Un weekend la Amsterdam


Amsterdamul este fara indoiala unul dintre cele mai captivante, mai civilizate, mai libere si mai senzuale orase din lume. Aici poti face ce vrei, poti fi cine iti doresti sa fii. Iubirea ta se poate transforma aici, intr-un oras care nu doarme, in care barcile aluneca gratios pe ingustele canale, iar cluburile de noapte isi expun luminile rosii ca pe o invitatie. Un weekend in Amsterdam poate fi cel mai frumos cadou pentru aniversarea partenerului tau sau poate fi o surpriza...

[caption id="attachment_1126" align="aligncenter" width="600"]Canal in Amsterdam Canal in Amsterdam[/caption]

Cateva date despre Amsterdam

Capitala Olandei, un oras cultural si financiar prin definitie, Amsterdamul are un ritm si un nivel de viata rar intalnite in alte capitale ale Europei. Aici vei vedea ce inseamna civilizatia pura, fara regie.

Amsterdamul si-a castigat drepturile ca si oras in anul 1306 si de atunci este intr-o continua dezvoltare. Capitala are iesire la Marea Nordului, fiind si un important port, iar zona metropolitana numara nu mai putin de 4.500 de locuitori pe km2.

Amsterdamul este un oras cu o bogata cultura, cu o arhitectura fascinanta, unica in lume, canalele sale fiind navigabile si chiar... locuibile. Plimbandu-ma intr-un tur al orasului cu un vaporas, am vazut barci-locuinte cu flori la ferestre ancorate in centrul Amsterdamului.

[caption id="attachment_1130" align="aligncenter" width="600"] Park Hotel[/caption]

Cum ajungi in Amsterdam

Amsterdamul este aproape de noi - un zbor nu dureaza mai mult de doua ore si jumatate. Ca si companii care au capitala Olandei pe rutele lor sunt Tarom-ul si KLM-ul, insa va trebui sa intrebati un agent de turism specializat despre oferte si preturi.

Clima in Amsterdam

Clima din Amsterdam este oceanica, influentata de Marea Nordului, cu vanturi, ierni reci si veri in care termometrele rar depasesc 25 de grade. In noiembrie, decembrie si ianuarie vei avea parte de maxim 6-7 grade, insa frumusetea orasului iti va tine cu siguranta de cald.

[caption id="attachment_1127" align="aligncenter" width="600"] Amsterdam[/caption]

Ce sa vizitezi in Amsterdam

Gara Centrala din Amsterdam este o cladire frumoasa, eleganta, care te intampina cu lumini palide si zeci de biciclete de inchiriat.

Seara, strazile inguste, pietruite te conduc spre Red Light District, pregatit la acea ora de activitati... intime. Poti admira saloanele de masaj thailandez, cu brunete minione cu par lung, invaluitor, intinse pe paturile roz ale unor camere impersonale de la mezanin. Poti admira femei de o frumusete ireala, cu masti pe chipuri, care se etaleaza in geamurile unor cladiri colorate, cu felinare rosii in poarta.

Patinoare cu lumini albastre, hoteluri luxoase la ale caror baruri petrecaretii isi beau coniacurile, baruri si restaurante deschise pana la orele mici ale noptii, femei elegante in sandale Louboutin iesite sa fumeze la gurile cluburilor subterane, poduri inguste peste canale, parcuri pustii - aceasta este imaginea pe care am surpins-o intr-un Amsterdam vibrant, cuceritor.

Poti sa optezi pentru mai multe trasee cu vaporasul pe canalele orasului sau poti merge in Districtul Muzeelor pentru a admira fascinantul Van Gogh, cu ale sale picturi impresionante.

Celebrele Coffee Shops iti ofera "weed-pass", magazinele te imbie cu marfuri de lux, iar toate marile case de moda sunt prezente in Amsterdam.

[caption id="attachment_1128" align="aligncenter" width="600"] Shopping in Amsterdam[/caption]

Recomandarea Eximtur

Noi iti recomandam sa petreci un weekend in Amsterdam si sa te plimbi pe strazile minunatului oras, sa surprinzi viata agitata si colorata de aici, sa mergi la cateva muzee si sa colinzi agale mall-urile aflate in cladiri cu o arhitectura impresionanta. Serile sunt excelente pentru o plimbare si o cina romantica pe unul dintre vaporasele pe care Amsterdamul ti le pune la dispozitie doar pentru tine.

Ce sa mananci in Amsterdam

Capitala Olandei se remarca prin diversitate. Pe o singura strada din orasul vechi vei gasi restaurante grecesti, thailandeze, arabesti, indiene, chinezesti, marocane, frantuzesti si multe altele. Alege cu sufletul pentru ca bucatariile orasului sunt excelente, vei fi servit impecabil si vei pleca multumit, chiar daca preturile nu sunt tocmai mici.

Eu iti recomand cele mai romantice restaurante din Amsterdam: Bridges (in cadrul Hotelului Sofitel), De Belhamel (pe Canal Rings, cu meniu italian si francez), La Vallade (cu meniu mediteranean) si La Rive (aflat la parterul Hotelului InterContinental Amstel si locul de pelerinaj al demnitarilor olandezi, dar si al starurilor rock).

[caption id="attachment_1129" align="aligncenter" width="600"] Restaurant chinzesc in Amsterdam[/caption]

Viata de noapte in Amsterdam

Nu cred ca mai exista un oras in Europa care sa se poata compara cu Amsterdamul cand vine vorba de viata de noapte. Poate doar Londra... insa nu are nimic din fascinatia, eleganta, senzualitatea si, totusi inocenta unui oras atat de deschis la orice, atat de primitor si de fierbinte.

In orasul vechi vei gasi zeci de cluburi de noapte, de baruri si cafenele deschise pana tarziu, in Red Light District - distractia este pana in zori, iar spectacolele si expozitiile sunt non-stop in capitala Olandei. Trebuie sa tii cont de faptul ca in Amsterdam nu se fumeaza nicaieri indoor si ca nu se consuma bauturi alcoolice pe strazi, insa poti inchiria o bicicleta si privi petrecaretii razand si schimband bar dupa bar pana dimineata. Spectacolul, desi pare insolit, merita cu adevarat!

[caption id="attachment_1125" align="aligncenter" width="600"] Hard Rock Cafe Amsterdam[/caption]

Un weekend senzual in Amsterdam iti va ramane in amintiri pentru totdeauna, orasul fiind de departe cea mai boema, libera, cosmopolita si interesanta locatie din vestul Europei.


SOURCE AND TAGS