10 Motive pentru care trebuie sa vizitezi Slovenia (macar o data in viata) 


Incepand din anii 90, Slovenia a inceput sa isi construiasca o reputatie impecabila ca destinatie turistica ce poate satisface si cele mai pretentioase gusturi. Asezata pe partea insorita a Alpilor si avand deschidere la mare, aceasta mica si cocheta tara merita vizitata macar o data in viata, caci iti va oferi o experienta de neuitat. Pitoreasca, primitoare, punand la dispozitie musafirilor nenumarate posibilitati de agrement si distractie, Slovenia trebuie sa intre pe lista de destinatii de incercat a oricarui turist aflat in cautarea superlativului. Iata zece motive pentru a vizita Slovenia!

1. Plaje superbe si un litoral versatil, pe gustul oricuithe-town-of-izola-2672408_1920

Daca tot incepi sa iti faci planuri pentru vacanta de vara, ia in considerare litoralul sloven ca sa incerci ceva nou si cu totul deosebit. Coastele Sloveniei te vor intampina cu plaje superbe, cu ape limpezi si nisip fin, dar si cu statiuni estivale spectaculoase. Pentru cei care vor sa se distreze din plin la mare, Portoroz este destinatia de vacanta pe care ti-ai dorit-o intotdeauna. Poti incerca un hotel fabulos aflat in legatura directa cu Terme Portoroz (cea mai bogata oferta de spa si wellness din Europa), cazinouri, cluburi si restaurante cochete, toate amplasate intr-un peisaj de vis. Romanticii pot incerca Piran, o statiune mica si cocheta ca o bijuterie, in timp ce aventurierilor li se recomanda Parcul National Sečovlje Salina – un spa in aer liber. Oriunde alegi sa iti petreci vacanta pe litoralul sloven, vei avea parte de orasele fermecatoare, galerii de arta, cafenele si restaurante incarcate cu bunatati traditionale si vinuri celebre.

2. Peisaj muntos pentru toate sporturile si aventurile

bled-1899264_1920 Muntii si dealurile Sloveniei au cate ceva de oferit tuturor turistilor aflati in cautarea sporturilor in aer liber, a drumetiilor, sau a peisajelor care iti taie rasuflarea. Pe timp de vara poti sa te bucuri de scufundari in ape limpezi si albastre ca cerul in timp ce vizitezi mici localitati pline de farmec si incarcate de istorie. Ciclistii sunt atrasi de Prekmurje lowlands – o zona perfecta pentru astfel de bucurii pe doua roti, in timp ce aventurierii pasionati de drumetii si catarari au la dispozitie trasee excelente. Slovenia ofera tuturor cate ceva de facut, fie ca isi doresc o vacanta activa, fie ca isi doresc una de relaxare, cu un vin bun si un apus de soare aproape suprarealist peste Alpi. Daca esti pasionat de sporturile de iarna, Slovenia te asteapta la schi peste cateva luni cu partii care le concureaza pana si pe cele legendare din Franta sau Austria. Iti recomandam din suflet zona Bled, aflata in Alpi, pentru o vacanta de relaxare si aventura asa cum meriti. Un sejur la hotelul Kompas din zona te va ajuta sa descoperi si alte minuni naturale, precum Parcul National Triglav, Castelul din Bled, insula Bled si multe altele.

3. Localnici care te fac sa te simti ca un membru al familiei

Slovenii sunt bucurosi de oaspeti in orice moment al anului si in orice sezon turistic. In primul rand, majoritatea vorbesc engleza, asa ca nu vei avea mari probleme cu comunicarea. In al doilea rand, slovenii au ca pasiune mancarea, istoria, si povestile. Odata ce ajungi printre ei, te vei bucura de o primire ca acasa, vei fi poftit la masa si imbiat cu cele mai delicioase gustari si vei afla tot felul de lucruri despre aceasta superba tara care a avut parte de o istorie complicata si totusi, iata, fericita.

4. Sporturi extreme pentru cautatorii de senzatii tari

scuba-diving-753007_1920 Slovenia devine incet-incet una dintre cele mai populare atractii pentru toti cei care cauta senzatii tari. Vei gasi aici turisti din toate colturile lumii care abia asteapta sa simta gustul adrenalinei pe varful limbii atunci cand experimenteaza zipline-ul din Planica sau sariturile bungee de pe podul Solkan. Raul Soča ofera iubitorilor de rafting sau caiac aventuri pe masura. Daca chiar esti pus pe fapte mari, in Slovenia vei gasi parcuri dedicate sporturilor extreme.

5. Bogatia istorica si culturala te vor lasa fara grai

ljubljana-107556_1920 Pana la castigarea independentei, Slovenia a facut parte din nenumarate imperii si regimuri, toate lasandu-si amprenta asupra culturii acestei superbe tari. Un city-break la Lubljana iti va oferi posibilitatea sa faci un tur ghidat intr-un oras ce duce cu el o istorie zbuciumata, dar care este mandru de comorile sale. Muzeele sunt extraordinare, iar ritmul orasului te va cuceri pe deplin. Daca esti pasionat de istorie si cultura, iti recomandam si o vizita la castelele medievale ca sa iti pui imaginatia la incercare.

6. Vinurile si gastronomia, unice in Europa

Slovenia este caminul celui mai vechi vin din lume. Cultivarea strugurilor si productia de vin dateaza aici din timpuri imemoriale, iar slovenii se mandresc cu bogatia de sortimente, toate perfecte pentru diversitatea gastronomica pe care ti-o ofera cu generozitate. Poti petrece o zi vizitand zona rurala si cramele, iar o excursie la Maribor te va invata tot ce vrei sa stii despre vin, preparate gourmet, degustari si ospitalitatea slovena. In ceea ce priveste gastronomia, slovenii nu te vor lasa sa pleci fara sa gusti cateva dintre preparatele cu care se mandresc. Kranjska klobasa – niste carnati cu totul speciali – sunt traditionali intregii tari, in schimb, unele preparate precum bograč – preparat uneori si la noi – este specific numai anumitor zone ale tarii. Daca te intereseaza mancarea stradala, poti incerca un burek, dar trebuie sa stii ca este originar din Bosnia.

7. Paduri pentru exploratorii de toate varstele

panorama-1993645_1920 Dincolo de muzee, plaje pitoresti, sporturi extreme si degustare de vinuri, Slovenia ofera posibilitatea sa iti petreci aici o vacanta minunata alaturi de copii, indiferent de varsta acestora. Daca sunt prea mici pentru a vizita orase sau a se aventura in parcurile dedicate adrenalinei, se vor bucura sa faca excursii in padurile Slovene, caci se vor simti cu adevarat intr-o aventura desprinsa din carti sau filme. Slovenia este acoperita de paduri pe mai mult de jumatate din suprafata. Poti sa alegi drumetii cu ghid pentru a te bucura de o zi in natura, aer liber si peisaje fabuloase alaturi de toti membrii familiei.

8. Pesterile pentru exploratorii de toate varstele

architecture-3065303_1920 Explorarea pesterilor pare a fi un sport national in Slovenia, iar turistii ajunsi aici abia asteapta sa devina ei insisi adevarati Indiana Jones. Din miile de pesteri din tara, peste 20 sunt deschise publicului larg. Daca vrei sa petreci o zi de vacanta cu totul altfel, fa-ti program sa vizitezi probabil cea mai cunoscuta pestera slovena – Postojna. Locul atrage peste 500.000 de turisti anual. Cei mici se vor intrece sa il descopere pe olm – un fel de salamandra specifica acestei pesteri si care arata atata de ciudat, incat localnicii il numesc omul-peste.

9. Izola si Golful Trieste

castle-3143672_1920 Slovenia se bucura de un peisaj divers, de o istorie bogata si de locuri atat de pitoresti incat iti vor lua rasuflarea. Izola trebuie vizitata macar o data in viata, caci este un loc al farmecului deplin. Inconjurata de un peisaj rural parca din alta lume, cu numeroase vai si dealuri, Izola isi primeste turistii cu mese bogate intr-o multitudine de hanuri traditionale si hanuri superbe, multe dintre ele oferind panorame minunate asupra Golful Trieste sau aflandu-se in imediata apropiere a plajelor. Imprejurimile orasului ofera nenumarate oportunitati de exporare si descoperire a frumusetilor Istriei. Casele de piatra, bisericile vechi si atractiile fermecatoare pot fi descoperite la pas, cu bicicleta, sau chiar calare.

10. Tamaduirea cu ape minerale

Slovenia abunda in ape minerale, ale caror efecte tamaduitoare atrag sute de mii de turisti anual. In functie de locul in care se afla, aceste ape minerale au efecte de vindecare diferite. Mai mult insa, beneficiile apelor minerale i-au determinat pe sloveni sa impanzeasca tara cu centre de wellness si spa-uri pentru toate afectiunile, varstele, si gusturile. Nu crede ca ai nevoie neaparat de un tratament pentru a te bucura de spa-urile slovene. Aceste centre se afla situate in peisaje fabuloase si ofera piscine, saune, tobogane cu apa si multe alte atractii pentru toti membrii familiei. Slovenia este o tara care trebuie descoperita si “gustata” pe indelete. Viziteaza Slovenia, bucurandu-te de ofertele speciale si de nenumaratele facilitati pe care le vei gasi aici. Aerul curat, peisajele, oamenii – toate te asteapta sa te bucuri de vacanta vietii tale!

SOURCE AND TAGS