15 trucuri care-ti vor usura calatoriile


Stim ca iti place sa calatoresti si mai stim ca uneori, plecatul in vacanta poate fi destul de frustrant, mai ales cand vine vorba despre organizare, bagaje, mici probleme care pot aparea pe parcurs si multe altele. De aceea, astazi am decis sa iti prezentam o lista ce cuprinde 15 trucuri care iti vor usura calatoriile, iti vor face viata mai usoara si iti vor da un sentiment de siguranta in concediu.

1. Scaneaza-ti toate documentele de calatorie

[caption id="attachment_7111" align="aligncenter" width="675"]Scaneaza documentele de calatorie inainte de vacanta sursa imaginii: cloudfront[/caption] Te vei simti usurat si foarte sigur pe tine daca vei avea o copie scanata de rezerva dupa buletin, pasaport, chiar certificat de nastere, asigurare medicala, documente legate de zborul cu avionul si rezervarea la hotel, etc. Inainte sa pleci in calatorie, scaneaza-le si trimite-ti-le pe e-mail. In caz ca pierzi vreun act, sau ti se fura portofelul, vei putea demonstra cu usurinta ca esti cine spui ca esti.

2. Ruleaza hainele in loc sa le impaturi

[caption id="attachment_7112" align="aligncenter" width="675"]Ruleaza-ti hainele in loc sa le impaturi sursa imaginii: petitelefant[/caption] Problema greutatii si numarului bagajelor este covarsitoare cand pleci in vacanta. Pentru a avea mai mult loc in bagaj, ruleaza-ti hainele in loc sa le impaturi in mod traditional. Vei avea mult mai mult loc si pentru alte obiecte in valiza.

3. Pune-ti incaltarile intr-o casca de dus

[caption id="attachment_7113" align="aligncenter" width="675"]Pune-ti pantofii intr-o casca de dus sursa imaginii: cbc[/caption] De regula ne impachetam incaltarile in pungi de plastic atunci cand plecam in vacanta, dar o casca de dus le protejeaza talpile astfel incat sa nu atinga restul hainelor si nici nu ocupa prea mult spatiu in geanta de voiaj.

4. Special pentru oamenii de afaceri : fa din curea si camasa un singur obiect

[caption id="attachment_7115" align="aligncenter" width="675"]Foloseste cureaua pentru a nu sifona gulerul camasii sursa imaginii: savvysugar[/caption] Daca pleci intr-o calatorie de afaceri si trebuie neaparat sa ai o camasa impecabila la destinatie, atunci cand o impachetezi la plecare, ruleaza-ti cureaua de la pantaloni astfel incat sa incapa in gulerul camasii si sa o protejeze suficient ca gulerul sa nu se sifoneze.

5. Fa miscare inainte sa pleci intr-o calatorie lunga cu avionul

[caption id="attachment_7116" align="aligncenter" width="675"]Fa miscare inainte de o calatorie lunga pentru a evita problemele cauzate de schimbarile de fus orar sursa imaginii: wikimedia[/caption] Daca destinatia ta se afla pe un fus orar care ti-ar da batai de cap, cu o zi inainte sa pleci alearga in parc sau fa niste exercitii fizice. Organismul tau va suporta astfel mai usor diferenta de fus orar.

6. Fa-ti viata mai usoara in avion

[caption id="attachment_7117" align="aligncenter" width="675"]Foloseste-ti smartphone-ul pentru a te uita la filme pe avion sursa imaginii: wonderhowto[/caption] Foarte multe avioane, indiferent de compania aeriana, au pe scaunul din fata un maner de care iti poti agata diverse lucruri. Fie iti agati jacheta, fie, in cazul in care avionul nu este prevazut cu televizor, iti agati smartphone-ul sau tableta (introduse intr-o punga de plastic solida dar foarte transparenta) pentru a te uita la un film sau la videoclipuri downloadate in prealabil.

7. Special pentru femei : cosmeticele pot ocupa si foarte putin loc

[caption id="attachment_7118" align="aligncenter" width="675"]Impacheteaza-ti cosmeticele in recipiente mici sursa imaginii: buzzfeed[/caption] In cazul in care ai nevoie de fond de ten, creme sau alte produse cosmetice, dar nu tii neaparat sa cari dupa tine un magazin intreg de sticle, recipiente, borcane, tuburi si cutii, redu cantitatea de produse pe care o iei cu tine transferand aceste produse in recipiente foarte mici si practice. Poti utiliza astfel cutia de la lentilele de contact, flacoane mici si goale de medicamente sau poti lua cu tine plicuri cu mostre in loc de tuburi si cutii voluminoase. La fel, poti sa iti pui pasta de dinti intr-un tub de picaturi pentru ochi.

8. Ai grija la bagajul de mana

[caption id="attachment_7119" align="aligncenter" width="675"]Impacheteaza-ti cu atentie bagajul de mana sursa imaginii: pixabay[/caption] In timp ce unele companii aeriene sunt mai permisive, altele au reguli foarte clare in ceea ce priveste bagajul de mana. Astfel, in afara de geanta de mana nu poti avea si geanta cu camera video si geanta cu laptopul sau poseta / borseta. Aparatura sensibila, precum camera, tableta sau laptopul trebuie sa isi faca loc in bagajul tau de mana astfel incat sa respecte dimensiunile si greutatea impuse de compania aeriana si sa constituie un singur bagaj.

9. Evita incurcaturile

[caption id="attachment_7120" align="aligncenter" width="675"]Impacheteaza astfel incat s anu ti se incurce firele de la casti si incarcatoare sursa imaginii: lifehacker[/caption] Nu e nimic mai neplacut decat sa te trezesti la sosirea la destinatia de vacanta mult visata ca ai castile incurcate si firele de la incarcatoare, prelungitoare sau playere indoite si atat de amestecate intre ele incat iti ia minute intregi sa le dai de capat. Impacheteaza cablurile, castile si firele individual in jurul unei carti de vizita mai vechi, al unui card pe care nu il folosesti sau strange-le pe toate la un loc intr-un suport de ochelari de soare care nu iti mai trebuie.

10. Ia-ti medicamente cu tine si impacheteaza-le corespunzator

[caption id="attachment_7123" align="aligncenter" width="675"]Nu uita sa iei cu tine medicamente si sa le impachetezi corespunzator sura imaginii: thriftyvagabond[/caption] Este adevarat ca daca ai omis sa iti iei o esarfa pentru seri mai racoroase sau ai uitat acasa palaria de plaja ti le poti lua si de la destinatie. Dar cand este vorba de medicamente, lucrurile se complica, pentru ca nu ai reteta si nici denumirile nu corespund. Asa ca ia-ti de acasa un kit de urgente medicale si impacheteaza medicamentele astfel incat sa nu ocupe prea mult spatiu. Nu lua cutiile ci numai foliile cu pastile, iar pilulele care vin in flacoane transfera-le in plicuri pe care scrii denumirea medicamentului. Nu uita de plasturi!

11. Fa-ti o lista cu suveniruri si tine-te de ea

[caption id="attachment_7124" align="aligncenter" width="675"]Fa-ti o lista de suveniruri inainte de a pleca in vacanta sursa imaginii: wikipedia[/caption] Evident ca vei vrea sa le duci cate ceva prietenilor si membrilor familiei cand te intorci acasa, dar fa-ti macar in minte o lista de suveniruri. Asta te va ajuta sa economisesti niste bani si sa nu cumperi tot felul de obiecte pe principiul „lasa ca vad eu cui le dau la intoarcere”. Ca sa nu fii nevoit sa cari un intreg hypermarket cu tine, afla discret si ce le-ar placea celor de acasa sa primeasca de la tine. Nu trebuie sa iti faci o geanta de voiaj separata ca sa aduci acasa camile de plus voluminoase din Tunisia, daca parintii tai isi doresc numai un magnet de frigider iar sora ta vrea numai o sticluta de parfum lucrata manual.

12. Mananca pe plan local

[caption id="attachment_7125" align="aligncenter" width="675"]Mananca acolo unde mananca si localnicii pentru a economisi bani si a cunoaste cultura sursa imaginii: wikimedia[/caption] McDonalds ai si acasa si meniul de restaurant este posibil sa fie departe de adevarata bucatarie locala. Asa ca economiseste bani si integreaza-te cu adevarat in cultura pe care tocmai o descoperi mancand in localuri autentice pentru localnici, nu pentru turisti, si incercand preparatele aflate la dispozitie pe strazi, in piete si in cadrul evenimentelor locale.

13. Ascunde-ti bani de rezerva undeva unde sa nu ii caute nimeni

[caption id="attachment_7127" align="aligncenter" width="675"]Ascunde-ti bani de rezerva intr-un vechi flacon nefolosit sursa imaginii: survivaltek[/caption] Poti sa iti ascunzi si sa pastrezi niste bani sau chei sau alte obiecte de valoare intr-un tub inofensiv de crema (evident, gol si curatat in prealabil), intr-un vechi balsam de buze sau intr-un flacon de medicamente sau in orice alt obiect care nu arata ca un portofel si care nu va deveni o tinta interesanta. In plus, daca ti se termina banii sau ti se fura, vei avea astfel un plan de siguranta.

14. Protejeaza-ti bijuteriile

[caption id="attachment_7128" align="aligncenter" width="675"]Trece-ti lanturile peintr-un pai pentru a evita incurcarea lor sursa imaginii: lifehacker[/caption] Fetele iau dupa ele cateva accesorii in vacanta, asa ca daca ai niste cercei, cateva coliere, un inel sau doua si niste bratari, ai grija cum le impachetezi fara sa le incurci intre ele sau sa le ratacesti. Pune-ti cerceii cu surub pe un nasture cu patru gauri. Astfel vei avea doua perechi de cercei pe un nasture si ii vei putea folosi si pune la loc ori de cate ori doresti. Daca vrei sa iti pastrezi colierele si lanturile intacte fara sa se incurce intre ele, trece-le pe fiecare din ele printr-un pai de baut. Vor fi tinute drept si nu se vor mai incurca. Accesoriile mici, precum inelele si cerceii pot sta in flacoane de medicamente de sticla, astfel incat sa vezi ce e in fiecare. Scrie pe eticheta ce contine fiecare flacon sau cutie, ca sa te asiguri ca te intorci acasa cu intreg arsenalul cu care ai plecat.

15. Protejeaza-ti telefonul

[caption id="attachment_7129" align="aligncenter" width="675"]Pune-ti telefonul intr-o punga de plastic pentru a-l proteja de umezeala si zgarieturi sursa imaginii: businessinsider[/caption] Cand mergi la plaja si vrei sa iti iei telefonul cu tine, cand mergi intr-un parc de distractii care are tot felul de atractii pe apa sau pe uscat, nu uita sa iti impachetezi telefonul mobil intr-o punga de plastic simpla, sau cu bule. Il va proteja de stropii de apa si de impuritati de la plaja sau de la Aquapark, iar in caz ca il scapi sau iti cade din buzunar, va fi protejat de impact. Acestea sunt numai cateva trucuri care sa iti faca vacanta mai placuta si calatoriile mai usoare. Daca ai si alte trucuri la indemana sau ai folosit cateva despre care noi nu stim, spune-ne despre ele! Tu cum iti faci calatoriile mai simple si mai placute?

SOURCE AND TAGS