7 muzee ciudate din lume


Atunci cand alegem o destinatie de vacanta, cercetam si atractiile speciale pe care le-am putea vizita in locul respective. Dincolo insa de obiectivele turistice clasice si cunoscute de toata lumea, in unele orase exista si atractii care se adreseaza direct spiritului nostru de aventura si explorare. Muzeele in general, cele celebre mai ales, se regasesc de multe ori pe lista atractiilor pe care nu trebuie sa le ratam cand ajungem intr-o anumita regiune. Dar ce zici despre muzeele ciudate? Amuzante, pregatite sa ne surprinda, inovative, originale si istete, muzeele ciudate sunt foarte populare printre cei care practica turismul cultural al descoperirii. De aceea, astazi iti propunem o calatorie in jurul lumii pentru a vedea 7 dintre cele mai bizare, distractive si uluitoare muzee.

1. Muzeul Taieteilor

22643081080_809c8b6c97_b Numai in Japonia ai putea sa vizitezi un astfel de muzeu. Taieteii instant japonezi sunt o marca inregistrata a acestei fascinante tari si desigur ca nu se putea ca cineva sa nu onoreze faimosii taietei prin organizarea unui muzeu care sa le spuna povestea. Daca ajungi in Osaka, viziteaza acest muzeu in compania unui ghid-bucatar, care iti va arata cum se produc si mai ales in cate sute de feluri poti consuma taieteii. Daca ti-a facut pofta de ceva delicios, muzeul iti permite sa cumperi taietei de la fata locului – intr-un pachet personalizat si o varietate de 5,460 de arome diferite – ca sa te ospatezi acasa.

2. Muzeul Toaletelor

Sulabh-Toilet-Museum-delhi Toaletele poate ca nu ar fi chiar in topul tau de atractii de vizitat cand mergi intr-o tara straina si desigur ca poate ai prefera un muzeu de arta sau istorie, dar daca ajungi in New Delhi, iti promitem ca nu vei regreta experienta. Muzeul Toaletelor expune cate sute de toalete care acopera o istorie veche de acum 2500 de ani si care include vase de toaleta super-moderne din Japonia, Coreea de Sud si altele. Aici e locul unde poti vedea cateva “tronuri” regale – cel al Reginei Victoria inclusiv – si te poti distra citind glumele care insotesc exponatele.

3. Muzeul Apei Potabile

drinkingwater Subiectul este destul de simplu, iar exponatele… normale. Vorbim aici despre istoria apei potabile in Taiwan. Dincolo insa de exponate precum tevi de apa si bazine, datand din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, Muzeul Apei Potabile insa este o oaza a distractiei si de aceea merita sa il vizitezi macar o data in viata: poti petrece timp de calitate in Aquapark-ul adiacent, te poti distra cu cateva aventuri acvatice sau poti vizita o statie de epurare a apei sau o expozitie de sculpturi din tevi.

4. Muzeul Relatiilor Incheiate

Logotip_Muzeja_prekinutih_veza Ei bine, trebuie sa te bazezi pe croati daca vrei o experienta turistica inedita. Muzeul Relatiilor Incheiate (cu scandal, am zice noi) din capitala croata expune o serie de obiecte comune, banale chiar. Daca insa citesti povestile care insotesc fiecare exponat, o sa realizezi ca ai in fata ochilor amintiri si istoriile unor relatii. Un obiect despre care se vorbeste foarte mult este un topor – folosit de un tanar proaspat parasit de iubita ca sa ii cioparteasca acesteia toate obiectele din apartament. Imagineaza-ti povestile spuse de un stilet, o pereche de pantofi, intelegi tu. Poate suna crud la prima vedere sa expui amintirile dureroase ale altor oameni, dar muzeul a capatat o asemenea popularitate in jurul globului, ca un al doilea Muzeu al Relatiilor Esuate a fost deschis in 2016.

5. Muzeul Mortii

death Trebuie sa stii cate ceva despre obsesia americanilor cu vrajitoria si problemele avute cu criminalii in serie ca sa iti dai seama cum se justifica existenta acestui muzeu. Deschis prima data la Hollywood cu scop de divertisment, Muzeul Mortii expune cateva cranii decapitate, fotografii cu continut grafic violent, creatii artistice realizate de criminali in serie celebri, show-uri de lumini expunand diverse schelete, artefacte obscure si indoielnice, sicrie si scene de crime. Nu este un muzeu pentru cei slabi de inima si in orice caz nu este pentru copii, asa ca o vizita cu familia este exclusa. Dar daca ai un interes pentru morbid, bizar si criminologie, acest muzeu trebuie sa apara pe lista ta de atractii turistice.

6. Muzeul Masinilor de Cosit Iarba

lawn Stii cum suntem toti fascinati de gazoanele englezesti, adevarate opere de arta? Ei bine, in Southport, Marea Britanie, nu vei gasi un muzeu al vehicolelor retro de colectie, ci al cositoarelor de iarba. Te poti astepta la orice aici de la masini de tuns iarba foarte vechi, manuale, pana la adevarate minuni ale tehnologiei pe patru roti. Desigur, ghidul tau este un expert in peisagistica ce iti va explica si cum sa iti intretii peluza si cum sa iti faci gazonul sa arate ca un colt de paradis. Exponatele au fost donate de-a lungul timpului de oameni celebri si mai putin celebri, dar desigur ca cele mai populare modele sunt cele donate de VIP-uri precum Alan Titchmarsh, Nicholas Parsons si chiar Printul Charles si Printesa Diana.

7. Muzeul Creioanelor

Keswick_Pencil_Museum_(geograph_5455667) Dezlantuie-ti creativitatea si talentul in Derwent, locul de nastere al creionului. Intrarea in muzeu reprezinta o replica a minei Seathwaite, unde grafitul a fost descoperit prima data la jumatatea anilor 1500. Muzeul este construit pe locul primei fabrici de creioane din lume si expune lucruri cu adevarat minunate: creionul gigant care troneaza in mijlocul muzeului, colectiile de miniaturi sculptate in grafit, sau colectiile secrete de papetarie salvate din Al Doilea Razboi Mondial. Dupa aceasta scurta calatorie prin muzee ciudate cu istorii complicate, a venit momentul sa iti cerem parerea: Care dintre aceste muzee ti s-ar parea cel mai atractiv? Pe care ai vrea sa il vizitezi daca nu ai vazut cateva dintre ele deja?

SOURCE AND TAGS