si Me'en sub conceptul – umbrela de Oameni Surma. Ei locuiesc in sudul Sudanului si in Etiopia de Sud – Est. Cel mai probabil ai auzit de ei sau i-ai vazut in documentarele de specialitate deoarece sunt celebri pentru felul in care isi ornamenteaza fata si corpurile. Cercurile introduse in buza de jos si in lobul urechii (si nu pe post de pierceing!), penele si oasele prinse pe corp, picturile complicate de pe piele sunt numai cateva dintre caracteristicile pentru care Surma au devenit cunoscuti in lume.

4. Tribul Cahuilla

[caption id="attachment_6248" align="aligncenter" width="674"] Tribul Cahuilla - sursa imaginii: nativeimagespg[/caption]

Ai zice ca Statele Unite sunt un teritoriu atat de avansat tehnologic si atat de civilizat, incat nu mai exista picior de aborigeni in zona. Cu toate acestea, te-ai insela, pentru ca tribul Cahuilla locuieste foarte confortabil in California de peste 3000 de ani. Este compus din aproximativ 1000 de membri care locuiesc in 9 rezervatii. Aparent au rezistat nu numai razboiului civil, goanei dupa aur si Vestului Salbatic, dar fac fata destul de bine si lumii civilizate. Specialistii spun ca numai 35 de membri din cei foarte batrani mai vorbesc limba veche, un amestec de Azteca si Ute.

5. Populatia Batak

[caption id="attachment_6249" align="aligncenter" width="674"]Filipine este o destinatie turistica internationala la mare cautare, dar pe insula Palawan se mai gaseste inca un mic trib de aproximativ 100 de persoane, numit Batak. Populatia Batak - sursa imaginii: jbellegaribay[/caption]

Filipine este o destinatie turistica internationala la mare cautare, dar pe insula Palawan se mai gaseste inca un mic trib de aproximativ 100 de persoane care, din pacate, este pe cale de disparitie. Se spune despre ei ca sunt oamenii cu cea mai mare diversitate genetica relativ la stramosii lor care au parasit Africa cu 70.000 de ani in urma. Membrii acestui trib sunt scunzi de inaltime, au parul sarmos, tipic african, si nu prea obisnuiesc sa poarte haine. Cu toate acestea, ca si multe alte triburi, tin la mare pret penele si bijuteriile de orice fel. Din pacate, in zilele noastre tribul mai are foarte putini membri, fiind decimat de boala si de avansul puternic al civilizatiei in teritoriul in care traiesc.

6. Populatia Piraha

[caption id="attachment_6251" align="aligncenter" width="675"]De multe ori considerati primitivi, Piraha surprind lumea civilizata cu vocabularul lor lipsit de nume pentru culori sau numere, dar si de alte caracteristici. Populatia Piraha - sursa imaginii: oisf.org[/caption]

Acest trib din Brazilia (bazinul Amazonian) este cunoscut omenirii de mult timp, multi antropologi si cercetatori fiind fascinati de acest grup mic de 400 de vanatori. De multe ori considerati primitivi, Piraha surprind lumea civilizata cu vocabularul lor lipsit de nume pentru culori sau numere, dar si de alte caracteristici. Mai mult, ei isi pot inclusiv fluiera propriul limbaj, ceea ce este de-a dreptul uimitor. Sunt considerati inteligenti ca oameni si foarte iscusiti ca observatori. Asa cum stim, junglele braziliene nu sunt lipsite de pericole mortale. Cu toate acestea, Cei Drepti (cum se autodenumesc in limba proprie) reusesc sa vaneze fara arme, complet dezbracati, iar cosurile lor la intoarcere sunt pline de fructe, radacini si vanat mic.

 

7. Populatia Pila Nguru

[caption id="attachment_6253" align="aligncenter" width="675"]In Marele Desert Victoria din Australia exista tribul Pila Nguru. Populatia Pila Nguru - sursa imaginii: theaustralian[/caption]

Se zice ca a locui in desertul Australian e un fel de a spune, pentru ca daca acolo nu te ucide caldura, probabil te ucid celelalte vietuitoare care aparent sunt acolo sa le dea cosmaruri tuturor celor ce se aventureaza intr-o lume neexplorata complet inca. Si totusi… in Marele Desert Victoria exista tribul Pila Nguru. Se stie despre existenta lui inca din anii ’50, pentru ca din pacate cateva guverne s-au gandit sa ii stramute pe localnici in alte zone, pentru a testa arme si bombe in desert. Cu toate acestea, specialistii spun ca aborigenii se intorc acasa inca de la inceputul anilor ’80 si ca desi sunt impartiti in grupuri mai mici, au dezvoltat asezari umane ce cuprind chiar si 200 de membrii.

8. Tribul Yanomami

[caption id="attachment_6254" align="aligncenter" width="675"]Oamenii Yanomami sunt pescari, agriculori, pastori si chiar vanatori de ocazie, dar e bine sa te feresti din calea lor pentru ca au un temperament coleric. Tribul Yanomami[/caption]

Padurile tropicale din Venezuela gazduiesc un trib cunoscut mai ales pentru pornirile violente si temperamentul sau coleric. Oamenii Yanomami sunt pescari, agriculori, pastori si chiar vanatori de ocazie, dar e bine sa te feresti din calea lor pentru deseori pot avea porniri pline de furie. Sunt celebri pentru adevarata arta de a isi picta trupurile cu simboluri ce au adanci semnificatii culturale si religioase.

9. Tribul Korowai

[caption id="attachment_6255" align="aligncenter" width="640"]Cunoscut ca si ultimul trib canibal confirmat din lume, Korowai locuieste in vestul insulei Noua Guinee. Tribul Korowai - sursa imaginii: slinkywizard[/caption]

Cunoscut ca si ultimul trib canibal confirmat din lume, Korowai locuieste in vestul insulei Noua Guinee. Numara aproximativ 4000 de membrii care traiesc in jungla, practica ritualuri de magie si aparent inca se mai infrupta din semenii lor. Spunem aparent, pentru ca la contactul cu reporterii veniti din lumea civilizata, membrii tribului au lansat versiuni contradictorii in ceea ce priveste canibalismul. Pe de alta parte, unele teorii afirma ca Michael Rockefeller a avut ghinionul de a se intalni cu acest trib in 1961 pe cand se afla intr-o expeditie in zona. Trupul sau nu a fost niciodata gasit. Tribul se fereste constient si voluntar de civilizatia occidentala, iar in leaganul propriu, membrii sunt considerati foarte pasnici unul cu celalalt. Folosesc unelte de piatra si umbla dezbracati, fiindu-le foarte teama ca daca se lasa ispititi de lumea civilizata, un zeu al cutremurului se va razbuna, distrugand intreaga umanitate.

Speram ca excursia in jurul lumii si descoperirea acestor triburi ti-a facut placere. Ai si alte idei de triburi incredibile ce ar trebui adaugate la lista noastra? Da-ne de veste intr-un comentariu mai jos!


SOURCE AND TAGS