10 orase perfecte pentru mersul cu bicicleta


Bicicleta este mijlocul de transport ce a reusit sa urce repede scara preferintelor de transport, in special in orasele mari. O plimbare cu bicicleta poate oferi o doza de relaxare, dar te poate ajuta si sa cunosti mult mai bine orasul in care te afli. Deseori auzim de Amsterdam ca fiind "orasul bicicletelor", insa azi am vrut sa venim cu ceva deosebit, prezentandu-ti alte 10 orase din lume in care o plimbare cu bicicleta se numara printre cele mai placute activitati.

1. Trondheim, Norvegia

[caption id="attachment_7498" align="aligncenter" width="675"]Liftul de biciclete din Trondheim, Norvegia Liftul de biciclete din Trondheim - sursa imaginii: nablizo.com[/caption] Orasul din nordul Norvegiei si-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani infrastructura dedicata mersului cu bicicleta, astfel incat locuitorii sai au ajuns adevarati impatimiti ai ciclismului. In Trondheim exista bineintelessi un centru de inchiriere a bicicletelor, o solutie perfecta pentru turistii care viziteaza orasul. Mai mult, in acest oras te poti bucura de o constructie extrem de interesanta: liftul pentru biciclisti, inaugurat acum 15 ani. Acesta are o mica pedala mobila ce circula pe o sina. Biciclistul, asezat pe bicicleta, isi pune un picior pe aceasta pedala, iar liftul il urca pana in varful dealului din apropiere.

2. Hamburg, Germania

[caption id="attachment_7499" align="aligncenter" width="675"]Bicicleta in Hamburg, Germania Portrete de biciclisti din hamburg - sursa imaginii: gudphoto.com[/caption] In ultimele decenii, locuitorii acestui oras important din nordul Germaniei au inceput sa revina la bicicleta drept mijloc de transport, in special in suburbii. Orasul-port a dezvoltat infrastructura necesara ciclistilor, avand si cateva agentii ce inchiriaza biciclete turistilor. De asemenea, din 1996, in Hamburg se organizeaza anual o cursa dedicata acestui sport, la care participa in jur de 20 000 de biciclisti.

3. Copenhaga, Danemarca

[caption id="attachment_7502" align="aligncenter" width="675"]Biciclisti in Copenhaga, Danemarca Biciclisti in Copenhaga - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Copenhaga si-a castigat reputatia de unul dintre cele mai prietenoase orase atunci cand vine norba despre biciclete. Terenul plat, infrastructura creata cu meticulozitate si deschiderea celor din acest oras catre acest mijloc de transport au reusit sa ii intareasca aceasta reputatie, orasul fiind votat deseori unul dintre cele mai bune orase pentru biciclisti. In fiecare zi, aproximativ 37% din locuitorii din Copenhaga utilizeaza bicicleta pentru a circula cei aproape 390 de kilometri destinati pistelor de bicilete. Danezii invata de mici sa mearga pe bicicleta, acest obicei devenind un mod de viata. Telul autoritatilor este ca pana in 2015, 50% din locuitorii capitalei daneze sa utilizeze bicicleta drept mijloc de transport.

4. Groningen, Olanda

[caption id="attachment_7503" align="aligncenter" width="675"]Parcare de biciclete in Gronigen, Olanda Parcare de biciclete la gara din Groningen - sursa imaginii: shareable[/caption] Orasul ce a servit drept fortareata zonei de nord a Olandei in trecut, Groningen, este una dintre capitalele ciclismului in lume, avand una dintre cele mai bine puse la punct infrastructuri. Peste 50% din toate calatoriile efectuate in acest oras sunt cu ajutorul bicicletelor, iar 57% dintre locuitorii orasului calatorind cu bicicleta. Centrul orasului este in cea mai mare parte deschis doar pietonilor si biciclistilor, iar in oras se gasesc numeraose parcari special amenajate pentru biciclete.

5. Montreal, Canada

[caption id="attachment_7504" align="aligncenter" width="675"]Cu bicicleta prin Montreal, Canada Cu bicicleta prin minunatul cartier Mont Royal din Montreal, sursa imaginii: acrossandabroad.com[/caption] Montreal este capitala ciclismului de pe continentul nord – American. Orasul are un buget anual de 10 milioane de dolari destinati constructiei de piste pentru biciclisti si securizarii intersectiilor si portiunilor de drum mai periculoase pentru ciclisti. Aproximativ 730.000 de persoane, jumatate din populatia adulta a Montrealului, folosesc bicicleta, cel putin o data pe saptamana, pentru a se deplasa.

6. Tokyo, Japonia

[caption id="attachment_7505" align="aligncenter" width="675"]Bicicleta in Tokyo, Japonia Mama si copil pe bicicleta in Tokyo - sursa imaginii: pixabay[/caption] Grija pentru forma fizica si cea pentru mediul inconjurator se pare ca i-a determinat pe locuitorii capitalei japoneze sa renunte la masini si sa circule tot mai des cu bicicletele. Desi pare a fi un loc unde ar fi dificil sa circuli cu acest mijloc de transport, popularitatea acestuia este in continua crestere. Tokyo se deosebeste de alte orase interesate de ciclism din lume, deoarece ciclistii se amesteca printre pietoni, pistele fiind pe trotuare. Pentru a experimenta un alt fel de Tokyo, iti recomandam sa incerci sa pedaleze pe strazile acestei imense metropole.

7. Rio de Janeiro, Brazilia

[caption id="attachment_7506" align="aligncenter" width="675"]Bicicleta in Rio de Janeiro, Brazilia Biciclista in Rio - sursa imaginii: tandhblog[/caption] Primele piste pentru biciclisti din Rio de Janeiro au fost construite in zona faimoasei plaje Copacabana in 1992. De atunci aceasta retea s-a extins, localnicii dezvoltand un interes tot mai pronuntat pentru mijloc de transport. In prezent, orasul are 450 de kilometri de piste pentru biciclisti in constructie, beneficiind si de parcari destinate bicicletelor, inclusiv in statiile de metrou, si de un sistem de inchiriere a lor, numit SAMBA. Pistele disponibile au fost construite astfel incat sa permita vizitarea unora dintre cele mai frumoase zone ale orasului Rio de Janeiro, majoritatea fiind in apropierea oceanului si plajelor.

8. Sevilia, Spania

[caption id="attachment_7507" align="aligncenter" width="675"]Bicicleta in Sevilia, Spania Bicicleta in Sevilia - sursa imaginii: spanishsabores[/caption] Acest oras spaniol a reusit sa obtina ceea ce multe dintre orasele lumii tot incearca sa faca, sa dezvolte utilizarea bicicletelor. Cu doar 0,5% de calatorii cu bicicleta in 2006, in prezent, aceste oras are parte de mai mult de 7% din calatoriile zilnice efectuate prin intermediul bicicletelor. Aceasta crestere masiva a fost posibila datorita constructiei intense de piste pentru biciclisti si a sistemului de inchiriere de biciclete, initiate de conducerea Seviliei. ACeste piste au transformat pedalarea intr-o activitate extreme de sigura pentru biciclisti, pistele fiind separate de spatiul destinat autoturismelor.

9. Paris, Franta

[caption id="attachment_7508" align="aligncenter" width="675"]Biciclete in Paris Biciclete in Paris - sursa imaginii: pictures and poetry[/caption] Orasul de pe Sena detine unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme de inchirierea bicicletelor, numit Velib, cu peste 1450 de statii raspandite prin Paris, disponibile timp de 24 de ore pe zi. Pasionatii de biciclete au la dispozitie peste 370 de kilometri de piste, multe dintre acestea fiind amplasate in regiuni interzise masinilor.

10. Bogota, Columbia

[caption id="attachment_7509" align="aligncenter" width="675"]Pista de biciclete in Bogota, Columbia Pista de biciclete in Bogota, Columbia - sursa imaginii: investinbogota[/caption] Capitala Columbiei, Bogota este unul dintre orasele cu cea mai dezvolatata infrastructura dedicate ciclismului. Ciclorutas de Bogota sau pistele pentru biciclisti sunt raspandite pe o retea de 350 de kilometri pe toata suprafata, predominant plata, a acestui oras si orice strada care se construieste trebuie sa detina si o pista dedicata biciclistilor. De la constructia pistelor pentru biciclete, utilizarea acestora s-a marit de cinci ori, intre 300.000 si 400.000 de calatorii zilnice fiind efectuate prin intermediul bicicletelor. Tu ai folosit bicicleta in calatoriile tale? Impartaseste-ne experienta si recomandarile tale!

SOURCE AND TAGS