10 deserturi turcesti pe care vei vrea sa le incerci


sursa imaginii: farm7

Turcia este cunoscuta ca fiind tara unde dulcele e la el acasa. Desi probabil stii deja cateva deserturi specifice locului, ne-am gandit sa-ti pregatim o lista cu 10 dintre ele pentru viitoarea ta vacanta in Turcia.

Deserturile turcesti despre care vom vorbi in aceast articol sunt: SutlacHalvaZerdeRevaniPestilKunefeBaklavaLokumPismaniye si Tavuk Gogsu.

10. Varianta turceasca a budincii de orez - Sutlac

Sutlac - varianta turceasca a budincii de orez

sursa imaginii: Wikimedia

Peste tot in lume budinca de orez este un desert popular, ea fiind atat de larg raspandita incat fiecare tara isi are propriul stil de preparare. In Turcia, ea se gateste cu apa, lapte, orez, zahar si faina de orez, in versiunile moderne adaugandu-se si aroma de vanilie.

Scortisoara sau alunele sfarmate sunt cele doua ornamente principale. Dupa ce se rumeneste intr-un cuptor, desertul devine asa-numitul Firin Sutlac, sau budinca de orez la cuptor.

9. Dulcele turcesc - Halva

halva - unul dintre cele mai populare deserturi turcesti

sursa imaginii: Vivapura

Desi in Romania a devenit populara varianta din seminte de floarea soarelui, halvaua este un termen generic pentru cateva tipuri diferite de deserturi dense si bogate, cuvantul "halva" insemnand, literal, "dulce" in turca.

Varianta pe baza de faina este usor mai gelatinoasa, in timp e variantele cu alune, unt si zahar se sfarma mai usor. Indiferent ce fel de halva vei incerca, dulceata si textura acestui desert iti va impresiona papilele gustative dupa orice masa turceasca.

8. Motivul pentru care te imprietenesti cu localnicii - Zerde

zerde - budinca de orez turceasca servita la festivitati

sursa imaginii: CulinIstanbul

Poate te intrebi de ce este nevoie sa te imprietenesti cu localnicii pentru acest desert. Ei bine, pentru ca zerde este o budinca de orez dulce, care este servita in mod traditional la nunti, zile de nastere si sarbatori religioase.

Aceasta budinca de culoare galbena are niste ingrediente foarte simple: apa, orez, amidon de porumb, precum si sofran si curcuma pentru culoarea galbena. Budinca este ornata in functie de fructele locale, cum ar fi coacazele, nucile de pin, apa de trandafir, fisticul si rodiile.

7. Prajitura ce impresioneaza prin simplitate - Revani

revani - prajitura turceasca din gris

sursa imaginii: AegeanCookery

Cunoscuta sub diferite nume în diverse tari, aceasta prajitura dulce facuta din gris si imbibata in sirop este o favorita printre iubitorii de preparate din bucataria turceasca. Deseori se adauga si apa infuzata cu flori de portocal si fistic tocat, acest desert fiind un excelent mod de a incheia o masa copioasa.

6. Desertul de pe sfoara - Pestil

pestil - desert turcesc din fructe si nuci pe sfoara inmuiate in must de struguri

sursa imaginii: Yoreselurunler

Acesta este un desert unic si delicios, care este distractiv de mancat amuzant de facut! Diverse fructe uscate si nuci sunt impletite pe un snur si muiate intr-un must de struguri dens si neindulcit. Aceste snururi sunt lasate mai apoi sa se usuce la soare. De multe ori, pestilul arata ca o lumanare sau ca un carnat datorita culorii opace a mustul de struguri, fiind un desert numai bun de incercat atunci cand vrei ceva deosebit!

5. Intalnirea florilor de portocali cu branza dulce - Kunefe

kunefe - prajitura turceasca cu branza dulce si sirop de flori de portocal

sursa imaginii: IstanbulFood

Aceasta prajitura cu branza dulce poate fi servita la micul dejun sau la cina, dar este cea mai populara ca desert. Kunefe este umpluta cu branza moale, iar in ultimele cateva minute de gatit, se toarna peste un sirop infuzat cu flori de portocal. Ornat cu fistic tocat, acest desert dulce este unic și deosebit de hranitor.

4. Desertul "mieros" - Baklava

baklava - desert turcesc cu miere, nuci si fistic

sursa imaginii: Wikimedia

In Turcia, baklavaua este servita fie ca gustare, in timpul zilei, fie ca desert dupa o masa principala. Straturile de aluat combinate cu nuci si fistic sunt indulcite cu sirop sau cu miere si taiate in portii individuale, creand astfel unul dintre cele mai populare si mai „mieroase” deserturi turcesti.

3. Curcubeul dulce - Lokum

lokum - rahat turcesc traditional

sursa imaginii: Wikimedia

Daca ai vizitat Turcia, atunci stii ca celebrul lokum este ceea ce se numim in Romania rahat si stii la fel de bine faptul ca varietatea acestui desert este inimaginabila fata de ce se gaseste in magazinele din tara noastra.

Initial, acest desert era disponibil doar in trei culori, respectiv trei arome: rosu - apa de trandafiri, galben - coaja de lamaie si verde - portocala amara. Astazi, data fiind varietatea de ingrediente folosite, exista numeroase arome, de la cele de fistic, alune, migdale sau nuca de cocos, la arome de fructe cum ar fi visine, capsuni, portocale, caise, sau lamaie, facand acest desert unul dintre cele colorate din Turcia.

2. Prajitura din vata de zahar - Pismaniye

Pismaniye - desert turcesc similar cu vata de zahar

sursa imaginii: Eighteenlines

Pismaniye este un desert turcesc traditional foarte vechi creat prin topirea zaharaului, congelarea acestuia si mai apoi amestecarea lui cu faina prajita si cu unt. Mai apoi, toate acestea sunt framantate pana cand devin matasoase. Pismaniye este similar cu vata de zahar, dar diferit ca textura, fiind deseori ornat cu diferite arome, cum ar fi fistic sau cacao. Desi este un desert extrem de lipicios, cu siguranta merita incercat. Ba mai mult, datorita tehnicilor moderne de ambalare, poti lua chiar o cutie ca suvenir din Turcia pentru cei de acasa (sau, de ce nu, pentru tine!).

1. Desertul surpriza - Tavuk Gogsu

Tavuk Gogsu - desert turcesc cu piept de pui

sursa imaginii: Marka

Daca faci parte dintre iubitorii de inedit, atunci acesta este desertul perfect pentru tine! Tavuk Gogsu este o surpriza pentru multi, deoarece este o budinca ce include printre ingrediente si carne de pui si lapte, fiind una dintre mancarurile favorite ale sultanilor otomani.

Traducerea exacta a Tavuk Gogsu este „piept de pui”, desertul fiind preparat prin fierberea pieptului de pui in apa si ruperea lui in fibre mici. Mai apoi, acestea sunt fierte impreuna cu lapte, zahar si orez sau amidon de porumb, iar scortisoara este principalul mod in care se orneaza.

Tu ai vizitat vreodata Turcia? Ce amintiri frumoase ai legate de aceasta statiune montana? Daca nu ai vizitat inca Turcia, poti alege una dintre ofertele noastre pentru concediul tau in tara.
Vezi detalii

Tu cate dintre aceste deserturi le-ai incercat deja? Care ti-au placut cel mai mult? Lasa-ne un comentariu mai jos si ajuta-ne cu pareri!


SOURCE AND TAGS