9 festivaluri europene la care trebuie sa participi


A calatori prin lumea larga nu inseamna numai a vizita orase straine, tinuturi necunoscute sau a admira privelisti, monumente si obiective turistice. A calatori poate insemna si a participa la festivitati, ceremonii si festivaluri speciale, unice, uneori bizare, pentru a te familiariza mai bine cu o anumita cultura si un anumit stil de viata. Exista festivaluri celebre in lume, de muzica, teatru, film, arta, dar astazi iti vom face pofta de excursie prezentandu-ti 10 festivaluri europene pe care merita sa le traiesti pe pielea ta cel putin o data in viata. De ce europene ? Pentru ca sunt accesibile, aproape de casa si teribil de amuzante. Nu, nu o sa vorbim despre Novarock sau Cannes. In schimb o sa vorbim despre niste festivaluri mai ciudate de care poate ai mai auzit pe internet si care ar putea sa devina urmatoarele tale destinatii turistice preferate.

9. Malanka, Ucraina

[caption id="attachment_7073" align="aligncenter" width="675"]De Festivalul Malanka, tineri barbati necasatoriti poarta costume felurite si masti si merg din casa in casa pentru a produce dezastre in gospodariile gazdelor lor. Tineri imbracati in costume de Malanka - sursa imaginii: sickchirpse[/caption] Ucraina are cu siguranta cateva festivaluri bizare ce merita vazute o data in viata. Unul dintre ele este Malanka, ce se sarbatoreste de Sf. Melania, anual, in data de 13 ianuarie. Festivalul se aseamana cu mersul la colindat sau cu mersul cu capra de pe la noi, cu deosebirea ca in timpul acestei sarbatori, tineri barbati necasatoriti poarta costume felurite si masti si merg din casa in casa pentru a produce dezastre in gospodariile gazdelor lor. Ganditi-va la filmul Denis Pericol Public si imaginati-va sotiile pe care le fac acesti baieti (dintre care capul rautatilor este Malanka, un baiat deghizat in fata), de la spartul de vesela pana la impiedicatul accidental de lucruri sau oameni.

8. Bataia cu portocale, Ivrea, Italia

[caption id="attachment_7075" align="aligncenter" width="675"]Bataia cu portocale din Ivrea, Italia Portocale din timpul festivalului - sursa imaginii: ayorange[/caption] Acest festival este o reprezentare alegorica a unei revolte ce a avut loc impotriva imparatului Imperiului Roman, Barbarossa in 1194. In prezent, festivalul incepe in duminica dinaintea Postului Mare si implica parade, evenimente distractive de tot felul, multe palarii rosii si o bataie cu portocale foarte coapte intre participanti . E loc de distractie si de vitamina C din plin in aceste parti.

7. Carnavalul de la Granville, Franta

[caption id="attachment_7074" align="aligncenter" width="675"]Carnavalul de la Granville, Franta Tineri costumati la carnavalul de la Granville - sursa imaginii: ruraljersey[/caption] Candva, pe vremuri, prin 1500, acest festival era dedicat pescarilor care plecau pe mare. Lansarea barcilor in larg era un prilej de bucurie si de mandrie locala. In prezent, carnavalul nu mai celebreaza plecarea pescarilor in larg si nici nu mai are legatura cu speranta ca acestia vor avea mari linistite si capturi importante, dar este un prilej extraordinar pentru localnici si turisti sa incinga o petrecere fabuloasa, cu masti, costume colorate, confetti si o varietate foarte bogata de cocktailuri si preparate din peste.

6. Competitia de imitat cai, Egremont Crab Fair & Sports, Anglia

[caption id="attachment_7076" align="aligncenter" width="675"]Campionat de gurning la Egermont Participant la competitie si arbitru - sursa imaginii: benrussel[/caption] Nu prea exista un echivalent in limba romana pentru ceea ce se intampla acolo, dar in Anglia acest eveniment are caracter de competitie sportiva cu premii si faima. Ai auzit despre asta daca stii de termenul de "gurning". Oamenii isi pun in jurul gatului un ham de cal si se schimonosesc in cele mai dubioase moduri pentru a castiga competitia. Anglia este cunoscuta pentru concursurile si festivalurile ei bizare, dar la Egremont, toata lumea ia imitatia cailor in serios.

5. Maldon Mud Race, Maldon, Anglia

[caption id="attachment_7077" align="aligncenter" width="675"]Cursa prin noroi de la Maldon, Anglia, Marea Britanie Participanti imbracati in costume trasnite la cursa -sursa imaginii: metro.co.uk[/caption] Cursa anuala prin noroi este un eveniment la care trebuie sa participi o data in viata si pentru care merita sa mai stam un pic pe taramul Marii Britanii. Concurentii trebuie sa alerge 400 de metri printr-un strat de noroi foarte dens si foarte greu de patruns. Aparent, participantii la competitie sunt vaccinati anti – tetanos inainte de a incepe cursa si este mare sarbatoare dupa un astfel de eveniment. Daca ai ocazia sa prinzi festivalul primavara cand este organizat, pregateste-te pentru o petrecere strasnisca. Interesant este ca acest festival de o zi este organizat in scopuri caritabile si la sfarsitul lui se aduna mii de lire.

4. Festivalul Sighisoara Medievala, Sighisoara, Romania

[caption id="attachment_7078" align="aligncenter" width="675"]Festivalul Sighisoara Medievala, Romania Participanti la festival medieval - sursa imaginii: adevarul.ro[/caption] Daca esti surprins ca am pus in aceasta lista si un festival romanesc, sa nu fii! Este unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale de la noi din tara si unul dintre cele mai interesante din Europa. Daca ai fost, atunci stii despre ce vorbim: orasul se imbraca in straie de sarbatoare, cetatea se umple de cavaleri, domni si domnite, preparatele culinare traditionale farmeca toti trecatorii, atmosfera devine una de basm iar turistii pleaca intotdeauna cu amintiri unice. Daca nu ai reusit sa ajungi niciodata pana acum, timpul nu e pierdut. Festivalul se organizeaza in fiecare an in ultima saptamana din iulie. Ai tot timpul sa iti pregatesti un costum!

3. Luptele de camile, Selcuk, Turcia

[caption id="attachment_7079" align="aligncenter" width="675"]Festivalul de lupte cu camile din Turcia Camile luptandu-se - sursa imaginii: ideastream[/caption] Nu trebuie sa mergi pana in indepartatul orient ca sa ai parte de un spectacol cu camile. O excursie in Turcia la Selcuk iti va oferi senzatii tari si un spectacol ce merita trait o data in viata. La Selcuk luptele de camile sunt vechi de sute de ani, iar traditia cere ca numai exemplarele deosebit de puternice, de peste o tona in greutate, sa aiba dreptul sa participe la competitie. Sa zicem ca ar fi un fel de lupte sumo, dar nu cu oameni, ci cu camile. Poate ti se par niste animale blande si linistite, dar in realitate camilele sunt agresive si foarte conflictuale. Daca ajungi pe coasta Marii Egee iarna, nu rata festivalul de lupte de camile, este ceva ce trebuie sa vezi.

2. La Tomatina, Spania

[caption id="attachment_7080" align="aligncenter" width="675"]Festivalul La Tomatina, Spania Participanti la La Tomatina - sursa imaginii: escapenormal[/caption] Spania este o adevarata colectie de festivaluri ciudate si poate ar merita chiar sa iti faci o lista cu cele mai interesante si sa mergi sa le traiesti pe propria piele. Dar cand spui festivaluri si Spania, spui La Tomatina, cea mai mare bataie cu mancare din lume. Prin macare intelegem rosii, si in general legume, dar oricum, este ceva ce trebuie sa experimentezi. Amuzant este ca originea festivalului inca este invaluita in mister. Nu este un ritual antic, nu celebreaza nici un zeu, dar de prin anii 80 autoritatile au decis ca e mai intelept sa furnizeze munitie combatantilor decat sa incerce sa interzica festivalul. Decizia s-a dovedit buna: La Tomatina atrage anual zeci de mii de turisti.

1. Carnavalul de la Venetia, Italia

[caption id="attachment_7081" align="aligncenter" width="675"]Carnavalul de la ventia, Italia Personaje mascate in cadrul carnavalului - sursa imaginii: flickr[/caption] Sa participi la diverse manifestari bizare in Europa poate fi un lucru amuzant, indiferent daca te bati cu portocale, inoti cu taurii (eveniment ce are loc, bineinteles, in Spania), te bati cu rosii sau alergi cu propria nevasta in spate intr-una dintre cele mai bizare competitii sportive din lume (ce are loc in Finlanda). Dar sa participi la Carnavalul de la Venetia este cu totul altceva. Este o experienta unica si inaltatoare, festivalul fiind unul dintre cele mai selecte, stilate, fascinante si de neuitat evenimente din Europa. Mastile si costumele venetiene purtate cu aceasta ocazie, atmosfera magica pe care o capata orasul si rafinamentul tuturor participantilor fac din Carnavalul de la Venetia unul dintre cele mai cautate si respectate festivaluri din Europa. Care dintre festivalurile din topul nostru te atrage cel mai tare si de ce?

SOURCE AND TAGS