3 traditii de 1 Aprilie din jurul lumii


Desi nu este recunoscuta ca sarbatoare oficiala, 1 Aprilie este sarbatorita in jurul lumii ca ziua internationala a farselor si pacalelilor.

Originile acestei sarbatori sunt inca ambigue, insa multi cred ca ea isi are radacinile in secolul 16, cand adoptarea calendarului Gregorian a dus la schimbarea datei Anului Nou din 1 Aprilie in 1 Ianuarie. Astfel, cei care inca sarbatoreau dupa calendarul vechi au fost numiti "nebuni" sau "cei pacaliti".

Cu toate acestea, ziua de 1 Aprilie este sarbatorita diferit de la tara la tara, iar pentru a veni in sprijinul acestei afirmatii avem 3 exemple graitoare:

1. Pacalelile prelungite - Scotia

Ziua pacalelilor este sarbatorita in Scotia atat de 1 Aprilie cat si pe 2 Apriliesursa imaginii: wired

Scotienii iubesc atat de mult pacalelile incat au extins sarbatoarea la doua zile.

Astfel, ziua de 1 Aprilie se numeste "Hunt the Gowk Day", adica, in traducere libera "Ziua de vanat prosti". In aceasta zi, scotienii joaca farse rugandu-si cunostintele sa-i ajute ducand un mesaj sigilat cuiva. Mesajul sigilat roaga destinatarul sa nu rada si sa nu zambeasca, ci sa continue lantul spunandu-i "mesagerului" ca trebuie sa duca acel mesaj altcuiva.

Ziua pacalelilor se continua in 2 Aprilie, zi cunoscuta ca "Taily Day" - scotienii lipind pe spatele "victimelor" diferite mesaje de tipul celebrului "Da-mi un sut".

2. Cea mai veche zi pentru farse – Iran

1 Aprilie este sarbatorita in Iran cu picnic in aer liber, rasete si glume bune

sursa imaginii: bestontop10

In Iran ziua pacalelilor este a 13-a zi a Anului Nou Persan (de obicei 1 sau 2 Aprilie), numita Sezdah Bedar.

Se pare ca aceasta sarbatoare exista inca din 536 I. Hr., acest lucru facand din Sezdah Bedar cea mai veche traditie de acest fel din lume. Ziua se sarbatoreste de obicei in aer liber, alaturi de mancare, rasete, jocuri si glume bune.

Dupa picnic, se arunca verdeata (numita sabzeh) in apa curgatoare, acest lucru simbolizand aruncarea oricaror potentiale boali sau ghinioane din anul ce vine.

3. Pestele lunii Aprilie – Franta

1 Aprilie este sarbatorita in Franta cu asa-numitul "Poisson d'Avril" in care se lipesc pesti din hartie pe spatele cunostintelor

sursa imaginii: frenchtoday

In Franta, de 1 Aprilie se sarbatoreste asa-numitul "Poisson d'Avril", tradus ca "Peste de Aprilie". In mod traditional, se lipeste un peste din hartie pe spatele cunostintelor neatente si se astepta ca pacaleala sa fie descoperita.

Care a fost cea mai buna pacaleala de 1 aprilie pe care ai facut-o sau care ti s-a facut? Spune-ne intr-un comentariu mai jos!


SOURCE AND TAGS