13 motive pentru care calatoritul este benefic copiilor


Atunci cand esti parinte, o calatorie alaturi de cei mici ti se poate parea o sarcina extrem de dificila. Cei foarte mici au nevoie in permanenta de atentie si ingrijire, putand astfel sa iti rapeasca timpul pe care altfel l-ai dedica distractiei. Uneori te poti simti coplesit, mai ales daca ai nevoie de o vacanta ca de aer. Nu trebuie sa disperi, insa. Calatoriile le sunt foarte benefice copiilor de orice varsta, iar tu ca parinte vei gasi cu siguranta destul timp liber sa te dedici activitatilor de vacanta care iti fac tie placere. Esti inca incredul? Hai sa discutam astazi putin despre motivele pentru care calatoritul le este benefic celor mici!

1. Copiii tin minte mai multe lucruri decat crezi

boy-2208512_1920 Poate ca la varste mici nu vor memora detalii exacte despre locurile si lucrurile pe care le vad, dar cu siguranta vor tine minte experiente, aventuri si emotii traite. Astfel, nu numai ca ii ajuti sa isi imbogateasca lumea afectiva, dar le dai ocazia sa povesteasca acasa, cu sinceritatea si autenticitatea varstei, despre toate lucrurile care i-au impresionat. Nu ai idee ce incarcatura emotionala sanatoasa poate avea o poveste despre o inghetata pe bat mancata in prima tara straina pe care au vizitat-o vreodata.

2. Imersiunea intr-o cultura noua este de nepretuit

child-3374914_1920 Ne straduim cat mai mult sa ne educam copiii cat mai bine, pentru ca ei sa aiba toate sansele la o viata adulta de succes. Ii ducem de mici la cluburi educationale, investim in meditatii, incercam sa ii invatam limbi straine, le oferim acces la tehnologie si tot asa. Ei bine, imersiunea intr-o cultura noua are un potential educativ urias. Dincolo de faptul ca vor cunoaste persoane diferite, vor putea sa se exprime intr-o limba straina pe care o invata deja sau vor putea incerca sa invete o noua limba din zbor, din interactiunile cu ceilalti. In plus, indiferent cat vor tine minte din ce au vazut, expunerea la o cultura noua ii va marca pozitiv, invatandu-i lucruri in plus despre lume pe care nu au cum sa le inteleaga din lectiile de la scoala.

3. Isi imbogatesc cultura generala

people-2584206_1920   Desigur ca invata la scoala istorie, geografie, botanica etc. dar nimic nu se compara cu invatarea prin experienta directa. Daca sunt destul de mari pentru a vizita muzee, obiective turistice si culturale, sau locuri importante pentru cultura universala, nu-ti fie teama sa ii duci cu tine acolo. Unele lucruri ii vor impresiona emotional, altele li se vor intipari in memorie, altele ii vor chema inapoi atunci cand vor fi mai mari si vor vrea sa repete niste experiente sau emotii.

4. Calatoritul ii transforma in niste adulti mai adaptabili

boy-629928_1920 Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca este posibil ca micutul nostru sa vrea sa studieze sau sa munceasca in strainatate la o anumita varsta. Nu este nimic gresit in asta, numai ca multi se tem de oameni noi si straini, de reguli si culturi noi, de tot ce inseamna sa te integrezi altundeva. Cei care au calatorit de mici sunt mult mai adaptabili in acest sens. Pentru ei ca adulti, turismul in alta tara, bursele de studiu in strainatate, schimburile de experienta universitare, delegatiile peste hotare, voluntariatul sau munca in alte locuri nu vor reprezenta o problema. Se vor adapta mai bine la schimbare, vor intelege mai repede noile norme sociale si culturale, vor fi mult mai capabili sa isi gaseasca locul oriunde in lume, indiferent cat timp vor alege sa petreaca in alta tara.

5. Calatoritul ii va face sa se exprime mai bine verbal si emotional

girl-2501087_1920 Cand intrebi un copil ce i-a placut cel mai mult din locul pe care l-a vizitat iti va raspunde cu sinceritate. Cu cat intretii mai multe discutii despre lucrurile facute si vazute, cu atat ii dai mai multe sanse nu numai sa isi imbogateasca orizontul cultural, ci mai ales sa se exprime verbal si emotional in mod coerent. Unii copii vor vorbi despre parcul de distractii la care au fost, dar altii iti vor povesti despre alti copii intalniti acolo, despre situatii pe care tu probabil ca nici nu le-ai observat, sau despre monumente de la care nu te asteptai sa le suscite interesul.

6. Calatoritul ii face sa fie mult mai deschisi si sociabili

summer-2499274_1920 Intr-o calatorie, copilul tau are nenumarate oportunitati de a interactiona cu alti copii de varsta lui. Nenumarate hoteluri din tara si strainatate au locuri de joaca speciale pentru copii, cluburi de activitati cu supraveghere – ca tu sa te poti distra si sa te bucuri de timp liber – gradinite incluse in resort-uri turistice, parcuri de distractii si trasee sau aventuri dedicate lor. Fie ca alegi croaziere, excursii pe litoral, hoteluri sau concedii ce includ activitati pentru toata familia, copilul va interactiona cu ceilalti de varsta lui. Frumusetea unei astfel de oportunitati este posibilitatea ca el sa cunoasca copii din alte tari. Nu te gandi nici o secunda ca pentru cei mici limba reprezinta o bariera. La varste mici, joaca este limbajul lor comun si nu stii cum si cand isi va face prieteni din alte culturi, de peste mari si tari. Tehnologia il va ajuta sa tina acesti prieteni aproape si astfel viata lui va fi mult mai bogata.

7. Copilul se va distra foarte bine si fara tine

green-2561899_1920 Multi parinti sunt ingrijorati si pentru cele mai bune motive din lume. A lasa copilul pe maini straine in timp ce tu vizitezi muzee poate parea de neconceput. Daca micutul tau este foarte mic si nu poate sta separat de tine, atunci va trebui sa il duci pe oriunde mergi si tu. Insa daca este destul de mare si obisnuit cu conceptul de gradinita, atunci poti profita fara griji de ofertele statiunilor si hotelurilor. Vei gasi fara greutate nenumarate resort-uri, complexuri turistice, nave de croaziera si chiar pensiuni care ofera activitati specifice copiilor. De la cluburi tematice, petreceri pentru copii, jocuri, sesiuni de filme si altele, cel mic se va distra excelent in timp ce tu vizitezi imprejurimile. Partea buna este ca majoritatea acestor oferte sunt in general incluse in pretul cazarii, asa ca nu trebuie sa iti faci griji nici pentru cel mic, nici pentru buget. In plus, cei mai mari se vor bucura sa faca si alte lucruri amuzante, iesiti pentru cateva ore de sub ochiul vigilent al parintilor.

8. Copilul invata rabdarea

family-2324116_1920 Nu e cel mai usor lucru de educat la un copil, mai ales mic, dar nu e imposibil. Rigorile calatoritului in sine impun copilului sa astepte, sa aiba rabdare, sa inteleaga conceptul de prioritati si conceptul de compromis. Astfel de lectii sunt de mare folos si vin intr-un context placut, de amuzament si distractie cu familia, asa ca vor fi lectii invatate usor.

9. O gura de aer proaspat nu strica niciodata

qing-zi-966803_1920 Nu este obligatoriu sa ii duci pe cei mici in strainatate daca sunt totusi prea mici. Ii poti duce insa in tara, in zone naturale frumoase, pentru ca schimbarea de peisaj, aerul curat, natura in sine si oportunitatile de distractie in aer liber sunt esentiale pentru santatea copilului si educatia lui. Crede-ne pe cuvant, unii tin minte chiar si dupa douazeci de ani cum era sa mearga cu parintii si cainele familiei la munte si sa isi faca o amintire de nepretuit din fiecare moment al zilei petrecut acolo.

10. Un moment departe de tehnologie

children-535399_1920 Oricat am vrea sa ne ferim copiii de expunerea prelungita la tehnologie, in realitate facem tot ce putem in limitele pe care am invatat sa le acceptam. Desigur ca au calculator si telefon mobil, desigur ca se joaca unele jocuri si viziteaza unele site-uri de internet. Cu toate acestea, o pauza de tehnologie din cand in cand nu strica, fie ca vorbim numai de un weekend la mare sau de un city-break intr-o capitala europeana din apropiere. O excursie cu cortul este si mai benefica, dar nu toata lumea agreaza astfel de experiente. Ideea e ca evadarea din mediul urban, poluat si tehnologizat intr-un mediu cu aer proaspat si acces redus la tehnologie le va da copiilor o alta perspectiva asupra vietii si ii va transforma in niste adulti sanatosi.

11. Calatoria dezvolta atasamentul intre membrii familiei

qing-zi-966803_1920 Cand pleci in calatorie alaturi de cei mici poti incerca sa planifici totul in cel mai mic detaliu si tot vei fi surprins. Un anumit grad de imprevizibilitate, participarea la aventuri impreuna, rezolvarea unor situatii in mod spontan, distractia si comunicarea impreuna sunt benefice pentru psihicul copilului si a intregii familii. Asa se creaza unitatea indestructibila intre membrii familiei si se creaza amintiri care vor ramane pentru tot restul vietii vii in memoria tuturor.

12. Calatoria cu copiii nu pune probleme financiare

sleeping-1311784_1920 Daca bugetul este cel care iti creaza dileme daca sa iei sau nu copiii in urmatoarea voastra aventura nebuna, stai fara griji. De cele mai multe ori, copiii stau gratuit la hoteluri, au parte de tot felul de bilete si tichete ieftine sau gratuite, primesc nenumarate facilitati din partea restaurantelor, muzeelor, parcurilor de distractii, cinematografelor etc. Pana si croazierele le sunt potrivite celor mici, ca sa nu mai vorbim de vacante de tip aventura sau de vacante linistite in complexe hoteliere all-inclusive.

13. Copilul calator va fi un adult calator

boy-629928_1920 Daca iti obisnuiesti copilul inca de mic cu calatoriile iar el se indragosteste de acest tip de activitate, el se va transforma intr-un adult curios, care va vrea sa vada lumea si sa o cunoasca in detaliu. Emotiile pozitive dintr-o excursie cu familia, lucrurile noi si neobisnuite la care este expus, aventurile si amintirile, spiritul independent si cercetator pe care i-l cultivi se vor transforma in acel wanderlust care le este specific tuturor tinerilor si adultilor care au avut experiente de calatorie cand erau mici. Unii vor dori sa revada unele locuri in care au fost cu parintii pentru nostalgie si pentru a retrai acele emotii unice. Altii se vor aventura sa vada locuri noi, in care parintii lor nu au putut sa ii duca, iar altii vor deveni calatori profesionisti, alegandu-si carierele astfel incat acestea sa ii expuna la cat mai multe oportunitati de calatorie. Calatoria inseamna independenta, un spirit liber, responsabilitate, curiozitate, respect pentru locurile si oamenii noi pe care ii gasesti la destinatie, educatie, cultura si mobilitate. Cum sa nu vrei sa cultivi astfel de lucruri la cel mic, care iti va multumi mereu la varsta adulta ca i-ai oferit o astfel de sansa in viata? Tu ii iei pe cei mici cand pleci in vacanta sau te decizi sa calatoresti in strainatate? Cum te-ai descurcat cu ei pana acum? Ce alte avantaje mai vezi la calatoria alaturi de copii?

SOURCE AND TAGS