7 traditii de Ajunul Craciunului din jurul lumii


Craciunul este una dintre cele mai frumoase si mai senine sarbatori - este momentul cand desi afara ninge, toata lumea se aduna zgribulita in jurul unei cesti de ciocolata calda. Cu profunde semnificatii crestine si spirituale, Ajunul Craciunului se sarbatoreste in multe parti ale lumii, chiar daca populatia locala se afla sub semnul unei mari diversitati religioase. Craciunul aduce oamenii impreuna si le da tuturor ocazia sa impartaseasca momente unice si sa isi gaseasca linistea sufleteasca. Astazi iti propunem sa calatorim cu gandul prin lume, ca sa vedem 7 traditii de Ajunul Craciunului de pe Glob.

1. Japonia

[caption id="attachment_7867" align="aligncenter" width="675"]Ajunul Craciunului in Japonia Oras decorat cu lumini, de Craciun - sursa imaginii: exotic-place.com[/caption] Probabil te va uimi ca incepem cu aceasta tara, insa, desi nu este o tara crestina, Japonia a imprumutat obiceiurile si cate ceva din spiritul Craciunului de la tarile occidentale. Astfel, multe dintre orasele din aceasta tara sunt decorate cu milioane de lumini inaintea sarbatorii Craciunului, deoarece japonezii considera ajunul Craciunului o zi speciala, profund romantica, perfecta pentru a le face cadouri celor dragi. Nimeni nu este lasat deoparte cand e vorba de cadouri, iar cuplurile se comporta cam cum s-ar comporta occidentalii de Valentine’s Day. De regula se practica cinele romantice in cuplu, sau cinele aglomerate cu intreaga familie. Copiii se distreaza cel mai bine, pentru ca au parte de petreceri cu muzica si dans. Si in Japonia se gateste mancare speciala de Craciun, cu pui prajit si o prajitura traditionala cu spuma de capsuni.

2. Argentina

[caption id="attachment_7868" align="aligncenter" width="675"]Ajunul Craciunului in Agentina Candele inaltate in Ajunul Craciunului - sursa imaginii: haspanish1.wikispaces.com[/caption] Argentinienii nu prea au parte de zapada in timpul Craciunului, dar asta nu ii impiedica sa inceapa pregatirile inca din noiembrie. Tara fundamental catolica, Argentina se pregateste de Craciun cu post, dar si cu o febra a decoratiunilor destul de rar intalnita in alte parti. Avand in vedere ca nu au zapada, familiile argentiniene pun uneori bucatele de vata in brad. Dar nu numai brazii sunt impodobti, ci orice copac se poate transforma in pom de Craciun cu decoratiile potrivite. Scena ieslei este un element de decor esential in Argentina si nu lipseste din nicio casa. In seara de ajun, argentinienii iau masa impreuna. Bucatele lor traditionale includ curcan, porc, rosii umplute, prajituri si cozonaci. Singura diferenta este ca ei iau masa pe terasa, in gradina sau fac un gratar! La miezul noptii au loc focurile de artificii si tot cerul se umple de lumina, in timp ce vazduhul rasuna de cantece de sarbatoare. Cei mai varstnici dintre catolici merg la slujba, dar tinerii raman acasa si se bucura de artificii, de muzica si de petrecere.

3. Franta

[caption id="attachment_7869" align="aligncenter" width="675"]Ajunul Craciunului in Franta sursa imaginii: justfoodnow.com[/caption] Si pentru francezi perioada postului este foarte importanta, la fel cum este si decorarea locuintelor. O traditie de Craciun specifica Frantei este aceea a arderii unui bustean in foc, dupa ce a fost in prealabil udat cu vin rosu, pentru a mirosi frumos. Busteanul se lasa pe foc toata noaptea, ca sa umple casa de lumina si caldura, alaturi de lumanari. Francezii lasa si cateva resturi de mancare si bautura peste noapte, astfel incat daca Fecioara Maria si Pruncul Iisus trec pe la ei, sa aiba cu ce isi potoli foamea si setea. Masa din ajunul Craciunului in Franta consta dintr-o sumedenie de feluri de mancare traditionale, pentru ca asa cum stim, francezii sunt gurmanzi. Atat de gurmanzi, de altfel, incat in unele zone ale Frantei, se mai practica traditia celor 13 feluri diferite de prajituri care se prepara pentru ajun si ziua de Craciun. In Franta se mananca branzeturi, melci, diverse preparate din carne si legume, toate udate din plin de vinul rosu!

4. Grecia

[caption id="attachment_7870" align="aligncenter" width="675"]Ajunul Craciunului in Grecia Corabie luminoasa - sursa imaginii: acowgirlingermany.blogspot.ro[/caption] In Grecia, bradul de Craciun nu este ceva traditional, dar incepe sa capete o popularitate crescanda. Ca si decoratiune traditionala, o familie din Grecia va avea suspendat de grinda un bol usor de lemn in care se aseaza o cruce de lemn in jurul careia se leaga un buchetel de busuioc. Femeile sunt cele care stropesc busuicul cu apa pentru a nu se usca. In Ajun, copiii (in special baietii) merg la colindat cu tobe si triunghiuri cu care isi acompaniaza cantecele traditionale. Ei mai poarta cu ei si nave model impodobite cu nuci vopsite in auriu. Traditia de a avea o barca sau o nava in miniatura in timpul colindului dateaza din cele mai vechi timpuri. In pietele publice, in loc de brazi, se aranjeaza nave imense superb luminate. Mancarea traditionala de Craciun la greci consta in general din felurite preparate din miel sau porc. Dulciurile sunt la mare cautare, iar grecii se intrec in a pune pe masa o diversitate uluitoare de preparate dulci, facute in casa.

5. Irlanda

[caption id="attachment_7871" align="aligncenter" width="675"]Ajunul Craciunului in Irlanda Irlandezii pun o lumanare in geam in ajunul Craciunului - sursa imaginii: laurelinarchives.org[/caption] Irlanda este o tara careia ii place foarte mult Craciunul, de aceea il sarbatoreste incepand cu 12 decembrie si terminand cu 6 ianuarie. Desi irlandezii au imprumutat foarte multe traditii din Anglia si Statele Unite, au si ei obiceiurile lor. In unele case, irlandezii pun o lumanare foarte mare pe pervazul celei mai largi ferestre si au grija ca aceasta sa nu se stinga odata ce soarele a apus in Ajunul Craciunului. Lumina lumanarii este considerata o calauza pentru Fecioara si Prunc, in caz ca vor sa se adaposteasca undeva si este lasata sa arda toata noaptea. Printre mancarurile traditionale din ajun se afla si prajitura cu chimen. Aceasta nu este o singura prajitura, caci fiecare membru al familiei primeste una facuta special pentru el. In Irlanda se pregateste curcan pentru cina in familie, dar si vita picanta si marinata.

6. Germania

[caption id="attachment_7872" align="aligncenter" width="675"]Ajunul Craciunului in Germania In Germania cadourile se desfac in Ajun - sursa imaginii: Kelvin Kay, wikimedia.org[/caption] In Germania, Craciunul este o sarbatoare foarte importanta, si iti poti da seama cat de in serios il iau oamenii de acolo dupa anvergura si frumusetea targurilor de Craciun pe care le organizeaza in marile orase. Pomul de Craciun este un aspect esential al sarbatorii si mamele sunt cele care il impodobesc in secret pentru copiii lor. In seara de Ajun membrii familiei se strang la un loc si canta cantece traditionale. Tot pe 24 decembrie copiii il asteapta pe Mos Craciun sa le aduca darurile mult visate. In Germania cadourile se deschid in seara de ajun, si nu a doua zi dimineata. Cina din ajun consta in preparate traditionale care au la baza pestele sau gasca. Masa nu se poate incheia fara un chec cu fructe, traditional german.

7. Romania

[caption id="attachment_7873" align="aligncenter" width="675"]Ajunul Craciunului in Romania Craciun in Maramures - sursa imaginii: voceatransilvaniei.ro[/caption] Am lasat tara noastra la urma, pentru ca oricat de mult ne-ar placea sa calatorim si oricat de interesante ar fi traditiile altor popoare, Craciunul este acea sarbatoare care ne aduce pe toti acasa langa cei dragi. Cum am putea sa nu fim acasa in Ajun, cand impodobim bradul si ne aducem aminte de copilarie? Si cat de bine ne simtim cand mergem la colindat, chiar ca si adulti, cantand si razand si bucurandu-ne de frumusetea si bogatia spirituala a acestei zile ? Romania are traditii de Craciun cate zone geografice are, iar unele obiceiuri se perpetueaza din mosi stramosi, venind din cele mai indepartate vremuri. Colindele, dubasii, Capra, sarmalele si carnatii, cantecele, jocurile, cadourile, toate acestea fac parte din spiritul Craciunului romanesc si sunt o parte din noi. Iti dorim un Craciun fericit!

SOURCE AND TAGS