5 mijloace de transport ce nu se mai folosesc in zilele noastre


De cum ne decidem ca mergem in vacanta intr-o destinatie oarecare, primul lucru la care ne gandim este: cum ajungem acolo? Traim intr-o lume care ne pune la dispozitie mijloace de transport dintre cele mai diverse. Luand in calcul faptul ca astazi ne deplasam cu avioane, trenuri de mare viteza care circula in tuneluri subacvatice sau vase de croaziera ne dam seama ca una dintre trasaturile fundamentale ale oamenilor este dorinta de a calatori repede si comfortabil in cele mai indepartate zone. Astazi iti propunem o calatorie in trecut pentru a vedea impreuna 5 mijloace de transport la moda in vremea lor, care, desi inca exista, nu se mai folosesc in zilele noastre decat pentru agrement.

5. Balonul cu aer cald

[caption id="attachment_8010" align="aligncenter" width="674"]balon cu aer sursa imaginii: LFitts, pixabay.com[/caption] Balonul este cea mai veche tehnologie de zbor inventata de oameni. Primul astfel de vehicul a fost folosit in 1783. Nu spunem ca nu te poti aventura intr-o calatorie cu balonul cu aer cald in vreo zona care a devenit celebra pentru astfel de oportunitati, cum este de exemplu Cappadocia in Turcia, dar daca vrei totusi sa pleci intr-o vacanta, in ziua de azi cel mai probabil vei alege avionul.

4. Trasura cu cai

[caption id="attachment_8011" align="aligncenter" width="674"]Trasura cu cai sursa imaginii: Stevebidmead, pixabay.com[/caption]   Adevarul este ca acest mijloc de transport a fost extrem de popular pentru o perioada foarte lunga de timp in numeroase tari. Era un mijloc de deplasare rapid si eficient, ca sa nu mai spunem ca era confortabil. Acest „precursor” al masinii nu era numai o proprietate a celor bogati. Trasurile cu vizitii care functionau pe post de taxi erau destul de la moda chiar si in epoca Victoriana. Acum astfel de plimbari se mai fac doar la cerere in anumite orase. De exemplu, in Central Park din New York, o astfel de aventura este considerata romantica si boema.

3. Corabiile cu panze

[caption id="attachment_8012" align="aligncenter" width="675"]Corabie cu panze sursa imaginii: Lorens, pixabay.com[/caption]   Lumea, asa cum o stim astazi, nu ar fi devenit ceea ce este fara corabiile cu panze care au devenit din ce in ce mai solide si mai rapide, facand negot intre continente si imperii. De la drakarele vikingilor la caravelele portugheze, de la galioanele spaniole la clipere, istoria navigatiei cunoaste progrese uimitoare in ceea ce priveste arhitectura si tehnologia navelor cu panze. Astazi le folosim destul de putin, sau calatorim cu versiuni moderne ale acestor regine ale marilor, dar in trecut, fara astfel de ambarcatiuni, Cristofor Columb nu ar fi descoperit niciodata America, iar minunile aduse din alte lumi nu ar fi ajuns niciodata sa fie cunoscute.

2. Trenul cu aburi

[caption id="attachment_8013" align="aligncenter" width="675"]Tren cu abur sursa imaginii: Nils Oberg, wikimedia.org[/caption]   Evolutia omenirii ar fi fost mult incetinita in lipsa acestui fenomenal mijloc de transport. La origini, locomotiva cu aburi atingea viteza unei trasuri cu cai, astfel ca initial, acest mijloc de transport a fost utilizat pentru marfuri. Odata cu evolutia tehnologica si cu modificarile aduse de adevarati pionieri ai stiintei, trenul cu aburi a inceput sa transporte pasageri pe rute din ce in ce mai lungi si mai diversificate. Este plauzibil sa consideram ca istoria Statelor Unite asa cum este ea astazi nu ar fi fost la fel in absenta cailor ferate si a trenurilor. La fel, Europa si alte continente s-au dezvoltat fabulos datorita acestui mijloc de transport. Astazi, inca mai poti savura o calatorie cu trenul cu aburi chiar la noi in tara, daca faci o excursie cu Mocanita pe Valea Vaserului. Peisajul este incredibil, iar oferta pentru turisti este variata si surprinzatoare.

1. Palanchinul

[caption id="attachment_8014" align="aligncenter" width="675"]Palanchin sursa imaginii: Fausto Zonaro, wikimedia.org[/caption]   Acest mijloc de transport era preferat de nobilimea si regalitatea Imperiului Roman. Stim deja ca elita Imperiului dispunea de averi fabuloase si capricii pe masura, asa ca un pat cu baldachin transportat de sclavi pe strazile orasului nu prea mai mira pe nimeni. Nobilul calatorea asadar intins in perne, sau stand comod pe un fotoliu, in timp ce perdelele care acopereau toate laturile il fereau de zgomotul si privelistea de pe strazi. Traditia s-a perpetuat de-a lungul timpului, palanchinul fiind un mijloc de transport extrem de popular in cadrul nobilimii pana in jurul secolului 19, cand a fost treptat inlocuit cu alte mijloace de transport mai moderne. Speram ca aceasta calatorie in trecut te-a amuzat si te-a facut sa iti doresti o calatorie cu balonul sau cu Mocanita. Daca tu stii si alte mijloace de transport pe care nu le mai folosim decat pentru agrement, da-ne exemplele tale intr-un comentariu mai jos!

SOURCE AND TAGS