5 traditii de Paste din jurul lumii


Cu ceva vreme in urma iti povesteam despre traditiile mai putin obisnuite ale diverselor tari si culturi in ce priveste sarbatorirea Craciunului. Avand in vedere ca ne apropiem cu pasi repezi de vacanta de Pasti, hai sa facem azi o excursie prin lume, pentru a vedea ce obiceiuri bizare sau interesante exista legate de aceasta sarbatoare. 

Cine stie, poate chiar o sa ai timp de o scurta evadare cu ocazia acestei sarbatori… si daca tot alegi sa vizitezi o tara straina, ar fi chiar indicat sa fii pregatit dinainte si sa stii cate ceva despre traditiile pascale ale zonei.

1. Bulgaria – oua ciocnite ca sa alunge ghinionul

[caption id="attachment_8364" align="aligncenter" width="675"]Oua rosii Bulgaria Oua rosii pregatite pentru a fi ciocnite de Paste[/caption]

Noi si bulgarii impartasim traditii de Pasti destul de similare. Ciocnitul oualor este una dintre acestea, cu diferenta ca in Bulgaria ouale se ciocnesc nu numai in familie (ciocnitul de oua simbolizeaza spargerea ghinionului, iar cel al carui ou se crapa mai greu va avea noroc tot anul), ci si de peretele bisericii. In Bulgaria ouale se ciocnesc inainte de masa de pranz, ca si la noi.

2. Finlanda – un fel de Halloween cu mult foc

[caption id="attachment_8365" align="aligncenter" width="675"]Paste cu foc de tabara in Finlanda Focuri facute de Paste[/caption]

O calatorie inspre nord, in tarile scandinave, este intotdeauna o placere si o sursa interminabila de a cunoaste lucruri noi si de a te familiariza cu o cultura complet diferita de a ta. Pe langa minunatiile pe care le poti vedea si experimenta in Finlanda, ai putea experimenta si traditiile de Pasti. Aici copiii se costumeaza in vrajitoare si se mascheaza cu funingine pe fata, imbraca diverse costume si poarta dupa ei maturi din nuiele. Astfel deghizati merg cu colindul din casa in casa, unde sunt rasplatiti cu dulciuri.

Adultii fac focuri in aer liber in tot acest timp, pentru ca ele au rolul de a tine la distanta si de a alunga vrajitoarele care zboara pe maturi peste tot intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.

3. Norvegia – Vacanta pentru citit

[caption id="attachment_8366" align="aligncenter" width="675"]romane politiste roman politist pregatit pentru Paste[/caption]   Daca tot suntem in zona, hai sa le facem o vizita si norvegienilor, sa vedem cum se distreaza si ei de Pasti. O sa fii surprins sa afli ca unul dintre cele mai interesante si mai inradacinate obiceiuri pascale din Norvegia nu are nici o legatura cu mancarea, ouale, Inaltarea sau alte elemente cu care suntem obisnuiti. De Pasti norvegienii citesc romane politiste si se uita la filme si seriale politiste sau thriller. De fapt, in jurul sarbatorilor pascale, editurile lanseaza colectii speciale de romane crime / mystery. Cartile de sezon se numesc  Easter Crime (Paaskekrim) si apar chiar inainte de vacanta de Pasti!

4. Insulele Bermude – Zmee colorate

zmee inaltate pe plaja

Vacantele exotice nu trebuie sa se limiteze la perioada verii, in care toata lumea abia asteapta sa plece in concediu. Daca planifici lucrurile din timp, poti avea ocazia sa participi la cateva traditii pascale din Insulele Bermude. Aici locuitorii iti vor oferi prajituri cu peste si chifle calde in forma de cruce, iar apoi te vor invita sa inalti zmee colorate alaturi de ei in Vinerea Mare.

De ce inalta zmee? Legenda spune ca un profesor din armata britanica nu a reusit sa le explice copiilor din clasa lui Inaltarea Domnului astfel ca ei sa o inteleaga, asa ca le-a exemplificat construind un zmeu colorat in forma de cruce. Asa a ramas traditia de a sarbatori inaltarea lui Hristos prin eliberarea de zmee.

5. Corfu – Cu farfuria pe fereastra

[caption id="attachment_8368" align="aligncenter" width="675"]vase sparte in Grecia farfurii sparte de Paste[/caption]

In Grecia nu e nimic neobisnuit sa spargi pahare sau farfurii cu diverse ocazii. In Corfu insa, daca alegi sa iti petreci vacanta de Pasti intr-o atmosfera vesela si intr-o clima excelenta, ai grija cum mergi pe strada, caci s-ar putea sa te trezesti lovit de o farfurie care pur si simplu zboara afara, fiind aruncata pe geam.

Locuitorii din Corfu nu stiu exact de ce arunca farfuriile pe geam. Unii spun ca alunga ghinionul, altii spun ca intampina primavara facand curatenie si scapand de lucrurile vechi. Unii cred ca il alunga astfel, simbolic, pe insusi Iuda, in timp ce diversi locuitori cred ca pur si simplu scapa de raul din casa. In orice caz, traditiile din Grecia de Pasti sunt un obiectiv turistic in sine, si in orice parte a tarii vei merge, poti trai momente unice si surprinzatoare.

Fiecare tara si fiecare cultura are propriile ei traditii de Pasti. De la americanii care ascund oua pentru a fi gasite de copii in adevarate competitii pline de surprize si pana la locuitorii din Haux, Franta, care in a doua zi de Pasti fac o omleta uriasa din aproape 5000 de oua ca sa hraneasca tot satul, lumea este plina de obiceiuri si traditii dintre cele mai neobisnuite.

Tu ai luat parte la vreun astfel de ceremonial mai neobisnuit? Si pana la urma, care sunt traditiile de Pasti care iti sunt cele mai apropiate de suflet?


SOURCE AND TAGS