Tunisia: soare, nisip si istorie - partea III


De-a lungul timpului si odata cu experienta acumulata in cei 21 de ani de Eximtur, ne-am dat seama ca cele mai potrivite persoane care sa-ti vorbeasca despre o destinatie sunt cele ce o iubesc, cele carora le vezi pasiunea in ochi cand iti povestesc despre acel loc. De la aceste persoane poti intelege cel mai bine lucrurile care fac acea destinatie extraordinara, pentru ca reusesti sa vezi prin ochii lor peisajele, oamenii, traditiile, cladirile si multe altele.

Azi iti prezentam partea a III-a (cu cateva poze de la fata locului) a articolului "Tunisia: soare, nisip si istorie" al Cameliei Giurgiu, pe care, dupa ce am vazut pasiunea cu care ne vorbea despre Tunisia, am rugat-o sa ne scrie un articol despre aceasta tara si experienta ei acolo.

Partea I a articolului o poti citi aici, iar partea a II-a a articolului o poti citi aici. Dimineata ne-am trezit devreme, urma sa vedem rasaritul soarelui in desertul tunisian. Eram aproape de granita cu Algeria.

Rasaritul in desert

Dimineata ne-am trezit devreme, urma sa vedem rasaritul soarelui in desert. Eram aproape de granita cu Algeria. Am oprit langa un lac mic cu apa sarata si depuneri de sare in jur, sub forma de movile. O barca ”esuata” in desert, a completat bucuria doritorilor de fotografii inedite. Rasaritul l-am prins cu fiecare cadru. Ca un ritual, ca o rugaciune, ca o multumire…

Trebuia sa jungem la “garajul de jeep-uri” pentru ceea ce avea sa urmeze. Drumul spre oaza de munte, Oaza din Chebika, sau “Castelul Soarelui” (aici s-au filmat cadre din Pacientul Englez si Razboiul Stelelor).

Oaza Chebika? Cum nu mi-as fi imaginat. Formatiuni muntoase, aride...In vale, palc de verdeata, palmieri si o apa albastra, albastra ca cerul.

Razboiul Stelelor din oaza

Oaza? Cum nu mi-as fi imaginat. Formatiuni muntoase, aride...In vale, palc de verdeata, palmieri si o apa albastra, albastra ca cerul. Din lac se iteste un firisor de apa limpede care se taraste lin la vale iar, mai apoi, cade intr-o cascada spumoasa, printre palmieri.... Cu sufletul indoit am lasat in urma oaza mergand spre "Grande Cascade". Aici o alta experienta menita sa incante sufletul omului: priveam uimita pesajul si incercam sa realizez ca sunt in Africa. Un canion, rupt parca din filmele americane, cu o cascada tasnind din stanca...te miri de unde…

Am urcat in jeep-uri cu mintea inundata de un albastru minunat, si rosu de piatra arsa de soare, si verde de palmier... Cu jeep-urile prin desert. Actiune si adrenalina la maxim. Nimic nu te anunta sau te pregateste pentru ce are sa urmeze. Porniri in tromba. Intreceri. Lansare de pe varful dunei: ajungi cu jeep-ul pe un varf de duna si de acolo, prin balansarea ocupantilor si a jeepului, se indreapta pe panta de coborare. Trebuie incercat. Macar o data.

Noi am ajuns in desert pana la platourile, construite de George Lucas, pentru a filma Razboiul Stelelor. Ne-am plimbat printre decoruri cu senzatia ca, in orice moment, poate sa apara vreun cavaler Jedi de pe undeva.

Orasul covoarelor - Kairouan

Marea Moschee din Kairouan depaseste orice moschee din Tunisia, prin frumusete si importanta. sursa imaginii: Wikimedia

Urmatorul obiectiv: Kairouan (este unul dintre cele mai importante centre religioase islamice din Africa) iar Marea Moschee din Kairouan depaseste orice moschee din Tunisia, prin frumusete si importanta. Noi nu am apucat sa o admiram decat din exterior, ajunsesem prea tarziu.

In Kairouan sunt o multime de alte obiective de vizitat si merita o excursie doar pentru asta: Moscheea celor Trei Porti, Moscheea Barbierului, Bazinele Aghlabid (bazinele uriase erau parte a unui extins sistem hidrotehnic, lucru care facea ca orasul sa nu fie afectat de seceta si sa aiba autonomie), Bi’r Barouta (o fantana asezata in locul in care a fost fondat orasul si este asociata cu fantana Zam-Zam din Mecca), Medina.

Kairouan este vestit prin covoarele facute manual, de o frumusete si o finete deosebita. sursa imaginii: Wikimedia

Kairouan este vestit prin covoarele facute manual, de o frumusete si o finete deosebita. Si daca tot ati ajuns in Kairouan, incercati makrouhd (niste prajiturele delicioase din jujuba, gris si miere).

Am ajuns spre seara la hotel, in Sousse. Obosita si incantata, in acelasi timp, insa n-am putut sa pierd spectacolul echipei de animatori, de la piscina, si sa-mi iau ramas bun de la toate cate au concurat la implinirea unei vacante frumoase.

Tunisia nu este o destinatie pentru pretentiosi, decat daca aleg lanturile hoteliere de lux si se rezuma la ceea ce le ofera acestea. Mergi in Tunisia daca doresti sa o cunosti, daca esti deschis sa o placi, daca esti dornic sa-i admiri frumusetea!... Altfel, n-are rost.

Tunisia e plina de piete cu produse colorate de cate te bucuri la fiecare pas.sursa imaginii: Wikimedia

Bine de stiut:

  • in avion, la dus, primiti un formular ce trebuie completat pentru viza in aeroport - e bine sa-l completati in avion (aveti datele necesare pe bilet), pentru a nu pierde vremea in aeroport cu completarea acestuia; doar va asezati la rand cu el completat si cu pasaportul.
  • tunisienii sunt prietenosi, insa eu personal nu recomand intreactiunile sau socializarile - ignor si trec mai departe;
  • cumparaturi se fac din magazinele cu preturi fixe, pentru a nu fi trasi pe sfoara. Tot in magazinele cu preturi fixe vedeti care sunt preturile de fapt, si nu in bazar (in bazar va trag pe sfoara in cel mai mare fel, voi fiind convinsi ca ati incheiat o afacere buna);
  • nu dati de inteles ca va intereseaza ceva din ceea ce au spre vanzare - nu mai scapati de vanzator.
  • schimbul valutar sa-l faceti la hotel, este acelasi peste tot si nu merita efortul de a va deplasa la o casa de schimb;
  • mi-am pastrat documentele si banii in seiful inchiriat de la hotel. Am avut cu mine doar o copie A4 dupa pasaport, originalul a ramas in seif.
  • cameristei i-am lasat cate un dinar tunisian, din cand in cand, pe masa de toaleta;
  • la plecarea din Tunisia nu aveti voie sa luati cu voi dinari tunisieni iar schimbul valutar de pe aeroport e foarte dezavantajos: nu ramaneti cu dinari la plecare.

De vazut:

  • Coloseumul din El Djem;
  • Orasul Cartagina - incarcat de istorie;
  • Orasul alb-albastru, Sidi Bou Said;
  • Orasul sfant Kairouan;
  • Siturile arheologice de la Dogga;
  • Lacul sarat Chott El Djerid;
  • Orasul Tabarka si padurile de pluta (padurile de pluta din Tabarka sunt o priveliste rara cu care doar cinci tari din lume se pot mandri);
  • Port EL-Kantaoui;
  • Capitala Tunis;
  • Insula Djerba.
Articol de Camelia Giurgiu

SOURCE AND TAGS