10 parcuri celebre care te lasa cu gura cascata


Daca esti genul de persoana careia ii plac spatiile deschise, natura si plimbarile in aer liber, cu siguranta esti si genul de persoana care viziteaza cu incantare spatiile verzi si parcurile din orasele pe care le colinda.  Acestea ofera deseori momente de respiro si incantare, ce te ajuta sa-ti reincarci cu adevarat bateriile. Mai jos, ti-am pregatit un top cu unele dintre cele mai interesante si faimoase spatii verzi din lume.

1. Parc Güell, Barcelona, Spania

[caption id="attachment_7535" align="aligncenter" width="675"]Parc Guell Parc Guell - sursa imaginii: conocerbarcelona[/caption] Güell Park este un bine cunoscut reper din capitala catalană Barcelona. Parcul este considerat o capodopera a marelui arhitect Antoni Gaudí, care impresioneaza prin frumusetea si functionalitatea operelor sale. Atmosfera minunata a parcului este compusa din structuri cu forma bizara inconjurate de vegetatie luxurianta, facandu-te sa te simti ca unul dintre personajele din "Alice in Tara Minunilor". Te sfatuim sa te relaxezi pe bancile create de Gaudi pentru terasa acestui parc. De ce? Pentru ca ele sunt proiectate astfel incat sa te simti cu adevarat confortabil abia daca lasi capul pe spate si te lasi scaldat in razele soarelui. Ce zici, suna bine?:)

2. Englischer Garten, Munchen, Germania

[caption id="attachment_7533" align="aligncenter" width="675"]Englischer Garten Munchen, Germania Englischer Garten cu vedere asupra Monopteros - sursa imaginii: inzumi.com[/caption] Parcul aflat in unul dintre cele mai cosmopolite orase ale Gemaniei, Munchen, este unul dintre locurile preferate de catre localnici, dar si de catre turisti, atunci cand isi doresc momente de liniste si relaxare in natura. Acesta este unul dintre cele mai intinse parcuri municipale din lume (mai mare chiar decat Central Park-ul New York-ului!), fiind un parcul destul de "international", deoarece aici poti gasi un turn chinezesc, o casuta japoneza unde ai ocazia sa te bucuri de o ceremonie traditionala de servire a acestei bauturi si un templu grecesc numit Monopteros, construit in interiorul unui deal, ce ofera o priveliste superba asupra intregului parc. Si daca tot te afli in Bavaria, trebuie neaparat sa savurezi o bere veritabila, iar in Englischer Garten ai aceasta ocazie chiar langa lacul din parc. Pe acest lac ai ocazia sa te plimbi si cu barca, insa daca te incanta aceasta idee, noi te sfatuim sa o pui in aplicare inainte de a gusta berea bavareza:)

3. Parcul Monsanto Forest, Lisabona, Portugalia

[caption id="attachment_7534" align="aligncenter" width="675"]Monsanto Forest Park in Lisbona, Portugalia Zona de joaca din Parcul Monsanto Forest - sursa imaginii: messagez[/caption] Parcul Monsanto este cel mai mare spatiu verde al capitalei portugheze, fiind construit in anii ’30 ai secolului 20. Acesta are o suprafata de 10 km patrati, fiind “plamanul Lisabonei” si a localitatilor din imprejurime. Parcul a fost amenajat astfel incat vizitatorii sa aiba posibilitatea de a practica diferite sporturi si activitati (ciclism, drumetii, si multe altele). De asemenea, nenumarate activitati culturale, ca expozitii, festivaluri si concerte au loc aici. Parcul Monsanto din Lisabona ofera o diversitate mare a peisajului (zone impadurite, dealuri, etc) si o priveliste minunata asupra orasului, a raului Tejo si a Oceanului Atlantic. Spatiul verde este impartit in cateva sectiuni, unele fiind destinate odihnei si picnicurilor iar altele fiind arii protejate, astfel incat cu siguranta orice vizitator isi poate gasi un loc favorit aici.

4. Bukit Timah Nature Preserve, Singapore

[caption id="attachment_7537" align="aligncenter" width="675"]Bukit Timah Nature Reserve Singapore Pista de alergat in Bukit Timah Nature Reserve - sursa imaginii: runningmaps[/caption] Orasul Singapore detine parcul numit Bukit Timah Nature Reserve, care este o experienta urbana iesita din comun, datorita animalelor si plantelor tropicale ce impanzesc pe cei 400 de acri. Varietatea florei si a faunei numara peste 840 de specii de plante si peste 500 de tipuri de reprezentanti ai faunei. Rezervatia naturala este localizata pe cel mai inalt deal al orasului Singapore, in cel mai elitist cartier. Pe teritoriul parcului se pot desfasura numeroase activitati cum ar fi jogging, drumetii sau chiar catarat. De asemenea, exista piste special destinate mountain biking-ului.

5. Jardin du Luxembourg, Paris, Franta

[caption id="attachment_7538" align="aligncenter" width="675"]Jardin du Luxembourg, Paris, Franta Jardin du Luxembourg, Paris - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Gradinile Luxembourg sunt probabil cel mai popular parc al capitalei franceze, datand din 1612, cand a fost creat la initiativa Reginei Maria de Medici, fiind detinut la inceput de Ducele de Luxembourg, de unde si numele parcului. Parcul se afla in apropierea faimosului Quartier Latin si pare sa atraga atat turisti, cat si localnici, fiind o adevarata oaza de relaxare in mijlocul aglomeratului Paris. Parcul este impanzit de statui, fantani arteziene si este popular printre jucatorii de sah sau tenis, avand un cort destinat acestui sport. Mai mult, in centrul parcului exista un lac, numit Grand Bassin, unde pot fi inchiriate barci spre incantarea vizitatorilor de pretutindeni.

6. Phoenix Park, Dublin, Irlanda

[caption id="attachment_7539" align="aligncenter" width="675"]Phoenix Park Dublin Caprioare si cerbi in Phoenix Park - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Phoenix Park este situat la 3 kilometri de centrul capitalei irlandeze Dublin. Acesta se intinde pe o suprafata de 707 hectare si este inconjurat de ziduri, fiind cel mai mare parc de acest fel din Europa. Aproximativ 30% din suprafata parcului este populata de copaci, aici locuind multi cerbi si caprioare, specie ce a fost introdusa in urma cu cateva decenii si inca mai populeaza parcul in libertate absoluta. Parcul ofera nenumarate alte atractii, precum: o gradina zoologica, Castelul Ashtown, cafeneaua Phoenix, Gradinile Victoriene si altele, ce atrag vizitatori de toate varstele.

7. Parcul Tres de Febrero sau Bosques de Palermo, Buenos Aires, Argentina

[caption id="attachment_7540" align="aligncenter" width="675"]Bosques de Palermo, Buenos Aires Copaci in Bosques de Palermo - sursa imaginii: panoramio[/caption] Cel mai mare parc al capitalei argentinine, Buenos Aires, are denumirea oficiala de Parque Tres de Febrero, insa este cunoscut de toata lumea drept Padurea lui Palermo ("Bosques de Palermo"). Acesta s-a creat prin legarea mai multor parcuri mai mici. Acesta ofera numeroase activitati pentru cei ce-i pasesc pe alei, cum ar fi: o sala de sport in aer liber, o pista de alergat cu lungimea de 1,6 km, clase de tai chi si yoga, o gradina botanica si chiar si o gradina zoologica. Probabil cel mai popular loc al parcului sunt Gradinile Japoneze, pe teritouriul carora se afla lacuri cu pesti koi si restaurante specializate in servirea ceaiului si a mancarii traditional japoneze.

8. Central Park, New York, SUA

[caption id="attachment_7541" align="aligncenter" width="675"]Central Park Sheep Meadow Sheep Meadow in Central Park - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Probabil cel mai faimos parc din lume, Central Park domina jungla de zgarie-nori a New York-ului. Acesta este vizitat anual de peste 35 de milioane de persoane, atat turisti, cat si localnici. Cu toate acestea, intinderea vasta a acestuia ofera numeroase spatii lipsite de aglomeratie. Central Park este un spatiu urban multifunctional destinat relaxarii, explorarii, activitatilor sportive, cat si evenimentelor culturale, in timpul verii aici desfasurandu-se numeroase concerte, expozitii si ale manifestatii artistice. Mai mult, daca vrei sa ai o vedere superba asupra parcului, iti recomandam sa vizitezi si Metropolitan Museum of Art, al carui acoperis iti ofera o vedere de ansamblu incredibila!

9. Ueno Park, Tokyo, Japonia

[caption id="attachment_7542" align="aligncenter" width="675"]Ueno Park Tokyo Japonia Primavara in Ueno Park - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Ueno Park este cel mai mare parc public din Tokyo, situat langa Gara Ueno, in centrul orasului. La inceputuri, pe teritoriul unde este localizat parcul se afla Templul Kanejii, unul dintre cele mai mari si bogate temple din trecutul Japoniei. La caputul de sud-vest al Ueno Park se afla Lacul Shinobazu, care aminteste de grandoarea Templului Kanejii, iar pe o insula din mijlocul acestui lac se afla templul dedicate zeitei Benten. In plus, acest parc este locul cu cei mai multi pomi de cires (peste 1000 de exemplare aliniate de-a lungul aleei principale), pomi ce infloresc la finalul lunii martie oferind un spectacol grandios vizitatorilor parcului.

10. Keukenhof, Lisse, Olanda

[caption id="attachment_7543" align="aligncenter" width="675"]Keukenhof Lisse Olanda Keukenhof Lisse Olanda - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Daca iti doresti sa vizitezi parcul Keukenhof din Olanda, ar trebui sa stii ca exista perioade in care acesta ofera privelisti absolut spectaculoase. Mai exact, de la jumatatea lui martie pana la jumatatea lui mai, timp de opt weekend-uri, mai mult de 7 milioane de lalele, narcise si zambile infloresc si creeaza peisaje uimitoare. Aceasta gradina de primavera este una dintre cele mai cunoscute din din lume si este dedicata promovarii horticulturii olandeze. Tu ce alte parcuri urbane ai vizitat in calatoriile tale si crezi ca ar trebui sa faca parte din aceasta lista?

SOURCE AND TAGS