8 mancaruri exotice pe care sa le incerci

Orice destinatie turistica ai prefera si orice tara ai dori sa vizitezi, nu poti ignora gastronomia locala, prilej de explorare si de rasfat. Este adevarat, nenumarate preparate internationale sunt usor de gasit si la noi, dar niciunul nu se compara cu originalul.

Astazi vom face un scurt tur culinar prin lume, prezentandu-ti opt mancaruri exotice, neobisnuite si foarte gustoase pe care nu trebuie sa le ratezi daca ajungi vreodata in tarile respective.

1. Nasi Goreng, Bali

vacanta in Bali- Nasi Goreng

O varianta a preparatului Nasi Goreng; sursa foto: recipetineats.com

Bali este un adevarat paradis care iti incanta toate simturile, mai ales cel gustativ. Poate cea mai populara mancare din Bali, de origine indoneziana, este Nasi Goreng, o minune de o simplitate uimitoare, care iti va lasa gura apa. Acest fel de mancare se prepara cu piept de pui, creveti si orez, ingredientele sale secrete fiind uleiul de alune si sambal oelek – o pasta de ardei iute locala, extrem de aromata.

2. Sarde in Saor, Venetia

Sarde in Saor- vacanta Venetia

Sarde in Saor; sursa foto: oggi.it

Venetienii se lauda cu numeroase preparate culinare care mai de care mai apetisante, dar nimic nu iti spune mai bine ca ai ajuns in Venetia decat Sarde in Saor. Aceasta reteta foloseste sardine prajite, marinate apoi intr-un sos din otet, stafide, ceapa si seminte de pin. Gustul dulce-acrisor si savoarea sardinelor proaspete au facut din acest fel de mancare aperitivul preferat al venetienilor inca din Evul Mediu. Pescarii si marinarii se mandresc si acum cu faptul ca numai in Venetia poti degusta un astfel de preparat simplu dar savuros.

3. Massaman Curry, Thailanda

Massaman Curry, Thailanda

Massaman Curry; sursa foto: avocadopesto.com

Nenumarate tari prepara curry in diferite feluri, dar povestea lui Massaman Curry este deosebita: desi este una dintre cele mai gustoase si mai exotice mancaruri thailandeze, originea lui pare sa fie persana, reteta fiind adusa aici candva in secolul XVII. Massaman Curry se prepara fie din pui sau din vita, dar condimentele pentru curry sunt cele care au facut specialistii din intreaga lume sa considere acest fel “regele mondial al curry-ului”.

Cateva dintre ingredientele care fac acest fel de mancare unul dintre cele mai exotice sunt uleiul de arahide, laptele de cocos, zaharul de palmier, sosul de peste, cardamom verde, coriandru proaspat, stelutele de anason si, desigur, pasta de curry massaman pe care o prepara localnicii.

4. Penang Assam Laksa, Malaezia

Penang Assam Laksa, Malaezia

Penang Assam Laksa; sursa foto: seasonwithspice.com

Aceasta mancare malaieziana este destul de complexa, continand ingrediente greu de procurat in occident. In esenta, acest fel de mancare este o supa de peste cu taietei, dar miracolul incepe atunci cand ne dam seama ca este vorba despre o combinatie savuroasa de fulgi de macrou fiert, tamarind, chili, menta vietnameza, lamaita, ceapa, ananas, lapte de cocos si multe altele. Acrisoara, dulceaga, picanta, aceasta supa este considerata o adevarata opera de arta culinara.

5. Ginataang kuhol, Filipine

Ginataang kuhol, Filipine vacanta

Ginataang kuhol; sursa foto: delmonte.ph

Nu numai francezii mananca melci, ci si filipinezii. Aceasta reteta locala din Filipine ofera melci gatiti in lapte de cocos si asezonati cu condimente locale. Reteta este destul de diferita de cea franceza, combinand o multitudine de arome date de ierburile proaspete, imbogatite de sosul cremos de cocos.

6. Ceviche, Peru

Ceviche, Peru vacanta

Ceviche peruan; sursa foto: latinlife.com

Probabil ca vei putea degusta o portie de Ceviche si in alte tari de limba spaniola, dar nicaieri aroma fructelor de mare nu va fi atat de bine pusa in valoare ca in Peru. In drum spre Machu Picchu, nu uita sa te opresti la unul din restaurantele cu specific local sa incerci un Ceviche ca la el acasa: fructele de mare si bucatile de peste crude sunt marinate intr-un sos de lamaie si asezonate cu ceapa rosie si ardei aji (de o uluitoare culoare galbena), servite cu o garnitura de cartofi dulci sau choclo – o specie de porumb andaluz.

7.Tajina de miel cu curmale, Maroc

Tajina de miel cu curmale, vacanta in Maroc

Tajina de miel; sursa foto: miseenplace.us

Mancarea araba in general reprezinta o simfonie de culori si arome, combinand cele mai neobisnuite ingrediente pentru a obtine preparate de o eleganta deosebita. Mancarea marocana este cu adevarat speciala, oferind cate ceva delicios tuturor celor care o incearca. Aceasta reteta de miel este celebra, imbinand armonios aromele coriandrului proaspat cu dulceata curmalelor, gustul iute al cepei si savoarea cartofilor dulci. Scortisoara, piureul de rosii, uleiul de masline si carnea frageda de miel fac din aceasta tocanita in oala de lut un adevarat festin culinar.

8. Cape breyani, Africa de Sud

Cape breyani, vacanta in Africa de Sud

Cape breyani; sursa foto: womanandhomemagazine.co.za

Africa este un univers culinar in ea insasi, caci fiecare tara si fiecare regiune detine nenumarate influente, traditii si combinatii gastronomice amestecate intr-o simfonie de gusturi si arome. Cape breyani, insa, este un fel de mancare din Africa de Sud considerat nu numai un clasic ci o comoara nationala. Breyani contine carne marinata, straturi de orez, linte si condimente locale, toate acoperite de ceapa prajita crocanta si felii de ou fiert.

Este o mancare ce se serveste de obicei la petreceri si aniversari, gatindu-se in cantitati mari. Este extrem de aromata si satioasa, iar cele mai bune localuri in care se serveste se spune ca ar fi in Cape Town.

Acesta a fost doar un scurt tur culinar prin lume, caci paleta mancarurilor exotice si delicioase nu se limiteaza la atat. Ce mancaruri preferate ti-au ramas in minte in calatoriile tale? Ce preparate speciale ai vrea sa incerci si unde?

Un comentariu in “8 mancaruri exotice pe care sa le incerci

  1. […] a căror gastronomie nu a fost încă explorată. Trebuie neapărat să încerci aceste rețete de mâncăruri exotice și autohtone pentru a avea parte de mese mereu surprinzătoare și niciodată plictisitoare! O […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *