3 destinatii cu peisaje unice


Atunci cand mergi in vacanta, iti stabilesti cateva obiective: odihna si relaxare, distractie, explorarea unei culturi diferite sau vizitarea celor mai importante obiective turistice. Mergand pe aceasta idee, astazi avem o propunere interesanta pentru tine: descoperirea a trei destinatii cu peisaje unice – locuri de o frumusete nealterata de timp. Frumusetea acestor locuri sta insa si in accesibilitatea lor. Nu vom vorbi despre peisaje de pe insule exotice indepartate, ci despre tari in care este foarte usor de ajuns. Vrei sa te bucuri de imagini ce te vor insoti toata viata? Ei bine, hai sa pornim astazi, la pas virtual, intr-o mica excursie prin Europa.

1. Slovenia

Parcul National Triglav

[caption id="attachment_9861" align="aligncenter" width="600"]Triglav National Park Slovenia Parcul National Triglav; sursa foto: thousandwonders.net[/caption] Slovenia alpina se afla in zona de nord-vest a tarii, unde lantul de munti Alpii Iulieni separa Slovenia de vecinele sale Austria si Italia. Sufletul Parcului Triglav o reprezinta insa Muntele Triglav, cel mai inalt din tara si foarte important pentru locuitori, acesta are loc de cinste pe stema si steagul tarii. Inaltimile impresionante ale muntelui, vaile inverzite, abrupte sau domoale si lacurile, fac din Parcul Triglav un sanctuar natural. O incantare pentru ochi, pentru minte si suflet, Muntele Triglav si Parcul National Triglav, reprezinta chintesenta maretiei alpine si sursa de fascinatie pentru orice calator.

Lacul Bled

[caption id="attachment_9863" align="aligncenter" width="600"]Lacul Bled- Slovenia Lacul Bled; sursa foto: tripschannel.com[/caption] Peisajul alpin sloven este completat de doua lacuri glaciare impresionante. Dintre acestea, Lacul Bled se afla in topul celor mai frumoase destinatii turistice de pe Pamant: in mijlocul acelei nemarginiri de ape albastre se afla o mica insula, unde poti vizita un castel medieval si o biserica. Daca esti fotograf amator sau profesionist, trebuie sa stii ca insula si Lacul Bled reprezinta unul dintre cele mai cautate locuri, atunci cand vine vorba despre fotografia panoramica. Daca vei prinde o zi cu ceata pe lac, vei experimenta imagini, senzatii si emotii pe care nu le poti trai nicaieri altundeva in lume.

Zona carstica

[caption id="attachment_9865" align="aligncenter" width="600"]Pestera Postojna- Slovenia Pestera Postojna; sursa foto: postojnska-jama.eu[/caption] Situat in sud vestul Sloveniei, Platoul Karst este cel care a dat numele fenomenelor pe care astazi le denumim carstice – un peisaj ce inglobeaza pesteri, caverne, retele intregi de tuneluri subterane si multe altele. Pe langa pesterile Škocjan si Vilenica de langa Divača, Slovenia se mandreste cu Pestera Postojna, un monument al naturii si un obiectiv turistic pe care trebuie sa il vezi cu ochii tai. Zona este renumita si pentru prezenta Lacului intermitent Cerknica, Valea Vipava si raul Krka. Pe acesta din urma se afla doua mici insule, a caror frumusete legendara a inspirat mituri si creatii artistice secole la rand.

Golful Strunjan

[caption id="attachment_9867" align="aligncenter" width="600"]Golful Strunjan- SLovenia Golful Strunjan; sursa foto: trekearth.com[/caption] Slovenia detine si o zona mediteraneana celebra pentru vegetatia luxurianta si peisajele fabuloase si chiar mai frumoase decat in celelalte tari mediteraneene. Daca vrei sa privesti un peisaj, cum putine altele se mai gasesc pe glob, iti recomandam zona de coasta din Golful Strunjan. Stancile golfului se inalta chiar deasupra Marii Adriatice, la o inaltime ametitoare de 80 de metri, perfect verticale. Stancile Črni Kal si Osp sunt, poate, cele mai dificile provocari de alpinism din Europa.

2. Croatia

Una dintre cele mai frumoase tari din Europa si gazda unora dintre cele mai neobisnuite peisaje naturale din lume, Croatia, este considerata o adevarata gradina a Edenului, aproape de casa. Este greu sa alegi doar cateva peisaje din Croatia, dar ti le vom prezenta pe cele care intra in topul preferintelor turistilor si fotografilor din intreaga lume.

Plitvice

[caption id="attachment_9869" align="aligncenter" width="600"]Parcul National Plitvice- Croatia Parcul National Plitvice; sursa foto: plitvicelakes.com[/caption] Parcul National Plitvice este comoara naturala cea mai de pret a Croatiei. Faima mondiala pe care a capatat-o Plitvice se datoreaza zonei dominate de terase transversale si suprapuse, unite printr-un sistem de cascade si lacuri cu ape limpezi si turcoaz, pe fondul unei vegetatii luxuriante si stralucitoare. Apele azurii si toate nuantele de verde natural isi dau mana aici cu sunetul cristalin al cascadelor si cu micile carari – toate impreuna facand, din zona cascadelor din Plitvice, un rai pentru cei care se afla in cautarea celor mai frumoase locuri de pe glob.

Paklenica

[caption id="attachment_9872" align="aligncenter" width="600"]Parcul National Paklenica- Croatia Parcul National Paklenica; sursa foto: rivijera-paklenica.hr[/caption] Un alt parc national celebru pentru frumusetea sa, Paklenica se intinde de-a lungul coastei centrale a Croatiei. Aici ai privilegiul de a admira zonele de belvedere costale ce se intind deasupra apelor albastre, marginite in mod natural de insule. Intreaga scena idilica este completata de micile sate ce se intind de-a lungul coastei – bijuterii arhitecturale cu acoperisuri rosii, porturi istorice, case vechi si o atmosfera perfecta pentru relaxare.

Arhipelagul Kornati

[caption id="attachment_9873" align="aligncenter" width="600"]Peisaj din Arhipelagul Kornati- Croatia Peisaj din Arhipelagul Kornati; sursa foto: solaris.hr[/caption] O mica zona de la Marea Adriatica, presarata cu zeci de insule, toate dispuse intr-un cadru natural ce iti va aprinde imaginatia si iti va cuceri inima, Arhipelagul Kornati este nealterat de mana omului, caci si statiunile turistice de aici sunt perfect incorporate in peisajul paradisiac. Zona este in mare parte nelocuita, iar golfuletele cu apa albastra si limpede, plajele cu nisip fin, sau din contra, compuse din pietricele si malurile stancoase fac din arhipelag, nu numai unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant, dar si unul dintre cele mai romantice.

3. Muntenegru

Daca nu ai fost niciodata in Muntenegru, trebuie sa stii ca aceasta tara are unele dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale.

Prčanj

[caption id="attachment_9875" align="aligncenter" width="600"]Biserica Nasterii Maicii Domnului din Prčanj- Muntenegru Biserica Nasterii Maicii Domnului din Prčanj; sursa foto: livingmontenegro.com[/caption] Orasul este parte a Comunei Kotor si poate fi considerat una dintre perlele muntenegrene – cel putin pentru fotografii si artistii care se intrec in a-i imortaliza frumusetea si farmecul. Varfurile inalte ale muntilor si cladirile vechi cu aer medieval creeaza o imagine infinita a frumusetii. Intreaga zona Kotor este inclusa in patrimoniul UNESCO, iar portul vechi si fortareata ce vegheaza orasul (si cele 1500 de trepte pe care trebuie sa le urci ca sa ajungi la ea) sunt motive pentru care zona este considerata emblematica pentru aceasta tara.

Perast

[caption id="attachment_9879" align="aligncenter" width="600"]Peisaj din Perast- Muntenegru Peisaj din Perast; sursa foto: adriaticdmc.hr[/caption] Micul oras Perast se afla la numai cativa kilometri de Kotor, in acelasi peisaj magnific in care cerul, muntele si apa se unesc intr-un tot unitar. Acest fermecator orasel vechi, detine una dintre cele mai de pret comori turistice din tara: insula din Golful Boka, muzeul si biserica ce se inalta aici.

Parcul National Durmitor

[caption id="attachment_9882" align="aligncenter" width="600"]Peisaj din Parcul National Durmitor - Muntenegru Peisaj din Parcul National Durmitor; sursa foto: montenegropulse.com[/caption] Exista cinci parcuri nationale naturale in Muntenegru, dar Durmitor este de departe cel mai spectaculos. De o diversitate impresionanta – vegetatie, fauna si forme de relief – Durmitor ofera peisaje naturale deosebite: cascade si paduri, canioane si munti, flora si multe altele.

Lacul Skadar

[caption id="attachment_9883" align="aligncenter" width="600"]Lacul Skadar- Muntenegru Lacul Skadar; sursa foto: luminalis-montenegro.com[/caption] Considerat unic in Peninsula Balcanica, zona Laculului Skadar este separata de Marea Adriatica prin raul Bojana, care creeaza aceasta legatura printr-un masiv muntos. Lacul Skadar satisface toate gusturile: de la urmarirea pasarilor si animalelor in habitat natural, pana la cercetari stiintifice ale manifestarilor carstice. Tu ai fost in vreunul dintre aceste locuri? Pe care dintre ele ai vrea sa le vizitezi in urmatoarea ta vacanta?

SOURCE AND TAGS