8 moduri de a bea cafeaua in jurul lumii


Cafeaua face parte din cultura omenirii de atat de mult timp, incat este dificil acum sa ne imaginam o lume fara aceasta bautura minunata care are nu numai darul  de a ne trezi dimineata, ci si de a ne rasfata papilele gustative si simtul olfactiv cu arome deosebite. Pe plan mondial, cafeaua este aproape la fel de pretioasa ca uleiul de gatit sau petrolul si fiecare tara, zona geografica si cultura si-a creat un sistem propriu si o traditie de a consuma cafeaua. Astazi te vom invita la o calatorie in jurul lumii pentru a bea cate o cafea traditionala in fiecare tara prin care vom trece:

1. Spania si Cortado

[caption id="attachment_7570" align="aligncenter" width="771"]Cafea spaniola Cortado Cortado spaniol cu croissant - sursa imaginii: wikimedia[/caption] In Spania, cafeaua traditionala este Cortado, o varietate de espresso care imprumuta destul de multe caracteristici din Latte Macchiato – ul italian. Cortado consta in cafea espresso la care se adauga lapte cald ca sa „taie” din taria cafelei. Unele versiuni ale lui Cortado, pe care le poti gasi in SUA si Cuba contin si lapte condensat sau frisca.

2. Turcia, ibricul de cupru si cafeaua la nisip

[caption id="attachment_7571" align="aligncenter" width="675"]Cafea turceasca servita in cezve Cafea turceasca servita in cezve - sursa imaginii: tripadvisor[/caption] O cafea turceasca adevarata implica firberea cafelei proaspat macinate intr-un ibric de cupru denumit "cezve". Cafeaua turceasca nu ajunge niciodata la punctul de fierbere, pentru ca se ia de pe foc imediat ce spuma incepe sa se ridice. In fiecare ceasca se pune o lingurita din aceasta spuma, iar ulterior se toarna cafeaua fierbinte, tare si aromata. Cafeaua turceasca trebuie lasata cateva minute, pentru ca zatul sa se aseze. [caption id="attachment_7572" align="aligncenter" width="675"]Cafea la nisip Cafea la nisip - sursa imaginii: christinecottrell[/caption] In Turcia, cafeaua traditionala este cea la nisip si se prepara dupa un ritual bine stabilit. Cafeaua la nisip are reputatia de a fi foarte tare, dar si foarte aromata. Un proverb turcesc spune ca o cafea buna trebuie sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea, si cafeaua turceasca traditionala nu se abate nici o clipa de la aceasta reteta.

3. Italia si arta de a bea cafeaua

[caption id="attachment_7573" align="aligncenter" width="675"]Espresso romano - cafea cu lamaie Espresso romano - sursa imaginii: nomad-news[/caption] Incontestabil, Italia este una dintre tarile care iau cafeaua, ritualul prepararii si ritualul consumarii ei foarte in serios. O sa iti strici reputatia in Italia daca iti comanzi un cappucinno dupa masa de pranz, pentru ca eticheta si regulile din Italia fac din cappucinno o bautura de dimineata. Inventatorii cafelei Espresso si detinatorii unora dintre cele mai faimoase marci de cafea din lume, italienii au un respect deosebit pentru aceasta bautura. Prezenta in numeroase variante, in Italia nu poti bea cafeaua numai ca sa faci ochi dimineata. Aici, cafeaua este la fel de importanta ca mandria nationala, fotbalul si religia. Si daca intr-adevar vrei sa gusti ceva ce nu ai prea vazut in alte parti, Espresso Romano este un tip de espresso insotit de o felie de lamaie care iti va ramane in memorie foarte multa vreme datorita aromei deosebite.

4. Irlanda, locul unde cafeaua isi da intalnire cu cocktail-ul

[caption id="attachment_7574" align="aligncenter" width="675"]Cafea irlandeza - irish coffee Cafea cu whiskey - sursa imaginii: junipa's[/caption] Cafeaua irlandeza are un loc deosebit printre cafelele speciale ale lumii pentru ca uneste intr-un mod surprinzator aroma cafelei cu caldura data de whisky-ul de calitate al Irlandei. Inventata in jurul anilor 40, aceasta cafea a avut la un moment dat rolul de a incalzi turistii in timpul unor nopti friguroase de iarna, dar de atunci si pana in zilele noastre, combinatia de cafea proaspata, whisky si topping de frisca a devenit incredibil de populara.

5. Mexic si Cafe de Olla

[caption id="attachment_7575" align="aligncenter" width="675"]cafe de olla mexic Cafe de olla - sursa imaginii: gatesterapid[/caption] Cafeaua in oala, asa cum s-ar traduce literal aceasta cafea traditionala a Mexicului este de fapt o cafea fiarta intr-o oala de lut, ceea ce ii da o aroma incredibila bauturii. Reteta este in definitiv, destul de simpla: in oala de lut in care fierbe cafeaua se adauga niste bete de scortisoara si o varietate locala de baton indulcitor, denumit „piloncillo”. Poti indulci Cafe de Olla si cu zahar candel si te poti lauda cu o cafea nemaipomenita, a carei aroma si gust dau dependenta.

6. China si energizantul Yuan yang

[caption id="attachment_7576" align="aligncenter" width="675"]Yuan Yang, cafeaua Chinei Yuan Yang, cafeaua Chinei - sursa imaginii: openrice[/caption] Multi au spus ca in China, din punct de vedere culinar, numai imaginatia este limita. Asa ca daca ajungi in China si vrei ceva bun de baut la micul dejun sau chiar dupa masa de pranz, poti cere cu incredere un Yuan yang. Aceasta este o bautura bazata pe cafea si ceai, continand trei parti de cafea si 7 parti de ceai negru cu lapte (...daca stam sa ne gandim mai bine, poate e totusi recomandat sa o bei dimineata). Foarte populara in tara, mai ales in Hong Kong, vei gasi cu siguranta Yuanyang in cafenele si restaurantele locale.

7. Arabia Saudita si cafeaua indulcita cu curmale

[caption id="attachment_7577" align="aligncenter" width="675"]Cafea araba cu curmale Cafea araba cu curmale - sursa imaginii: vicbethlehem[/caption] Tarile arabe au un respect deosebit pentru cafea si pentru diferite metode de preparare a acesteia. Cafeaua araba este un simbol al ospitalitatii si al respectului, prepararea ei face parte dintr-un adevarat ritual iar gustul ei este surprinzator de la regiune la regiune, pentru ca fiecare a adaugat in ceasca o nota personala, un strop de creativitate si o aroma unica. Daca ajungi in Arabia Saudita, incearca Kahwa, o varietate de cafea infuzata cu cardamom si alte condimente, simbol al ospitalitatii beduine. Aceasta cafea are o aroma incredibila si se savureaza alaturi de curmale dulci, care sa mai compenseze din gustul amarui al cafelei.

8. Etiopia te asteapta cu Bunna

[caption id="attachment_7578" align="aligncenter" width="675"]Cafea Bunna in Etiopia Ritualul cafelei in Etiopia - sursa imaginii: aiicassembly[/caption] Etiopia este locul si leaganul de nastere al cafelei. Aici, ritualul de preparare al cafelei poate dura chiar si doua ore si nu este indicat sa intrebi nici un etiopian de ce ii ia atat de mult timp. Cantitatea de zahar din cafeaua etiopiana este in concordanta cu tipul evenimentului in care se serveste cafea (cu cat mai fericita ocazia, cu atat mai dulce cafeaua) iar oaspetii au privilegiul de a comanda cantitatea de zahar din cafea. In Etiopia boabele se prajesc si se macina in casa iar Bunna, cafeaua traditionala etiopiana este ceva ce merita sa incerci o data in viata. Cafeaua Buna se serveste in mod traditional cu sare si unt in loc de zahar si lapte, desi zaharul si-a facut loc si in acest tip de cafea. Mai mult, langa Buna este posibil sa primesti si boabe coapte de sorg. Tie cum iti place sa-ti bei cafeaua in fiecare dimineata? Ai si tu un ritual anume?

SOURCE AND TAGS