Calator in China clasica: Beijing, Partea II

de Dr. Lili Morar, client EXIMTUR

Micul dejun se desfasoara ca in orice hotel civilizat. O domnisoara imbracata intr-un chimono roșu cu flori, imi noteaza numarul camerei, apoi ma lasa sa intru in sala de mese. Imi bag nasul in toate caserolele cu mancare chinezească gatita, apoi ma decid la un mic dejun european. Cafeaua e, surprinzator, destul de buna pentru impatimitii ceaiului. Grupul de romani imbracați de escaladarea Marelui Zid se distinge marcant printre cei veniti la intalniri de afaceri, toti la costum.

Autocarul ne scoate, cu rabdare, din aglomerarea urbana si ne poarta pe drumuri elegant amenajate, pe campuri si printre livezi de ciresi, caisi si piersici. Cred ca spectacolul oferit de pomii in floare ar fi senzațional, dar acum ni se ofera fructe coapte pe tarabe improvizate la marginea drumului. Nu rezistam tentatiei, dar suntem usor dezamagiti. Ale noastre au gust mai bun!

rererere

Ne apropiem de zona muntoasa si sunt entuziasmata ca voi calca pe principalul obiectiv turistic al Chinei. Printre alti mii de turisti agitati, dar spectacolul oferit nu are egal…Toata lumea stie ca Zidul a fost construit pentru a opri invaziile nomade si e o constructie gigantica, ce se intinde, sinuos, pe dealuri , munti si vai pe o lungime de 21.196 de km. Construit in principal din piatra, pe alocuri din argila și piatra cioplita, zidul este inegal ca grosime, iar inaltimile treptelor sunt aleatorii. La intervale de cateva sute de metri s-au ridicat turnuri integrate cu rol de observare, depozit de armament si semnalizare cu fum in caz de atac.

Este recunoscut si ca cel mai mare mormant al Chinei, aici aducandu-si tributul peste 500.000 de mii de suflete, majoritatea detinuti. Exista si legende, cum ca doamna Meng Jiang s-a dus la zid cautandu-și sotul, iar cand a aflat ca acesta a murit, lacrimile ei au naruit lucrarile sub care era ingropat, dezvelind trupul pe care apoi a putut sa il ingroape cum se cuvine.

rrrrrdfdfdfd

Acum sunt vizitabile doar patru portiuni. Badaling, cu o lungime accesibila de 3,7 km, Mutianyu, cu 2,25 km, Simatai, cu 19 km si Jinshanling cu 11 km. Ultimul e la 45 de km de Beijing si e cel pe care l-am vizitat noi.

E o zi senina, iar privelistea e de vis…. Dupa o obligatorie poza de grup la baza ascensiunii, se da liber la escaladare. Fiecare cum poate, cu ora prestabilita de regrupare. Incerc sa ajung cat mai sus posibil, dar inconsecventa inaltimii treptelor ma pune la grea incercare. Asta, pe langa agitatia elevilor chinezi, veniti in vizita echipati in uniforma si cravata rosie… Ambitia isi spune cuvantul si ajung la al doilea turn, iar panorama e uluitoare si iti vine sa zbori. Se spune recent ca zidul nu se vede din spatiu, dar aflandu-te pe el ai senzatia ca esti intr-un spatiu cosmic, ca poti atinge stelele… Mi-e ciuda ca nu pot merge mai mult, sa ma contopesc in istorie si frumusete, dar ceasul ticaie pentru ora de regrupare si revin in realitate, coborand pe spinarea a nu stiu cati amarati de lucratori.

wewerw

Urmeaza un alt obiectiv important. Mormintele Ming.

fffff

Locatia este aleasa pe principiile de feng shui pentru odihna vesnica a 13 imparati din dinastia Ming, impreuna cu sotiile si concubinele acestora. Au construit o cale sacra marcata de porti, a Dragonului si a Pasarii Phoenix, prin  care treceau cortegiile funerare pornite din Beijing. Aleea e strajuita de statui de osteni si animale considerate sacre, capabile sa alunge spiritele rele si sa vegheze linistea eterna. Sunt dispuse in pereche, in numar de 36. Mausoleul Chang Ling  este dedicat imparatului Yongle si este cel mai mare. Mausoleul Ding Ling apartine imparatului Wangli, al carui mormant este singurul explorat si se poate vizita.

dsdsd

Celelalte sunt interzise excavarii pe urmatorii ani din cauza nesigurantei conservarii artefactelor sau, zic eu, a superstitiilor. Trecem prin porti cu semnificatii, admiram arhitectura si inscriptii pe care nu le intelegem pe deplin si ajungem pe aleea sacra, parcurgand-o invers fata de cortegii. Aleea e larga, marginita de salcii verzi si un parc linistitor. Statuile care ne vegheaza si pe noi sunt impasibile in maretia lor de secole. Lei, camile, elefanti, animale imaginare si osteni sunt aliniati frumos pentru un scop nobil: sa alunge spiritele rele pentru cei morti si sa-i impresioneze pe cei vii care trec prin dreptul lor.

Suntem supraincarcati de istorie, asa ca urmatorul obiectiv e vizita unei fabrici de cloissone. E o arta veche, traditionala si ne umple sufletul de frumos! Suntem intampinati de un reprezentant al atelierului, care ne explica procesul de fabricare, trecand cu tot grupul printre artistii lucratori. Acestia sunt impasibili, vazandu-si de treaba. Sa faci obiectele nu e ușor. Pe baza turnata in cupru se sudeaza de mana firele de arama, pentru a forma modelul sau imaginea. Locașurile se umplu cu email de diverse culori, pictate cu pensula de alti angajati. Apoi intra in cuptoare de ardere. Dar emailul se contracta si apar spatii. Trec din nou la reumplut, pana  cand toata suprafata e uniforma. La final se lustruiesc, iar partile neacoperite de email se placheaza cu aur. Obiectele  sunt vesele si stralucitoare, intr-o diversitate impresionanta de forme si marimi.

soffice

Atelierul de prezentare mi s-a parut micut fata de magazinul de shopping care a urmat! Nimeni nu rezista tentatiei. Nu suntem singurii turisti, dar sigur suntem cei mai agitati. Toata lumea si-a achizitionat suveniruri, impartasite cu bucurie unul altuia, in drumul spre autocar.

Continuarea experientei de calatorie in articolele urmatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *