8 atractii fascinante din Tunisia


Cei care au vizitat Tunisia spun ca nimic nu se compara cu culorile pe care le are cerul deasupra desertului sau cu pacea care te cuprinde atunci cand simti pentru prima data valurile Mediteranei scaldandu-ti gleznele. De o frumusete uluitoare, Tunisia are o istorie destul de zbuciumata si atractii care te lasa cu gura cascata. Fascinatia pe care Tunisia o exercita asupra oricarui calator provine din diversitatea si versatilitatea pe care o intalnesti la tot pasul, de la vestigiile romane la felul cantat de a vorbi al berberilor din Sahara. Totul este aici plin de culoare, de parfum de iasomie, de caldura si de mister. Poti considera o excursie in Tunisia ca o calatorie initiatica, asa ca astazi te vom conduce prin aceasta fermecatoare tara ca sa iti aratam opt atractii care te vor umple de uimire.

Matmata

landscape-999151_1280 Orice calatorie in Tunisia ar trebui sa aiba pe lista Matmata, o zona desertica dar populata, celebra mai ales datorita francizei Star Wars. Ceea ce fanii seriei stiu drept “caminul lui Luke Skywalker” este de fapt Matmata, unica prin faptul ca locuintele au o arhitectura de tip pestera. Localnicii ocupa camere dispuse in fagure si sunt intotdeauna bucurosi de oaspeti. De obicei, vizitezi Matmata ca initiere in calatoria pe care o vei face in Sahara alaturi de ghid. Oprirea in Matmata este un bun prilej sa intri in atmosfera zonei si sa te obisnuiesti cu frumusetea salbatica a desertului. Vei fi servit cu un ceai delicios si vei avea ocazia sa schimbi cateva vorbe cu localnicii. Graiul lor este fascinant pentru urechea europeana, dar sunt vorbitori de franceza in general si obisnuiti ca turistii sa viziteze si sa fotografieze “Tatooine”.

Calatoria pe camila in Sahara

desert-2489130_1920 Daca in programul excursiei tale intra si o excursie ghidata in Sahara, nu o rata sub nici o forma. Dupa ce vezi Sahara, ramai cu un dor nelamurit, cu senzatia ca e ceva acolo care te cheama inapoi. Bucura-te de fiecare clipa petrecuta in desert, caci va fi unica si irepetabila ca experienta. Mersul leganat al camilei ti se va parea ca esti pe o barca usor in deriva. O camila nervoasa care scuipa te va face sa razi minute in sir si sa iti reamintesti experienta ani de-a randul. Hainele colorate si turbanele care ti se vor oferi – ca sa te simti un adevarat beduin – te vor umple de incantare. Apusul soarelui in desert nu se compara cu nimic altceva pe lume, iar bucuria de a descoperi la picioarele tale un trandafir de desert va fi la fel de mare ca cea pe care o vei simti cand vei cuprinde in pumni nisipul fierbinte, fin ca matasea si usor ca un vis. Poti sa alegi sa surfezi dunele sau sa imiti pentru cateva ore modul de viata al berberilor, dar nimic nu se compara cu a savura linistea de inceput de lume de aici, stand in varful unei dune de nisip de dimensiunea unui val urias si admirand culorile supranaturale ale cerului la apus. Excursia in Sahara are pentru foarte multi valoare terapeutica si spirituala, dar daca ai simtul aventurii in sange, poti opta pentru latura mai indrazneata a unei astfel de calatorii. In ultimul timp, oferta s-a imbogatit cu calatorii off-road cu jeep-urile prin desert sau cu nopti petrecute sub cerul instelat si inghetat al Saharei. Indiferent insa de activitatile pe care le alegi in desert, nu uita ca ziua este foarte cald, dar cand soarele cade pe dupa dune, temperatura poate scadea aproape de zero, asa ca ia-ti hainele si echipamentul potrivit.

Litoralul ca o bijuterie

tunisia-2471197_1920 Desigur ca majoritatea turistilor sunt atrasi de desert si de monumentele istorice ale Tunisiei, dar plajele si litoralul tunisian sunt cu adevarat mici minuni pe care trebuie sa le descoperi pe-ndelete. Mediterana te asteapta cu ape calzi si limpezi in sezon, plajele sunt curate si cochete, iar ofertele de plaja in Tunisia intrec orice asteptare. Aici poti sa te bucuri de statiuni cu deschidere la porturi de agrement, frumoase ca niste pietre pretioase. Albastrul uluitor al apelor invita temerarii la aventuri nautice pe o mare diversitate de ambarcatiuni, windsurfing, schi nautic, paragliding sau scufundari. Vei gasi nenumarate scoli de scufundari, dar si restaurante, cafenele si cluburi cochete, mici terase fermecatoare si multe altele. Statiunile de pe litoralul tunisian le fac usor concurenta statiunilor celebre din Europa. Avantajul de a merge la mare si la soare in Tunisia este insa acela ca odata ce parasesti plaja, te asteapta o lume cu totul noua, proaspata, colorata, inmiresmata, plina de farmecul celor o mie si una de nopti – si toate acestea la orice colt.

Medina din Sousse

Ribat, Sousse, Fortăreață, Tunisia, Perete Sousse este o astfel de statiune de port, perfecta pentru petrecerea unei vacante pe litoralul tunisian. Ce are Sousse special fata de alte zone ale tarii este medina. Bazar, cetate, cartier, spune-i cum vrei, medina este inima batanda a oricarei asezari din aceasta parte de lume. In Sousse, medina se deosebeste prin casele ei spoite in alb, contrastand cu usile albastre, prin colbul stradutelor inguste, prin reteaua de alei interminabile, un adevarat labirint pulsand de viata de dimineata pana seara. Daca vrei sa savurezi orientul in toata splendoarea lui, mergi in medina din Sousse. Nu vei sti la care din tarabe sa te opresti prima data, iar sufletul iti va fi furat de abundenta de culori si arome, de graiul localnicilor si de muzica locala care pare a emana chiar din peretii magazinelor. Fibra de otel a comertului, medina este un loc aglomerat, galagios si plin de viata, o simfonie in care te poti pierde daca nu esti atent. Este un loc in care mirodeniile si matasurile stau langa obiecte lucrate manual, suveniruri, mancare preparata sub ochii tai, bijuterii scumpe, articole din piele care te vor lasa cu gura cascata prin calitate si frumusete, dar si cele mai traznite lucruri imaginabile care atrag turistii. Sa nu te mire daca vei da de un localnic care vorbeste romaneste, spunandu-ti ca a absolvit facultatea de stomatologie la Cluj. De fapt, vanzatorii din medina vorbesc cam toate limbile la care te poti gandi, asa ca va fi greu sa nu faci conversatie cu cineva. Cu cat vorbesti mai multe limbi straine, cu atat localnicii vor incerca sa te convinga sa intri in magazinul lor pentru a le face dever. Nu te sfii sa iei parte la negocieri de pret la care nici nu visai vreodata – si pe care filmele nu reusesc sa le imite cu adevarat – o sa ti se para ciudat la inceput, dar te vei obisnui curand. O sa iti faca placere si vei capata niste talente extraordinare pana la finalul excursiei. Fotografiaza tot ce te atrage, cumpara-ti condimente la vrac, bea un ceai bun la mijlocul zilei si gusta niste delicatese locale. La finalul unei zile in medina din Sousse vei fi probabil extenuat, dar plin de o energie sanatoasa, de o fericire autentica, si de amintiri pe care sa le repovestesti din nou si din nou.

Sidi Bou Said

tunisia-1463720_1920 Acest sat pescaresc este imaginea pe care o vei vedea cel mai des pe vederile si posterele care te imbie sa vizitezi Tunisia. In comparatie cu alte imagini promotionale de acest fel, Sidi Bou Said arata mai bine in realitate decat in fotografii, si ar fi pacat sa nu il vizitezi. Daca vrei o comparatie, gandeste-te la Cinque Terre din Italia, dar in décor oriental. Casele sunt perfect albe – la fel si majoritatea strazilor – dar usile specifice tunisiene sunt vopsite intr-un albastru atat de viu, ca nu poti decat sa crezi ca tunisienii isi incuie casele cu bucati de cer, nu cu porti. Arta este dusa mai departe cu ajutorul cadrelor de fier forjat ale ferestrelor cladirilor, ornate cu perdele colorate. Cireasa de pe tort o reprezinta insa Mediterana, ca fundal pentru acest tablou ce pare a fi inventat de imaginatia unui pictor ambitios. Aici gasesti tot ce vrei sa stii despre specificul vietii satesti a Tunisiei: pace si calm, un peisaj care iti va lua rasuflarea, localnicii care isi vad de treburile lor, chemarea muezinului la rugaciune, terase linistite pe care poti lenevi si vindeca trupul si sufletul la soare, in aerul sarat al marii, admirand arta locala si bucurandu-te de o masa cu peste prins acum cateva minute.

Kairouan

white and teal building during daytim Daca esti in cautarea timpului pierdut si al farmecului povestilor Seherazadei, vizita la Kairouan iti va indeplini cele mai indraznete visuri in ceea ce priveste splendoarea, maretia si misterul Orientului. Kairouan este al patrulea cel mai important oras pentru musulmani, perla a arhitecturii arabe si loc de pelerinaj pentru toti cei care vin in Tunisia. Orizontul este acoperit de siluetele minaretelor subtirele si de formele dolofane, maiestuaose ale domurilor. Complexul de moschei, monumente, turnuri, temple, morminte si opere de arta arhitecturala si istorica fac din Kairouan destinatia perfecta pentru cei pasionati de istorie, arta, cultura si spiritualitate. Medina din Kairouan este si ea fabuloasa – vasta, complicata, intortocheata, te face sa te indragostesti de ea si sa nu o mai uiti niciodata. Centrul vechi si medina din Kairouan sunt foarte colorate, iar atmosfera de basm oriental iti va insoti pasii in acest labirint uluitor. Kairouan nu este recomandat daca aglomeratia te face uneori sa te simti un pic inconfortabil. Daca insa accepti o baie de multime din cand in cand si vrei o experienta unica in viata, Kairouan este o destinatie despre care vei avea ce povesti ani de-a randul.

El Djem

Arhitectură, Vechi, Voiaj, Panoramă, Amfiteatru Uita de filmul Gladiatorul, pentru ca acum ai, in sfarsit, parte de tot ce a insemnat gloria, maretia, ambitia, puterea si geniul arhitectural al Imperiului Roman. Amfieatrul roman de la El Djem face ca imprejurimile sa paleasca si sa devina infime in dimensiuni. Monumentul de la El Djem aminteste nu numai de o istorie pe care si noi o impartasim, dar este si unul dintre cele mai importante si bine pastrate sit-uri arheologice romane din lume. Colosul de piatra este atat de vast incat te poti plimba pe coridoarele de sub arena gladiatorilor, auzindu-le parca glasurile, zdranganitul armelor si rasetele de incurajare. Un sentiment cu totul unic – daca nu ai rau de inaltime – este sa te urci in tribune sau sus de tot pe ziduri si sa privesti nu numai peisajul inconjurator, ci in jos, la arena. Pentru o secunda vei fi transportat inapoi in timp si vei auzi sunetul metalelor grele, urletele de lupta, chiotele furibunde ale spectatorilor, aplauzele si zornaitul armurilor. Realitatea va pieri din jurul tau si te poti imagina un adevarat general roman, stapanind fara teama peste intreg nordul Africii, cugetand la urmatoarea batalie de cucerire pe care o va duce. Poate te vei simti putin infricosat, poate putin trist, dar orice vei simti, emotia nu se va compara cu nimic.

Tunis

Tunis, Tunisia, Peisaj Urban, Oraș, Zgârie-Nori Capitala Tunis este... diferita de tot ce te astepti sa gasesti. Desigur ca are medina proprie, la fel de galagioasa si agitata ca medinele obisnuite, la fel cum are fantani arteziene pe care abia in Europa daca le mai regasesti, restaurante de lux si muzee de o deosebita importanta. O vacanta in Tunisia probabil ca nu iti va permite sa vizitezi capitala in toate detaliile ei, dar o excursie de o zi in Tunis trebuie sa includa Parc du Belvedere si Muzeul de Arta Moderna (o oaza de verdeata paradoxala, aproape ireala, intr-o tara in care desertul Sahara este la cateva zeci de kilometri departare), palatul Dar Hussein, moscheea Sidi Mahrez si La Goulette – portul orasului. Tunisia are inca multe de aratat lumii intregi, iar o vacanta in Tunisia trebuie repetata odata la cativa ani, ca sa poti cuprinde cu mintea si sufletul toate bogatiile si minunatiile de care vei da acolo. Un adevarat spectacol, Tunisia are de oferit cate ceva fiecaruia si nimeni nu s-a intors de acolo dezamagit de ce a vazut sau de ce a trait. Daca ai fost vreodata, trebuie sa ne spui ce ti-a placut cel mai mult, iar daca nu ai fost inca, spune-ne ce ti-ar placea cel mai mult sa experimentezi, pentru ca Tunisia nu se viziteaza, se traieste.

SOURCE AND TAGS