7 traditii si obiceiuri romanesti de Anul Nou pe care probabil nu le cunosteai


sursa imaginii: Gabi Marian

Sarbatorile de iarna in tara noastra vin cu mai mult decat binemeritata liniste sufleteasca regasita in sanul familiei, masa imbelsugata, revederea prietenilor dragi si speranta intr-un viitor mai bun. La noi, poate mai mult ca in alte parti, Craciunul si Anul Nou vin cu traditii si obiceiuri stravechi, unele amuzante, unele atat de impamantenite ca par firesti, unele romantice, aproape, dar indiferent daca credem sau nu in ele, menirea lor este sa ne umple sufletul de speranta ca ne va merge mai bine in anul urmator. Daca anul acesta ai ales sa iti petreci Revelionul in Romania, fie la tine acasa, fie intr-o zona aparte a tarii noastre, vei avea parte de cateva traditii, superstitii si obiceiuri romanesti care te vor face sa te simti acasa. Hai sa vedem sapte astfel de traditii de Revelion, pentru a ne aminti de copilarie, poate, sau pentru a le pune si noi in practica anul acesta (cine stie… poate chiar dau roade!).

1. Zgomot si veselie de Anul Nou

[caption id="attachment_7556" align="aligncenter" width="675"]Artificii de Anul Nou Artificii de Anul Nou - sursa imaginii: pixabay[/caption] Indiferent de zona geografica in care alegi sa iti petreci Revelionul in Romania, vei intra in noul an acompaniat de zgomote puternice, cantece, sunete de instrumente muzicale, urale si ciocnit de pahare. Traditia de a face cat mai mult zgomot la intrarea in Noul An tine de credinta ca zgomotul alunga toate spiritele rele si asigura voia buna pe parcursul viitoarelor 365 de zile. Din aceasta credinta isi trag radacinile jocurile cu masti, dansurile, strigaturile si obiceiurile ce implica muzica si dans pe care le vei regasi in unele regiuni.

2. Rosu pentru noul an

[caption id="attachment_7557" align="aligncenter" width="675"]Bratara rosie Bratara rosie - sursa imaginii: pociumbanbijoux[/caption] Poate ca aceasta traditie isi are originea in niste vremuri obscure, dar se intalneste destul de frecvent si azi, atat in mediul urban, cat si rural. Se spune ca e bine sa intri in noul an purtand un obiect de vestimentatie de culoare rosie (deseori se poarta o bratara rosie), pentru a fi ferit de deochi. In unele zone, se specifica faptul ca ar trebui sa purtam lenjerie intima de culoare rosie, pentru a ne proteja de rele si a ne merge bine tot anul. In plus, spun batranii, de 1 ianuarie e bine sa purtam haine noi si colorate, pentru a atrage energiile pozitive de partea noastra.

3. Banii la cumpana dintre ani

[caption id="attachment_7559" align="aligncenter" width="675"]bani de anul nou sursa imaginii: pixabay[/caption] Romanii au o multime de traditii si superstitii legate de bani, mai ales cand vine vorba despre cumpana dintre ani. De exemplu, este bine sa ai bani asupra ta atunci cand treci in noul an, pentru a avea succes financiar in viitor. Mai mult, ar fi bine sa nu ai datorii la sfarsitul anului. De asemenea, se zice ca pe 1 ianuarie ar trebui sa „nu arunci cu banii”, adica sa nu faci cheltuieli, pentru a nu alunga norocul din casa.

4. Fetele nemaritate isi pot visa ursitul

[caption id="attachment_7560" align="aligncenter" width="675"]fetele isi pot visa ursitul sursa imaginii: flickr[/caption] Acest ritual este asociat cu intrarea in Noul An, avand loc de Boboteaza (6 ianuarie). De la o zona geografica la alta, acest ritual difera, dar totusi are un numitor comun peste tot: crenguta de busuioc si credinta fetei de maritat ca isi va visa sortitul daca va indeplini obiceiul cum trebuie. In unele zone este suficient ca fetele sa isi puna busuioc sub perna. In altele, este nevoie de un urcior cu apa in care se pune o crenguta de busuioc, una de mar si un banut, pentru ca visul sa aiba loc. Poate ca in peisajul urban acest obicei s-a pierdut, dar din amuzament sau din traditie, unele fete inca mai practica obiceiul busuiocului.

5. Vascul aduce noroc

[caption id="attachment_7561" align="aligncenter" width="675"]vasc de anul nou sursa imaginii: pixabay[/caption] Indiferent unde petreci Revelionul in Romania, vei fi inconjurat de crengute de vasc, de la Craciun si pana la cumpana dintre ani. La noi vascul are rolul de a aduce noroc in casa, de aceea pe mesele romanilor vei gasi vascul in buchete sau vase decorative si se considera de bun augur oferirea de vasc celor dragi.

6. Nu arunca nimic

[caption id="attachment_7562" align="aligncenter" width="675"]nu arunca nimic de anul nou sursa imaginii: pixabay[/caption] Se zice ca trebuie sa ai casa curata de 1 ianuarie pentru a aduce bunastare. Cu toate acestea, ai grija sa nu arunci nimic din casa nimic in prima zi a noului an (nici macar gunoiul!), altfel risti sa arunci norocul.

7.  Intaia zi din an, Sfantul Vasile si semnele ca iti va merge bine

[caption id="attachment_7563" align="aligncenter" width="675"]vin de anul nou sursa imaginii: pixabay[/caption] Prima zi din an coincide cu Sarbatoarea Sfantului Vasile, pazitor de duhuri rele, conform credintelor romanesti. Pe Sfantul Vasile este bine sa il cinstesti si sa petreci cum se cuvine. Se zice ca este bine sa bei mult, si daca se poate mult vin. Astfel iti va merge bine tot anul, te vei veseli si vei fi si sanatos (vinul tine sangele in obraji, ca sa explicam mai pe indelete). In plus, semnele de Sfantul Vasile iti arata cum iti va merge in restul anului: anul iti va fi cum iti este primul musafir care iti calca in casa de Sfantul Vasile. De aceea, se zice ca iti va aduce noroc daca primul musafir ce iti calca pragul va fi barbat si daca primul musafir este un om bogat. Unele astfel de obiceiuri se mai practica numai in zone rurale, mai aproape de spiritul traditiilor romanesti, in timp ce altele se pastreaza numai de dragul insolitului si al distractiei, pierzandu-si componenta magica, ritualica, ce le definea in vechime. Cu toate acestea, o traditie care este prezenta peste tot si in care toti cei din spatiul romanesc inca credem, este aceea ca e bine sa ne punem o dorinta la trecerea dintre ani si sa intampinam viitorul cu speranta in suflet. Tu ce traditii romanesti de Revelion respecti si care iti sunt cele mai dragi? Ai luat parte vreodata la obiceiuri zonale tipice in Romania si daca nu, ce ti-ar placea sa traiesti si sa vezi cu ochii tai?

SOURCE AND TAGS