10 lucruri de vazut si de facut in Egipt


O istorie si o cultura de mii de ani, mistere si bogatii, frumusete si glorie – astfel poate fi descris Egiptul in numai cateva cuvinte. Daca nu ai fost inca in aceasta tara care inca uimeste si fascineaza, atunci este cazul sa te gandesti sa iti faci bagajele, pentru ca Egiptul este incredibil de ofertant din punct de vedere turistic. Astazi te vom invita la o scurta calatorie initiatica prin Egipt, pentru a intelege mai bine cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le vezi si sa le faci cel putin o data in viata.

1. Marile Piramide de la Giza

piramide giza - vacanta egipt Simbol al Egiptului, Marile Piramide sunt pe primul loc in topul oricarui turist care ajunge prima data aici. Singura dintre cele 7 minuni clasice ale lumii care inca mai poate fi vizitata, Giza atrage istoricii si arheologii, aventurierii, fotografii, exploratorii si turistii deopotriva. Emblematice si esentiale pentru orice calator care ajunge in Egipt, Marile Piramide nu au voie sa lipseasca din planul tau de vacanta.

2. Sfinxul

sfinx - vacanta egipt Enigmatic chiar si in prezent, Sfinxul uimeste si terifiaza inca cu prezenta lui, stapan peste desert si peste mistere inca incomplet deslusite. Odata ajuns in Giza, nu poti rata o vizita la Sfinx, mai ales pentru a-l surprinde in fotografii la apusul soarelui.

3. Explorarea Sakkarei

sakkara - vacanta egipt Cand ajungi in Cairo, nu uita si de Sakkara. Aici vei gasi o zona incarcata de mister, pentru ca nu multi turisti stiu de ea. Piramidele de aici sunt chiar si mai vechi decat cele din Giza. In plus, ai atat de multe lucruri de facut si de vazut (arhitectura Sakkarei este un obiectiv turistic in sine), ca iti va trebui o zi intreaga sa te simti ca un adevarat Indiana Jones in mijlocul atator frumuseti si bogatii. Aici poti sa intri intr-o piramida tarandu-te prin ea – nu e o aventura recomandata claustrofobilor – si poti vizita o veche scoala de tesut covoare egiptene.

4. Muzeul de Egiptologie din Cairo

muzeul de egiptologie Cairo - vacanta Egipt Poti petrece cateva zile intregi admirand antichitatile expuse aici – peste 100.000 de artefacte antice, datand cu peste 3.500 de ani in urma. Muzeul din Cairo contine cea mai mare colectie de exponate egiptene din lume.

5. Excursie in Valea Regilor

Valea Regilor - vacanta egipt O excursie in Valea Regilor este un vis devenit realitate pentru toti cei fascinati de istoria egipteana antica, de faraoni, legende, arheologie si aventura. In Valea Regilor se gasesc mormintele a peste 60 de faraoni si a peste 100 de regine si urmasi de spita regala. Din pacate, turistii pot vizita numai sapte morminte. Partea buna este ca toate sunt excelent pastrate. Culorile si arta interioara te vor lasa fara suflare, iar excursia in sine este un extraordinar prilej sa simti ce inseamna cu adevarat misterele desertului si ale orientului.

6. Barajul Aswam

barajul Aswam - vacanta Egipt Daca ingineria antica egipteana te pune pe ganduri si iti da motive de uimire, trebuie sa vezi ce poate face si ingineria moderna. Barajul Aswam este construit pe Nil pentru a-i controla curgerea si a impiedica revarsarile fluviale. Pana la construirea barajului, zona era moarta, nepopulata si imposibil de cultivat. Dup aceea, guvernul egiptean a facut serioase eforturi, cu ajutorul altor natiuni, zona a devenit infloritoare. Energia produsa cu ajutorul barajului poate oferi electricitate intregii tari, iar peisajul este impresionant.

7. Insula Philae

Insula philae - vacanta Egipt Dupa ce vizitezi barajul, nimic nu merge mai bine ca o excursie cu o ambarcatiune pe Insula Philae, unde te asteapta templul zeitei Isis. Aici gasesti unul dintre cele mai frumoase temple inchinate zeitei fertilitatii si maternitatii din intreg Egiptul. Recomandarea noastra este sa ramai pe insula o zi-doua, caci aproape in fiecare seara vei avea parte de un spectacol de lumini si sunete la templu unic in lume!

8. Templul Abu Simbel

abu-simbel- sejur egipt Daca pofta ta de aventura nu se limiteaza la explorarea piramidelor sau a vietii de noapte in Cairo, atunci iti recomandam o calatorie catre templul Abu Simbel, inchinat lui Ramses al II-lea. Trebuie sa ai insa grija la aceasta aventura. Calatoria trebuie programata cu cel putin o zi inainte si va traversa desertul pe o distanta de peste 230 de km vest de barajul Aswan. Regulile de calatorie sunt foarte stricte (nu ai voie sa intarzii, de exemplu, si nu ai voie sa calatoresti spre Abu Simbel singur, ci numai insotit de ghizi). Mai mult, se recomanda plecarea cu convoiul de la 4 dimineata, pentru a evita temperaturile foarte mari din timpul zilei. Odata ajuns acolo, insa, vei descoperi unul dintre cele mai cunoscute si emblematice simboluri ale Egiptului si o zona incarcata de magie si mister.

9. Croaziera pe Nil

croaziera pe Nil- vacanta Egipt Cei care vor sa se simta mai putin ca Indiana Jones si mai mult ca, sa zicem, Hercule Poirot, pot sa aleaga o croaziera pe Nil pentru a se distra in Egipt si a vedea lucruri care nu le sunt oferite privirilor tuturor muritorilor. Pentru un plus de autenticitate, poti alege o croaziera intr-o ambarcatiune traditionala – Felucca – sau poti alege o nava de pasageri in toata puterea cuvantului. Cele mai senzationale croaziere pe Nil sunt cele care pornesc dinspre Cairo – Aswan si au ca destinatie finala complexul Luxor.

10. Luxor

templul loxor - vacanta Egipt Nimic nu se compara vizual si spiritual cu o vizita la Luxor. Dincolo de templul in sine, culorile, lumina, arhitectura, sfincsii de piatra care iti insotesc pasii, precum si spectacolul de lumini de seara ce scalda intreg complexul in ape de aur este o experienta pe care merita sa o traiesti cel putin o data in viata. Nu rata nici vizita la Karnak, unul dintre cele mai mari temple de felul sau din lume, o simfonie arhitecturala ce te va lasa fara respiratie. Desigur, Egiptul are foarte multe lucruri de oferit vizitatorilor sai. Dincolo de istorie, cultura si religie, Egiptul este o comoara si din punct de vedere al artei, al gastronomiei si al distractiei. Daca ai mai fost pana acum in Egipt, trebuie sa ne spui care au fost locurile si lucrurile tale preferate de acolo. Daca nu ai mai fost inca, spune-ne ce te-ar atrage cel mai mult sa vezi si sa experimentezi in tara faraonilor!

SOURCE AND TAGS