5 mituri despre Cuba

cuba tara militara

Cuba este o tara a contradictiilor, prinsa intre frumusetea naturala neeagalata, calmul si bucuria de viata legendare ale popoarelor din insulele Caraibe pe de o parte, si un regim politic totalitar celebru in intreaga lume pe de alta. Un astfel de loc este foarte propice nasterii miturilor de tot felul, fara ca acestea sa se justifice intotdeauna. Iata cinci dintre ele:

1. Cuba este inchisa – un soi de stat sovietic pe care nimeni n-ar dori sa-l viziteze vreodata

Din fericire pentru turistii insetati de aventura, acest mit este intru totul neadevarat. Cuba nu mai este demult un cosmar comunist. Incepand din anii ’90, odata cu retragerea sprijinului financiar anual din partea Moscovei, eveniment care a dus la o criza economica serioasa in Cuba, guvernul a luat o serie de masuri care au deschis in mod substantial minunata insula catre exterior. Unul din stalpii centrali ai acestei reforme economice este incurajarea turismului si asigurarea intregului confort la care se asteapta orice turist din partea unei insule din Caraibe. Este adevarat ca accesul la Internet nu este la fel de raspandit ca in parti ale lumii, insa asta nu inseamna ca insula este izolata.

2. Destinatiile turistice sunt limitate si sunt singurele lucruri care merita vazute

destinatii turistice cuba

sursa imaginii: flickr

Este adevarat ca pana nu demult Cuba avea doua monede separate – una pentru cubanezi si una folosita exclusiv in schimburile cu strainii, la fel ca Republica Populara China. Acest lucru complica lucrurile pentru turistii dornici sa traiasca o experienta mai autentica. Dar incepand cu anul 2013, Cuba a renuntat la acest sistem, iar acum intreaga insula este accesibila tuturor turistilor. Sigur, te poti bucura de relaxare si rasfat la cel mai inalt nivel in locurile cele mai populare din Havana sau din Santiago de Cuba, insa ceea ce putini oameni stiu este ca intreaga insula este un adevarat paradis turistic pentru cei ce vor sa intre in contact cu una din cele mai diversificate culturi din lume.

3. Societatea cubaneza este lipsita de diversitate si de vitalitate din pricina regimului politic

cuba vesela

sursa imaginii: wikimedia

Cuba este departe de a fi societatea uniforma si omogenizata la care se asteapta oricine doreste sa viziteze un stat socialist – populatia este un amestec fascinant de culturi, un melanj intre cultura indigena, cea importata de sclavii africani imediat dupa colonizarea insulei, cea a colonistilor spanioli initiali, cea de europeana (prin influenta Rusiei) si nu in ultimul rand, cea americana. Toate acestea devin evidente in momentul in care va puteti infrupta dintr-un medianoche (mancare traditionala cubaneza) in timpul unei conversatii cu un fabricant de trabucuri creol, in timp ce pe strada trec masini americane de epoca… ah, nu v-am spus? Intreaga Havana este un muzeu automobilistic in aer liber, intrucat majoritatea masinilor din Cuba sunt importuri din America anilor ’40 si ’50, intretinute exceptional.

4. Costurile de transport sunt enorme

cuba transport

sursa imaginii: flickr

Bineinteles ca aceasta estimare este relativa, insa la o privire mai atenta devine evident ca lucrurile nu stau chiar asa. Tinand cont de faptul ca este vorba de o destinatie foarte indepartata si exotica, pretul biletelor de avion este chiar rezonabil, chiar in comparatie cu mult mai frecventatele aeroporturi din Statele Unite sau din Canada. Cat despre transportul intern, acesta este cat se poate de accesibil si de raspandit, in cele mai ingenioase si fermecatoare moduri. La fel ca atat de multe alte lucruri minunate despre Cuba, transportul se rezuma la interactiunea cu oamenii, si in fond acesta este unul din motivele principale pentru a calatori oriunde, nu-i asa?

5. Cuba este o tara saraca si nu are nimic de oferit unei persoane cu gusturi pretentioase

cuba

sursa imaginii: pixabay

Iata o lista de lucruri pentru care acest mit este aberant:

  • romul cel mai bun din lume
  • trabucurile cele mai bune din lume
  • cele mai delicioase si proaspete alimente exotice
  • probabil cel mai bun zahar din lume (Cuba este responsabila cu 10% din productia mondiala de zahar)
  • unele din cele mai luxoase hoteluri si statiuni turistice din Marea Caraibelor
  • una din cele mai vibrante vieti de noapte din lume – nu ne credeti? Iti facem o recomandare cinematografica – filmul Habana Blues din 2005 – merita!

Daca te-am facut sa visezi putin cu ochii deschisi si vrei sa testezi pe pielea ta veridicitatea acestor mituri, vezi Ofertele Eximtur pentru Cuba! Si nu uita: samba si, trabajo no! Mai trebuie spus ceva? Mai mult, daca planuiesti sa pleci intr-o vacanta exotica in Cuba, nu irosi timpul dedicat vacantei. Descarca lista noastra de bagaje pentru vacante exotice, printeaz-o si incepe sa-ti faci bagajele! 

Asteptam completarile tale in comentariile de mai jos! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *