7 motive pentru care sa mergi in vacanta in Italia


Daca visezi la legendara Italie si te intrebi de ce cateva zeci de milioane de turisti o aleg cu predilectie pentru a o vizita, e timpul sa iti faci planuri de vacanta in aceasta destinatie. Italia, leagan al culturii, istoriei, religiei si al turismului, isi intampina turistii cu bratele deschise. Inca nu te-ai decis daca sa vizitezi taramul imparatilor Romei, al lui Dante, DaVinci si Michelangelo? Hai sa vedem astazi, impreuna, sapte motive pentru care iti recomandam sa mergi in vacanta in Italia!

1. Orasele de legenda si cultura lor

[caption id="attachment_9734" align="aligncenter" width="600"]venetia Peisaj din Venetia; sursa foto: miriadna.com[/caption] Milano, Verona, Venetia, Florenta si Roma sunt numai cateva dintre minunile urbane ale Italiei si in fiecare vei gasi o multime de lucruri de vazut si de experimentat. Italia dispune de o retea impresionanta de transport feroviar, asa ca, in cazul in care nu vrei sa vizitezi un singur oras, poti face un tur prin cateva dintre ele, pentru a gusta din farmecul fiecaruia.
  • La Milano, nu rata Domul, Galeriile Emanuele II, Opera della Scala, Castelul Sforza, Biserica Santa Maria delle Grazie, Porta Ticinese sau Turnul Pirelli.
  • La Venetia, iti recomandam sa hranesti porumbeii din Piata San Marco, sa vizitezi Palatul Dogilor, Podul Rialto, Puntea Suspinelor, Bazilica San Marco, Fabrica de sticla si Muzeul Murano.
  • Poti sa te bucuri de o plimbare cu gondola pe canale, sa te bronzezi pe Lido di Venezia (plaja orasului), sa te bucuri de arhitectura si de nenumaratele vitrine, in care mastile de carnaval si costumele somptuoase te invita sa le privesti de aproape.
  • Roma nu poate fi vizitata intr-o singura zi, asa ca fa-ti un plan in care sa incluzi Colosseumul, Panteonul, Fontana di Trevi, Piata Navona, Bazilica San Pietro, Castelul Sant’Angelo, gradinile din Villa Borghese, Muzeul Capitoliului, Via Appia si, daca mai ai timp, Cetatea Vaticanului.
  • Turul oraselor italiene nu ar trebui sa excluda Bergamo, Florenta, Verona, Palermo sau Bologna.

2. Zonele rurale spectaculoase

[caption id="attachment_9736" align="aligncenter" width="600"]Cinque Terre Spectaculoasa zona Cinque Terre; sursa foto: thekarachiite.com[/caption] Sigur ai auzit de pitorescul micilor sate din Franta, dar nici Italia nu este mai prejos. Intre zona Cinque Terre si Coasta Amalfi se da o permanenta batalie pentru titlul de „cea mai frumoasa zona din Italia”. Cele cinci sate ce formeaza Cinque Terre sunt cunoscute pentru localizarea lor spectaculoasa pe o zona de coasta stancoasa, pentru splendoarea coloristicii si a arhitecturii, dar si pentru ospitalitatea localnicilor. Daca vrei sa cunosti Italia rurala, simpla, spectaculoasa, cu muzica ei traditionala, cu satele pescaresti, cu preparatele traditionale facute in casa si cu atmosfera de „dolce far niente” care a devenit celebra in lume, atunci nu rata Vernazza, Manarola sau Corniglia.

3. Coasta Amalfi

[caption id="attachment_9738" align="aligncenter" width="600"] Peisaj din Coasta Amalfi; sursa foto: telegraph.co.uk[/caption] Italia este tara care detine cele mai multe situri incluse in patrimoniul UNESCO. Ei bine, coasta Amalfitana este un astfel de obiectiv protejat, datorita peisajului si al bogatiilor arhitecturale, culturale, istorice si religioase care se gasesc aici.
  • Pe Coasta Amalfi iti recomandam: plajele superbe, muntii si orasul Sorrento – locul din care ar trebui sa porneasca orice aventura in aceasta zona. Poti strabate stradutele pe care au pasit inaintea ta Goethe, Cassanova sau Ibsen, poti vizita Hotelul Tramontano, Parcul Villa Comunale sau poti explora la pas Corso Italia.
  • In apropiere de coasta Amalfi, se afla Insula Capri, un paradis exotic: plaje cu nisip fin, apa turcoaz, gastronomie locala, comori ale istoriei si multa distractie.
  • Nu pleca de aici fara sa fi incercat limoncello (limonada cu 35% alcool), bautura clasica si celebra a Italiei.

4. Zona muntoasa si lacurile

[caption id="attachment_9740" align="aligncenter" width="600"]Lago di Como Lago di Como; sursa foto: c-hotel.it[/caption] Italia este recunoscuta pentru litoralul ei, pentru muntii si zonele deluroase de o frumusete impresionanta.
  • Lago d’Iseo – Lacul Iseo si statiunea cu acelasi nume reprezinta o oaza montana de o frumusete aparte. Situata in nordul Italiei, zona iti ofera cateva obiective turistice si naturale extrem de rare: Insula Monte Isola, cochetul sat Sulzano, satucul de pescari Maraglio, Piata Garibaldi, Castelul Oldofredi si multe altele.
  • Lago di Como – Lacul Como este considerat locul de intalnire al tuturor romanticilor de pe Pamant. Lacul este oficial trecut in lista celor mai frumoase zone naturale din lume.
  • Lago di Garda – cel mai mare lac de pe teritoriul Italiei, inconjurat de un peisaj montan de vis. Daca ajungi aici, nu rata parcul de distractie Gardaland, mandria Italiei, rivalizand cu Disneyland-ul francez si nu rata excursia prin imprejurimi la Verona, Brescia si Trento.
  • Italia se mandreste cu spectaculosii Munti Dolomiti si cu Alpii de Sud – zone pentru schi sau aventuri montane de vara.

5. Plajele italiene

[caption id="attachment_9742" align="aligncenter" width="600"] Maddalena Archipelago; sursa foto: vacanzealsud.it[/caption] O vacanta la mare in Italia ar trebui sa aiba in vedere:
  • Maddalena Archipelago in Sardinia, pentru apele turcoaz si nisipul fin
  • Costa Smeralda, una dintre cele mai populare destinatii de vara si insule mediteraneene, ce atrage milioane de turisti anual
  • Scala dei Turchi in Sicilia, o plaja mai putin cunoscuta, dar cu proprietati miraculoase asupra sanatatii
  • Cala Luna in Golful Orosei
  • Plaja Poetto in Cagliari
  • Plaja Mondello in Palermo
  • Litoralul localitatii San Remo

6. Gastronomia

[caption id="attachment_9744" align="aligncenter" width="600"]arancini siciliani Arancini siciliani; sursa foto: veraclasse.it[/caption] Bucataria italiana este mereu surprinzatoare si proaspata. Fiecare regiune are gastronomia ei proprie, fiecare a inventat si a oferit lumii intregi preparate care au devenit universale. Bucataria italiana este un obiectiv turistic in sine si parte a unei experiente desavarsite. Exista peste 300 de retete diferite de paste in tara, si, desi probabil nu ai cum sa le incerci pe toate, nu pleca din Italia fara sa gusti:
  • Peste si fructe de mare in Venetia, Sicilia, Cinque Terre, Coasta Amalfi
  • Paste de casa si vin in regiunea Toscana
  • Pastele cu pesto din Cinque Terre
  • Branzeturile: de la faimosul Parmigiano-Reggiano pana la Pecora si de la Gorgonzola pana la Contadina, specialitatile de branza italienesti sunt adevarate delicatese
  • Mezelurile de casa: prosciuto, spek, salamul de magar, suncile afumate, vitelul in aspic si multe altele sunt din belsug stropite cu vinuri nobile si acompaniate de piadine si salate din legume proaspete
  • Arancini in Sicilia, un preparat din mozarella, sos de rosii si carne, amestecate si infasurate strans in mijlocul unei galuste din orez prajit
  • Deserturile: pannacotta cu sos de smochine, tiramisu, inghetata, crema mascarpone sunt numai cateva exemple, caci Italia are un cult pentru deserturile cu adevarat impresionante

7. Atmosfera

[caption id="attachment_9748" align="aligncenter" width="600"] Café Florian, una dintre cele mai vechi cafenele din Europa; sursa foto: italoamericano.org[/caption] Italienii au inventat conceptele „dolce far niente” si „la dolce vita”. Daca vrei sa descoperi Italia dincolo de aglomerarile urbane si agitatia specifica tuturor tarilor europene, vei observa ca atmosfera este intr-adevar una relaxata. Oamenii se intalnesc dimineata sa isi bea espressoul impreuna, turistii inteleg ca siesta de dupa masa este obligatorie, pentru ca mancarea sa fie savurata cu adevarat, iar localnicii te ajuta sa simti cu adevarat farmecul locului. Tu ai vizitat Italia? Pentru care dintre motivele de mai sus ti-ai petrece urmatoarea vacanta intr-una dintre cele mai frumoase tari din Europa?

SOURCE AND TAGS